Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μεταλληνός: Σκέψεις και προτάσεις για τα τέλη χρήσης του Δημοτικού Θεάτρου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
27 Αυγούστου 2024 / 12:15
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Έτσι λοιπόν το μικρό σε  τιμή εισιτήριο, των 5 ή 10 ευρώ, είναι θέμα πραγματικής επιβίωσης και δεν το βάζουν όλοι οι σύλλογοι λόγω των γνωστών οικονομικών δυσκολιών στη κοινωνία"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Θέμα αναφορικά με τα τέλη χρήσης στο Δημοτικό Θέατρο ζητά να εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 28 Αυγούστου ο επικεφαλής της παράταξης Αλλάζουμε Ρότα, Τάκης Μεταλληνός. Επιπλέον, προτείνει την αναστολή υλοποίησης της απόφασης, την έναρξη διαλόγου με τους φορείς για το θέμα, την εξαίρεση από τα τέλη των πολιτιστικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και την βελτίωση των υποδομών στο Θέατρο σε συνδυασμό με την επαναφορά της χρηματοδότησης των πολιτιστικών συλλόγων από το Δήμο. Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

«Η πρόσφατη ανακοίνωση της Δημοτικής  αρχής ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου 2024 οι πολιτιστικοί φορείς, θα πληρώνουν τέλη στο Δημοτικό Θέατρο, για τις εκδηλώσεις και πρόβες τους, βασισμένη σε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του 2018 και η οποία ουδέποτε εφαρμόσθηκε, έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:

1) Δεν έγινε η παραμικρή διαβούλευση από τον Δήμο με τους φορείς  που τους αφορούν τα μέτρα αυτά και για τους οποίους φορείς, όλοι επαινούν για το πλούσιο πολιτιστικό τους προϊόν και υπερηφανεύονται για αυτά που προσφέρουν στον τόπο, την Κερκυραϊκή κοινωνία και ιδιαιτέρως στους νέους ανθρώπους.

2) Δεν έλαβε υπόψιν της η Δημοτική Αρχή τα παρακάτω:

α)οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Κέρκυρας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προσπαθούν σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, να επιβιώσουν. Οι χορηγοί λιγοστεύουν, η χρηματοδότηση του Δήμου μηδενίστηκε, το Υπουργείο Πολιτισμού περί άλλων ασχολείται. Έτσι λοιπόν το μικρό σε  τιμή εισιτήριο, των 5 ή 10 ευρώ, είναι θέμα πραγματικής επιβίωσης και δεν το βάζουν όλοι οι σύλλογοι λόγω των γνωστών οικονομικών δυσκολιών στη κοινωνία. Έτσι αντί να επιδοτείται εν μέρει το πολιτιστικό προϊόν, με τρόπους όπως η επιβολή μικρού τέλους στα  4 εκατομμύρια σχεδόν επισκέπτες μας, φορολογείται από τον Δήμο  ο πολιτισμός.

β) Οι τεχνικές υποδομές του Δημοτικού Θεάτρου για να υποστηρίξει αξιοπρεπώς μια εκδήλωση, είναι ανύπαρκτες. Γι αυτό και οι σύλλογοι πληρώνουν σε κάθε παράσταση από 500-1000 ευρώ, για ηχητικές και μεγαφωνικές εγκαταστάσεις που θα ήταν υποχρέωση του Θεάτρου.

Για να μη αναφερθούμε στη έλλειψη θέρμανσης και προστασία από την πιθανή βροχόπτωση, για την οποία ουκ ολίγες φορές έχουμε γίνει ρεζίλι. Τελικά μόνον καρέκλες διατίθενται στο Δημοτικό μας Θέατρο.

3) Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το τέλος θα δώσει την δυνατότητα συντήρησης του Θεάτρου για την οποία αποκλειστική  αρμοδιότητα έχει ο Δήμος, αφού εισπράττει και αρκετά χρήματα από τα ενοίκια των καταστημάτων του Δημοτικού Θεάτρου, που κατασκευάσθηκαν για τον σκοπό αυτόν.

4) Είναι αλήθεια ότι διάφοροι φορείς ή φυσικά πρόσωπα χρησιμοποιούν το Θέατρο είτε για να κερδίσουν είτε να προβληθούν και για τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση.

Ως εκ τούτων προτείνω

1) Την αναστολή της υλοποίησης της απόφασης περί επιβολής τελών που την έχετε προγραμματίσει για τις 15 Σεπτεμβρίου 2024.

2) Έναρξη διαλόγου με τους φορείς για το όλο θέμα

3) Εξαίρεση από τα τέλη στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, όλων των πολιτιστικών φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Και φυσικά εάν βελτιωθούν οι υποδομές στο Θέατρο και επανέλθει η χρηματοδότηση των πολιτιστικών συλλόγων από τον Δήμο να γίνει επανεξέταση του θέματος.

ΤΑΚΗΣ ΜΕΤΑΛΛΗΝΟΣ

επικεφαλής της δημ.παράταξης ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΡΟΤΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ 24/8/1024»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.