Τρίτη 01.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συναντήσεις με τους βουλευτές για την κτηματογράφηση προγραμματίζει ο Γ. Κοντός

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
01 Οκτωβρίου 2024 / 10:29
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Συναντήθηκε με τον Βουλευτή της ΝΔ και Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στ. Γκίκα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνάντηση είχαν τη Δευτέρα 30/09 ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γ. Κοντός με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Βουλευτή Κερκύρας της ΝΔ Στέφανο Γκίκα, για το ζήτημα του Κτηματολογίου. 

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ του έθεσε τα δύο σοβαρά θέματα που είναι: α) Η λήξη της προθεσμίας διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων στο λειτουργούν Κτηματολόγιο στις 30/11 και β) Η λήξη της προθεσμίας κτηματογράφησης των μη κτηματογραφημένων ακινήτων, επίσης στις 30/11.

Ο Στ. Γκίκας ενημέρωσε ότι την 01/10 μπαίνει στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση το νέο νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης, διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο" κλπ», το οποίο, σύμφωνα με τον Υφυπουργό, απλοποιεί τις διαδικασίες διόρθωσης σφαλμάτων και γεωμετρικών στοιχείων. Πάντως, όπως αναφέρει ο Γ. Κοντός, ο κ. Γκίκας δήλωσε σύμφωνος με το αίτημα παράτασης των προθεσμιών, δεδομένων των χαμηλών ποσοστών κτηματογράφησης και της χαμηλής προσέλευσης του κοινού ως τώρα. 

Μάλιστα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Γ Κοντός, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Στ. Γκίκας «είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» κ. Στέλιο Σακαρέτσιο, ο οποίος επικαλέστηκε τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου και ανέφερε ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση για το τι θα γίνει μετά τις 30/11, παρά ταύτα μετέφερε στον κ. Γκίκα ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός Κυρανάκης έως τώρα είναι αντίθετος με το ενδεχόμενο παράτασης, χωρίς να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο δεν συζητείται».

Ο Πρόεδρος του ΔΣΚ εξέφρασε την ανάγκη (ανεξαρτήτως νέου νόμου) μιας έστω και μεταβατικής παράτασης και των δυο περιπτώσεων, και του εξέφρασε επίσης την ανησυχία του, αν αυτή δεν χορηγηθεί και μπούμε σε ένα ολικό καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου, για το πως θα ανταπεξέλθει το Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, να πραγματοποιεί την τακτική του εργασία, την κτηματογράφηση και τις διορθώσεις γεωμετρικών στοιχείων, όταν ακόμα δεν έχει λύσει καν το χωροταξικό του, όταν στερείται πληρότητας υπαλληλικού προσωπικού και όταν ακόμα τα αρχεία των πρώην Υποθηκοφυλακείων Όρους και Μέσης βρίσκονται εκτός της έδρας του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η γενική αίσθηση είναι ότι η συνάντηση κινήθηκε σε θετικό επίπεδο, και μπορεί να επιφέρει κάποια θετική εξέλιξη, όμως και οι δύο συμφωνούν ότι εντός των 2 επόμενων μηνών θα πρέπει ο κόσμος να προσέλθει και να κτηματολογίσει σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται. 

Ακολουθούν για το θέμα και συναντήσεις του ΔΣΚ με τους έτερους Βουλευτές Κερκύρας Αυλωνίτη και Μπιάγκη, καθώς και με λοιπούς θεσμικούς παράγοντες.

ΦΩΤΟ@ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΝΤΟΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.