Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη θυγατρική του «Γρηγόρη» το αναψυκτήριο στο Παλαιό Φρούριο για 6+6 χρόνια

Παλαιό Φρούριο
06 Οκτωβρίου 2023 / 10:03
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Η εταιρεία «Κλασικοί Δρόμοι» αναδείχθηκε ο ανάδοχος στον ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκμίσθωση 59 αναψυκτηρίων/εστιατορίων σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην θυγατρική της γνωστής εταιρείας «Γρηγόρης» που έχει καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, καταχωρήθηκε η λειτουργία του αναψυκτηρίου εντός του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας για 6+6 χρόνια.

Η εταιρεία «Κλασικοί Δρόμοι» της γνωστής αλυσίδας «Γρηγόρης» αναδείχθηκε ο ανάδοχος στον ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό που προκήρυξε τον περασμένο Φεβρουάριο, το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ).

Ο διαγωνισμός αφορούσε στην εκμίσθωση 59 αναψυκτηρίων/εστιατορίων σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία ανά την επικράτεια όπως και στην εγκατάσταση 38 αυτόματων πωλητών νερού - αναψυκτικών στους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και σε κάποιους  που δεν διαθέτουν αναψυκτήριο.

Μεταξύ των 59 αναψυκτηρίων που «περνάει» στα χέρια της εταιρείας «Κλασικοί Δρόμοι» είναι και το αναψυκτήριο στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπόσημα του νησιού, λόγω της μοναδικής του θέσης με θέα τον κόλπο της Γαρίτσας. Το αναψυκτήριο λειτουργεί όλα αυτά τα χρόνια από ιδιώτες που εκμισθώνουν το χώρο.

 

Με γνωμόνα την αισθητική

Όπως τόνισε στην «Ε» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κλασικοί Δρόμοι» Σπύρος Μερκούρης, η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να έχει ο επισκέπτης μια πραγματική και ολοκληρωμένη εμπειρία ξενάγησης και εστίασης στους 59 αυτούς χώρους.

«Θα λειτουργήσουμε με γνώμονα την αρμονία, με το κύρος και την αισθητική του κάθε χώρου σε μια προσπάθεια για την αναβάθμισή τους. Ούτε εμπορικά σήματα θα χρησιμοποιηθούν σε αυτούς τους χώρους ούτε θα έχουμε πιο ακριβές τιμές, διότι πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί», ανέφερε ο ίδιος. Όπως είπε, θα εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας είτε με τους υφιστάμενους επιχειρηματίες που λειτουργούν τώρα τα αναψυκτήρια, είτε με καινούριους από την κάθε περιοχή, καθώς και η διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού με σκοπό την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.

Υψηλό το μίσθιο

Το τίμημα πάντως για την εκμίσθωση του αναψυκτηρίου στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας ήταν από τα πιο υψηλά στον διαγωνισμό του ΟΔΑΠ. Ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση των 59 αναψυκτηρίων υποδιαιρούνταν γεωγραφικά σε τρεις ομάδες, βάσει των οποίων καθορίζονταν το ελάχιστο μίσθωμα. Η περίπτωση της Κέρκυρας συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα Γ με το πιο απαιτητικό μίσθιο, που αφορά σε 26 χώρους και μουσεία στην Αθήνα, τη Β.Ελλάδα, την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά.

Ειδικότερα, για την ομάδα Α το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για τη χειμερινή περίοδο ορίζεται σε 40.192€, ενώ για τη θερινή περίοδο ορίζεται σε 47.005€, ήτοι το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για την Ομάδα Α ορίζεται σε 529.995€.

Για την Ομάδα Β το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για τη χειμερινή περίοδο ορίζεται σε 22.289€, ενώ για τη θερινή περίοδο ορίζεται σε 26.025€, ήτοι το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για την Ομάδα Β ορίζεται σε 293.620€. Για την Ομάδα Γ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα για τη χειμερινή περίοδο ορίζεται σε 43.933€, ενώ για τη θερινή περίοδο ορίζεται σε 44.526€, ήτοι το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα για την Ομάδα Γ ορίζεται σε 531.347€.

Σημειώνεται ότι το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα της σύμβασης ανά περίοδο για κάθε ομάδα συνίσταται από το άθροισμα των επιμέρους ελάχιστων μηνιαίων μισθωμάτων των εστιατορίων/αναψυκτηρίων και αυτόματων πωλητών νερού - αναψυκτικού κάθε ομάδας.

Η επισκεψιμότητα στο Παλαιό Φρούριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διαγωνισμού, η επισκεψιμότητα στο Παλαιό Φρούριο ανήλθε στις 144.098 το 2018, στις 168.215 το 2019, στις 41.885 το 2020 με την πανδημία, στις 117.425 το 2021 και στις 139.636 το 2022.

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.