Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ΕΟΔ Κέρκυρας σε άσκηση με Λιμενικό και τη Frontex στη Ζάκυνθο

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης
23 Οκτωβρίου 2023 / 14:43

Μετά απο πρόσκληση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Πειραιά (ΕΚΣΕΔ)

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αναχώρησε σήμερα το διασωστικό σκάφος Νανσεν 15 του Παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) με προορισμό τη Ζάκυνθο και τριμελές πλήρωμα για να συμμετάσχει σε άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR Workshop) στη Ζάκυνθο την 24-25/10 σε συνεργασία με το Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ και τον Οργανισμό Frontex, μετά απο προσκληση του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Πειραιά (ΕΚΣΕΔ).

Την πρώτη μέρα (24/10),  θα λάβουν χώρα διαλέξεις και παρουσιάσεις γενικού περιεχομένου επί θεμάτων Έρευνας και Διάσωσης από στελέχη του Οργανισμού Frontex , στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., στελέχη διαφόρων κρατών  καθώς και από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (EMSA), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Ε.Ο.Δ.)

Τη δεύτερη ημέρα (25/10) πρόκειται διεξαχθεί  πρακτική άσκηση διαχείρισης περιστατικού Έρευνας και Διάσωσης, υπό το συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ΝΑ  ν. Ζακύνθου, με ρεαλιστικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει  σκάφος με επιβαίνοντες σε δυσχερή θέση,  ανθρώπους στη θάλασσα κ.λ.π. με τη συνεργασία μεταξύ θαλασσίων και εναερίων μέσων.

Στην άσκηση λαμβάνουν μέρος το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Πειραιά (ΕΚΣΕΔ), με συντονιστικό ρόλο, καθώς και περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ΠΛΣ 139 και ΠΛΣ 920, το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 090 “ΓΑΥΔΟΣ”,  περιπολικό σκάφος Ιταλικής Ακτοφυλακής (ITCG), Ελικόπτερο Ιταλικής Ακτοφυλακής (ITCG), ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) και ταχύπλοο σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του Παραρτήματος της Κέρκυρας (Ε.Ο.Δ.).

ΦΩΤΟ@ΕΟΔ