Σάββατο 22.02.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

"Θέλει τέχνη η επικοινωνία"

ΔΗΜΟΠ ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ
21 Φεβρουαρίου 2025 / 12:42

Εκπαιδευτικό εργαστήρι του τοπικού γραφείου του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ»

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΠ. ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΡΟΣ). "Φώς, έμπνευση, εμπιστοσύνη, ομάδα, έκφραση, άγχος, παρέκκλιση, δημιουργικότητα, αλληλεγγύη, ελπίδα, ευαισθητοποίηση, ευγνωμοσύνη, αγάπη, αλλαγή, μίλα τώρα που μπορείς..."

Αυτές ήταν μερικές από τις λέξεις που έγραψαν σε χαρτάκια οι 36 μαθητές και μαθήτριες 7 σχολείων της Κέρκυρας, στο κλείσιμο του εκπαιδευτικού εργαστηρίου που διοργανώθηκε στις 14.2.2025 στο 4ο ΓΕΛ με τίτλο "ΘΕΛΕΙ ΤΕΧΝΗ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ". Τη συνάντηση οργάνωσαν το τοπικό γραφείο του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας ΔΗ.ΜΟ.Π. «ΝΙΚΟΣ ΜΩΡΟΣ», σε συνεργασία με τη Δνση Β/Βαθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας. Συντονιστής του εργαστηρίου ήταν ο Γιώργος Μόσχος, νομικός, πρώην Συνήγορος του Παιδιού, ιδρυτικό μέλος της Πρωτοβουλίας για το Άρθρο 12 (ΠΡΩΤΑ.12). 

Τα παιδιά, ύστερα από μια πρώτη γνωριμία μεταξύ τους και παιχνίδια προθέρμανσης, χωρίστηκαν σε 6 ομάδες και συζήτησαν για όσα πονάνε και αναστατώνουν εφήβους της ηλικίας τους. Αντάλλαξαν ιδέες για δράσεις που μπορούν να γίνουν στα σχολεία τους με αφορμή την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της βίας στο σχολείο. Δημιούργησαν και παρουσίασαν σενάρια με εφήβους που είχαν υποστεί διάφορες μορφές βίας και προσβολών, βασισμένα σε αληθινές ιστορίες που γνώριζαν. Στη συνέχεια, επέλεξαν μια από αυτές τις ιστορίες και την παρουσίασαν με ρόλους, αξιοποιώντας τις τεχνικές του θεάτρου φόρουμ που ενεργοποιεί την συμμετοχή των θεατών.

Στο τέλος, τα παιδιά εξέφρασαν τη χαρά τους για τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο και την ελπίδα ότι μπορούν να πάρουν πρωτοβουλίες στα σχολεία τους ώστε, με την βοήθεια εκπαιδευτικών τους, αξιοποιώντας και τις τέχνες, να διαδώσουν μηνύματα αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και ειρηνικής επίλυσης διαφορών τους. Επεσήμαναν επίσης ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί τους όσο και οι ειδικοί ψυχικής υγείας, όταν κρίνεται αναγκαίο, μπορούν να συμβάλλουν στην ατομική στήριξη μαθητών και μαθητριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά και στην κατάλληλη καθοδήγηση των οικογενειών τους.

Την επόμενη μέρα στις 15.2. ακολούθησε βιωματική επιμορφωτική συνάντηση εκπαιδευτικών με το ίδιο θέμα και εισηγητή τον κ. Γιώργο Μόσχο. 40 εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων συναντήθηκαν στο Δημοτικό Συνεδριακό Κέντρο στο Φαληράκι και συμμετείχαν σε δράσεις διαλόγου και αλληλεπίδρασης, με παιχνίδια, θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και συζητήσεις. 

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι με τη συνδρομή των κοινωνικών φορέων που διοργάνωσαν τις δύο αυτές συναντήσεις, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες συνδέονται καλύτερα, ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες και ενδυναμώνονται ώστε να χειριστούν σύγχρονα θέματα που επηρεάζουν τη νέα γενιά με τους καλύτερους τρόπους, ενισχύοντας τον ρόλο μαθητών και μαθητριών ως συνειδητών ενεργών πολιτών.

ΦΩΤΟ@ ΔΗΜΟΠ ΚΕΡΚΥΡΑΣ