Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Από το Παλαιό Φρούριο, στον κόσμο

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΦΑΡΩΝ
18 Αυγούστου 2024 / 18:16
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Φάρος Σίδερο Κέρκυρας αποτελεί σήμερα σημαντικό ναυτιλιακό βοήθημα, καθώς επισημαίνει την πορεία ακτοπλοΐας δια μέσου του στενού της Κέρκυρας και μέρος του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Παγκόσμια Ημέρα Φάρων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να επισκεφτούν πολλές από τις εγκαταστάσεις ανά την επικράτεια.

Επιπλέον, σειρά εκδηλώσεων διοργανώνονται με αφορμή τη συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα. Στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φρούριο υπάρχει ένας φάρος με μεγάλη ιστορία. Ονομάζεται φάρος Σίδερο και δίπλα του έχει ένα σταυρό. Ακόμη, στο σημείο υπάρχει ένα μικρό σπιτάκι. Κάθε μία από τις τρείς αυτές κατασκευές έχει τη δική της σημασία και έπαιξε το δικό της ρόλο στην ιστορία της επικοινωνίας.

Οδηγός των πλοίων

Ο Φάρος Σίδερο Κέρκυρας αποτελεί σήμερα σημαντικό ναυτιλιακό βοήθημα, καθώς επισημαίνει την πορεία ακτοπλοΐας δια μέσου του στενού της Κέρκυρας και μέρος του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου.

Όπως αναφέρεται στο αρχείο της Υπηρεσίας Φάρων, κατασκευάστηκε το 1822 από τους Άγγλους, όταν η Ιόνιος Επτανησιακή Πολιτεία διατελούσε υπό την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι ο πρώτος φάρος του φαρικού δικτύου της Ιονίου Πολιτείας, που χτίστηκε και λειτουργούσε από τους Εγγλέζους, το οποίο αποτελείτο από 13 φάρους και φανούς, οι οποίοι προστέθηκαν στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο με την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1863. Πρωτολειτούργησε με πετρέλαιο, ενώ οι κατασκευές και οι βελτιώσεις του ολοκληρώθηκαν μετά την Κατοχή.

Πρώιμη μορφή επικοινωνίας

Ο χαρακτηριστικός σταυρός που βρίσκεται στο Παλαιό Φρούριο, είναι στην πραγματικότητα παράκτιο σηματοφόρο στον ιστό του οποίου γινόταν έπαρση νυκτερινών και ημερινών σημάτων. Όπως αναφέρει ο Γ. Ζούμπος σε κείμενο του στην «Ε»: «Με τα σήματα αυτά μεταβιβάζονταν στα προσπλέοντα ή διερχόμενα πλοία ναυτιλιακές οδηγίες και μετεωρολογικές πληροφορίες ή παραλαμβάνονταν ειδήσεις για περαιτέρω μεταβίβαση. Τα σήματα αυτά ερμηνεύονταν με βάση το «Διεθνή κώδικα σημάτων» που είχε καθιερωθεί το 1840.

Δεδομένου ότι η Κέρκυρα συνδέονταν τηλεγραφικά με τη Μάλτα μέσω υποθαλασσίου καλωδίου από το 1857, πιστεύουμε ότι μεταβιβάζονταν και τηλεγραφήματα προς διερχόμενα πλοία.

Όταν άρχισε η χρήση του ασυρμάτου τηλεγράφου η χρήση του «Σταυρού» πρέπει να περιορίστηκε στην αναγγελία, δια σημάτων, της εμφάνισης καραβιού που έπλεε προς το λιμάνι  και της διεύθυνσης από την οποία έρχονταν.»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.