Τρίτη 03.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χορήγηση «panic button» σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας

PANIC BUTTON
10 Οκτωβρίου 2024 / 11:40

Θα χορηγείται από το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον Ιανουάριο του 2024, με κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2921/B/23-5-2024 και 2922/Β/23-5-2024) η λειτουργία του προγράμματος Panic Button, επεκτάθηκε και πλέον εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές της Ελληνικής επικράτειας.

Χρήστριες/-ες της εφαρμογής μπορεί να είναι ενήλικα θύματα ενδοοικογενειακής βίας (π.χ. από νυν ή πρώην σύζυγο/σύντροφο ή/και άλλο μέλος της οικογένειας), τα οποία είτε απευθύνονται σε Aστυνομικό Tμήμα ή Τμήμα Ασφαλείας ή επιχειρησιακό Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομίας, όπου αυτά λειτουργούν, για να καταγγείλουν τέτοιο περιστατικό.

Επίσης, οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στα Συμβουλευτικά Κέντρα του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΓΓΙΑΔ), χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε προϋπόθεση ή νομική ενέργεια, αρκεί η εκτίμηση από την ίδια τη γυναίκα πως κινδυνεύει η ζωή ή η σωματική της ακεραιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, το “Panic button” είναι μια δωρεάν ψηφιακή υπηρεσία που έχει ως στόχο την προστασία των γυναικών από περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Συνιστά ένα εύκολο στη χρήση και αποτελεσματικό εργαλείο έγκαιρης αντιμετώπισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, λειτουργώντας προστατευτικά για τις γυναίκες που το χρησιμοποιούν, σε περίπτωση που βιώσουν κάποιο περιστατικό κακοποίησης ή κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα ή βρίσκονται υπό καθεστώς απειλής.

Χορηγείται δωρεάν στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, οι οποίες αφού την εγκαταστήσουν στο κινητό τους τηλέφωνο έξυπνης τεχνολογίας (smartphone) έχουν τη δυνατότητα άμεσης και ασφαλούς ειδοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας ώστε να τις εντοπίσει και να μεταβεί ταχύτατα όπου κι αν βρίσκονται, στην οικία τους ή σε εξωτερικό χώρο. Η ενεργοποίησή της γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού στο κινητό τηλέφωνο της γυναίκας και αυτόματα στέλνονται πληροφορίες στην Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό του στίγματος της γυναίκας, ώστε να μπορέσει να επέμβει έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Στο δίκτυο των 65 υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΑΔ εντάσσεται και το Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας, όπου παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων από εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής/διοικητικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό και νομικό). Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και είναι δωρεάν. Ήδη, έχει ξεκινήσει και η χορήγηση της εφαρμογής Panic button σε γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο πλαίσιο λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου.

Οι ενδιαφερόμενες γυναίκες μπορούν να απευθύνονται στο Συμβουλευτικό Κέντρο Κέρκυρας:

Δ/νση: Ε.Ο Παλαιοκαστρίτσας 7, 49100 Κέρκυρα

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή, 08:00-16:00

ΦΩΤΟ@ pixabay