Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μου

ΑΓΟΡΑ ΣΤΕΓΗΣ
11 Σεπτεμβρίου 2024 / 17:25

Η εικόνα της αγοράς στέγης στην Κέρκυρα. Τι ισχύει για τους φοιτητές. Οι πρωθυπουργικές εξαγγελλίες από τη ΔΕΘ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με σφιγμένο το στομάχι φτάνουν στο νησί, οι γονείς των πρωτοετών φοιτητών. Εκείνων που επέμειναν να δηλώσουν Ιόνιο στο μηχανογραφικό τους διότι δεν είναι λίγοι όσοι το απέφυγαν λόγω του κόστους ζωής. Δυσάρεστα πράματα. Δεν ωφελεί όμως να τα σπρώχνεις κάτω από το χαλάκι της εισόδου. 

Το  πρόβλημα με την στέγη δεν αφορά αποκλειστικά και μόνον τους φοιτητές αλλά και όποιον άλλον «ξένο», που έρχεται εδώ να δουλέψει. Για τους γιατρούς μάλιστα, που είναι και στην επικαιρότητα, στο καλοκαιρινό νόμου προβλέπεται η κάλυψη της στέγης από τους Δήμους. Επιπλέον κίνητρο για ναρθεί στην Κέρκυρα να δουλέψει στο νοσοκομείο. 

Σε μια μικρή έρευνα αγοράς απεικονίζεται το καθεστώς ενοικίων και αγοραπωλησιών στην πόλη. Πιο έξω μπορεί να βρεθεί και κάτι πιο φθηνό.

Ενοίκια σε γκαρσονιέρες στο νησί από 350 και πάνω (φτάνουν τα 450-500). Οι πωλήσεις κατοικιών μικρών (δυάρια συνήθως) φτάνουν έως και 200.000 € (μπορεί να ξεκινήσουν από 3.000/τετραγωνικό).

 

Φοιτητική στέγη

 

Το Ιόνιο πανεπιστήμιο έχει 4.500 φοιτητές στην Κέρκυρα. Διαθέτει 300 κρεβάτια για τους φοιτητές. Τα 150 βρίσκονται στην φοιτητική Εστία πίσω από το ΙΚΑ και είναι μόνο για τους πρωτοετείς. Σύμφωνα με τις αιτήσεις, καλύπτονται όλα.

Τα υπόλοιπα 150 (για δευτεροετείς και τριτοετείς) είναι σε δυο συγκροτήματα (όλα επιπλωμένα). Το ένα με 100 κρεβάτια στου Τζάβρου (ΑΣΤΕΡΑΚΙ) και το άλλο με 48 κρεβάτια στο Joanna κοντά στο νοσοκομείο.

Οι υπόλοιποι φοιτητές πρέπει να αναζητήσουν διαμέρισμα από το internet (πλατφόρμες κλπ). Καταβάλλεται στεγαστικό επίδομα (με οικονομικά κριτήρια) 2.000 χρόνο για κάθε χρόνο φοίτησης.

 

Οι εξαγγελίες για την στέγη στη ΔΕΘ

 

Ξεκινά το Πρόγραμμα «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.

Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα ή εάν μετατρέψουν σε μακροχρόνια μία βραχυχρόνια μίσθωση.

Στις συμβάσεις μέσω πλατφορμών θα ισχύσει νέο, αυξημένο τέλος.

Απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα 3 κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας τουλάχιστον για έναν χρόνο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ/ ΕΛΕΝΗ ΚΟΡΩΝΑΚΗ