Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κλειστά κι αυτήν την εβδομάδα τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της Κέρκυρας

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
14 Μαΐου 2024 / 09:08

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαστηριακών γιατρών για τις περικοπές που υφίστανται λόγω των κλιμακωτών εκπτώσεων και των υποχρεωτικών επιστροφών. Στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας η διενέργεια των μικροβιολογικών εξετάσεων. Κανονικά λειτουργούν τα ακτινολογικά τμήματα των διαγνωστικών κέντρων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κλειστές θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την προσεχή Παρασκευή 17 Μαΐου, οι πόρτες των ιδιωτικών μικροβιολογικών εργαστηρίων της Κέρκυρας, με το βάρος της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ για τη διενέργεια των αναγκαίων εξετάσεων να «πέφτει» στα ήδη επιβαρυμένα Κέντρα Υγείας του νησιού και στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, για όσο διαρκέσουν οι κινητοποιήσεις.

Στην πανελλαδική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή (10/05), οι εργαστηριακοί γιατροί της περιφέρειας, αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, με σημείο αιχμής τις σημαντικές περικοπές που υφίστανται τα εισοδήματα των επιχειρήσεών τους, μέσω των κλιμακωτών εκπτώσεων επί του τζίρου τους (rebate) και των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), όταν οι δαπάνες για εργαστηριακές εξετάσεις υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για ένα μνημονιακό μέτρο που μετά από 12 χρόνια εφαρμογής του, έχει «γονατίσει» πλέον τα εργαστήρια, απειλώντας μέχρι και τη βιωσιμότητά τους. Όπως επισήμανε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας (ΙΣΚ) Δημήτρης Καλούδης, ο ΕΟΠΥΥ καταλογίζει στα εργαστήρια τις υπερβάσεις του κλειστού κι ελλειμματικού προϋπολογισμού του, φορτώνοντας τους τα κόστη αυτά, κι ενώ οι τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων είναι καθηλωμένες εδώ και δεκαετίες. Με άλλα λόγια ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει τις επιπλέον συνταγογραφούμενες εξετάσεις που ξεπερνούν τον κλειστό προϋπολογισμό, ενώ από την άλλη οι εργαστηριακοί ιατροί υποχρεούνται να τις εκτελούν, χωρίς να αποζημιώνονται για αυτές.

Οι κινητοποιήσεις του κλάδου που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη 8 Μαΐου και συνεχίζονται κι αυτήν την εβδομάδα, έχουν την στήριξη του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) όπως και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων.

 

Τέσσερα «λουκέτα» στην Κέρκυρα

 

«Καμπανάκι» μάλιστα για το αδιέξοδο, στο οποίο έχουν περιέλθει εδώ και χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί του νησιού μας, έχει κρούσει επανειλημμένως, ο Ιατρικός Σύλλογος Κέρκυρας, εις μάτην όμως. Όπως αναφέρει στην «Ε» ο Πρόεδρος του ΙΣΚ, ήδη τέσσερα διαγνωστικά κέντρα του νησιού οδηγήθηκαν σε κλείσιμο τα τελευταία χρόνια. «Δεν θέλουμε να έχουμε κλειστά τα διαγνωστικά κέντρα. Ζητούμενο είναι η οικονομική μας επιβίωση για να συνεχίσουμε να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους», επισήμανε ο κ. Καλούδης.

Σημείωσε ότι η συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο βρίσκεται στο 100%, καθώς «ρολά» έχουν κατεβάσει και τα 24 περίπου ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια της Κέρκυρας, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 17/05, οπότε και ο κλάδος θα επανεξετάσει τη στάση του. Εξαίρεση αποτελούν πάντως τα ακτινολογικά τμήματα των διαγνωστικών κέντρων, τα οποία λειτουργούν κανονικά και δέχονται τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων.

 

Στο νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας

 

Όπως είπε, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται είτε στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας (ΓΝΚ) είτε στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) του νησιού για τη διενέργεια μικροβιολογικών εξετάσεων, επισημαίνοντας ότι τα έκτακτα περιστατικά ούτως ή άλλως αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα πάντως με διοικητικές πηγές του ΓΝΚ, αυτή τη στιγμή δεν παρατηρούνται ασυνήθιστες ροές, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα για να υπάρχουν επιπλέον ραντεβού, ώστε να μην προκύπτει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, με τον χρόνο αναμονής να είναι μόλις μια ημέρα και με τη γενική προτροπή να απευθύνονται στο νοσοκομείο, μόνο εφόσον είναι άμεση ανάγκη. Δεν έλειψαν πάντως και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που εξυπηρετήθηκαν χωρίς ραντεβού.

Την πόρτα πάντως και του Κ. Υ πόλεως χτύπησαν ασθενείς για τη διενέργεια αναγκαίων μικροβιολογικών εξετάσεων, οι οποίοι εξυπηρετήθηκαν παρά τα ήδη προγραμματισμένα ραντεβού.

 

Τα αιτήματα

 

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων των εργαστηριακών γιατρών βρίσκεται η θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5% των εσόδων τους και η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα επισημαίνουν την έλλειψη αποτελεσματικού ελέγχου, από πλευράς του ΕΟΠΥΥ, της συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία, όπως επισημαίνουν, οδηγεί σε φαινόμενα αδικαιολόγητης υπερσυνταγογράφησης, επιβαρύνοντας τελικά μόνο τα εργαστήρια, καθώς ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει τίποτα από την προκύπτουσα υπέρβαση.

 

Αυτοδίκαιη λύση

 

Στο μεταξύ, στην αντεπίθεση έχει περάσει ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος με ανακοίνωσή του (09/05) προειδοποιεί τους συμβεβλημένους παρόχους του για αυτοδίκαιη λύση των συμβάσεων σε περίπτωση άρνησης παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης των παραπεμπτικών σε δικαιούχους περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, αποκλείοντας μάλιστα τη δυνατότητα σύναψης νέας σύμβασης για διάστημα 18 μηνών από την ημερομηνία διαπίστωσης της παράβασης.

[email protected]