Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να τι κάναμε στη 2βάθμια εκπαίδευση στην Κέρκυρα

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
19 Ιουλίου 2024 / 10:31

Ο απολογισμός της σχολικής επιτροπής υπό την προεδρία του Κ. Κωστάλη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του (πρόσφατα ) απελθόντος ΔΣ της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας, με την παρούσα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  για τις  ενέργειές μας   και τις αποτελεσματικές  πρακτικές που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο κομμάτι του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων. Με ενέργειες και διαγωνισμούς που προκήρυξε για πρώτη φορά  η Σχολική Επιτροπή (και στο σημείο αυτό να αναγνωρίσουμε τις μεγάλες προσπάθειες του Διοικητικού Προσωπικού και συγκεκριμένα με την σειρά των Γιώργου Προβατά, Δέσποινας Χαραλάμπους και Γιάννη Γραμμένου), έγιναν τα παρακάτω:

  1. Ολοκληρώσαμε  τις απαραίτητες διαδικασίες και τοποθετήσαμε βιντεοπροβολείς, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ηχεία σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας στα σχολεία μας.
  2. Εγκαταστήσαμε  δομημένη καλωδίωση σε κάθε αίθουσα διδασκαλίας και στα εργαστήρια ώστε να έχουν όλες οι αίθουσες πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  3. Τοποθετήσαμε  από έναν απινιδωτή σε κάθε σχολείο-συγκρότημα (σύνολο 19 μαζί με το Ναυσιθόειο).
  4. Αντικαταστήσαμε τους λαμπτήρες από πυρακτώσεως σε LEDσε όλα τα σχολεία του Δήμου μας.
  5. Εξοπλίσαμε νέα εργαστήρια Πληροφορικής από την αρχή.
  6. Δημιουργήσαμε/επισκευάσαμε/αναβαθμίσαμε αίθουσες εκδηλώσεων σχολείων ώστε να μπορούν να διατεθούν στα σχολεία και σε φορείς προς χρήση και αξιοποίηση (ενδεικτικά το αμφιθέατρο του 1ου ΓΕΛ, του 4ου ΓΕΛ), και δρομολογήσαμε αντίστοιχα των  Γυμν. Λιαπάδων, του Μουσικού Σχολείου).
  7. Ετησίως, προμηθεύαμε, κατόπιν διαγωνισμών, τα σχολεία με Χαρτί Α4, αθλητικό εξοπλισμό αλλά και αναλώσιμα καθαρισμού όποτε χρειάστηκε, εξοικονομώντας πολλά χρήματα.
  8. Αναβαθμίσαμε σειρά γηπέδων με ειδικό αντικραδασμικό και αντιολισθητικό ελαστομερές υλικό, ειδικό για εξωτερικά γήπεδα (1ο και 5ο Γυμνάσιο, 1ο ΕΠΑΛ, 3ο και 4ο Γυμνάσιο και 6ο Γυμνάσιο).
  9. Προμηθεύσαμε με φαρμακευτικό εξοπλισμό – όπως ορίζεται η λίστα από το Υπουργείο – όλα τα σχολεία του Δήμου μας.
  10. Εντάξαμε τα σχολεία σε οικονομικό εταιρικό συμβόλαιο Cosmoteμε οικονομικό όφελος για την Σχολική Επιτροπή και τα σχολεία .
  11. Εγκρίναμε χρηματοδότηση για θεατρικές/μουσικές παραστάσεις και διοργανώσαμε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου.
  12. Δεχτήκαμε και εγκρίναμε πλήθος αιτημάτων σχολείων για έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την βελτίωση των υποδομών των σχολείων μας.
  13.  Συντάξαμε κανονισμό παραχώρησης σχολικών χώρων ο οποίος ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και που έως και σήμερα έχει εφαρμογή. Βάσει αυτού καταρτίζουμε ετησίως  το εβδομαδιαίο πρόγραμμα προπονήσεων στο Ναυσιθόειο Κλειστό Γυμναστήριο στα Λύκεια .
  14. Καθορίσαμε ετήσιο πρόγραμμα επισκέψεων σε όλες τις Σχολικές Μονάδες προκειμένου  να συνομιλήσουμε με τους διευθυντές αλλά και να γνωρίσουμε από κοντά τις ιδιαιτερότητες αλλά και τις ανάγκες των σχολείων.
  15. Επισκεφθήκαμε όλα τα σχολεία και συνομιλήσαμε με τα 15μελή συμβούλια των μαθητών, αφουγκραζόμενοι έτσι τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ίδιων των παιδιών.
  16. Τέλος και με την συνδρομή των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, αναβαθμίσαμε ριζικά τις εγκαταστάσεις στο κλειστό γυμναστήριο «ΝΑΥΣΙΘΟΕΙΟ» στο χώρο των Γενικών Λυκείων.

Τοποθετήθηκε νέος αυτόνομος μετρητής κατανάλωσης ηλεκτρ. ρεύματος, αναβαθμίστηκε ο φωτισμός του κτηρίου εσωτερικά και εξωτερικά, τοποθετήθηκαν θερμοσίφωνες στα αποδυτήρια, έγινε διαμόρφωση στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο και τοποθετήθηκε φωτεινή επιγραφή.

Επιπλέον με τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλονται για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, εξασφαλίζεται ησυντήρηση των εγκαταστάσεων και η ομαλή λειτουργίατους.

 

Όσον αφορά στα Οικονομικά:

  1. Παραδίδουμε συνολικό ταμειακό υπόλοιπο (Επιτροπή και Σχολεία) περίπου 465.000€ με 261.000€ να βρίσκονται στον κεντρικό λογαριασμό της Σχολικής Επιτροπής στις 5/7/2024 και τα υπόλοιπα στις σχολικές μονάδες.
  2. Καταργήσαμε τις συναλλαγές με μετρητά και πλέον όλες υποχρεωτικά γίνονται με κάρτα και μεταφορά χρημάτων μέσω τραπέζης. Εξασφαλίσαμε μηδενική χρέωση για πληρωμή λογαριασμών και μηδενική χρέωση για μεταφορά ποσών προς τρίτες τράπεζες.
  3. Ξεκινήσαμε συνεργασία με λογιστικό γραφείο προκειμένου να εξορθολογήσουμε τους ετήσιους απολογισμούς και να αποφύγουμε πρόστιμα όπως αυτά που κληθήκαμε να πληρώσουμε από σειρά οφειλών προς την Εφορία παλαιοτέρων ετών.
  4. Αγοράσαμε λογισμικό (smanagement) για όλα τα σχολεία για την απευθείας καταχώριση των τιμολογίων και που συνδέει κάθε σχολείο με το λογιστήριο. Επίσης, παρείχαμε συμβουλευτική υπηρεσία στους Διευθυντές για το λογιστικό κομμάτι.
  5. Δημιουργήσαμε αρχείο υπολογισμού κατανομής χρηματικών δόσεων στα σχολεία με βάση ΦΕΚ και τις παραμέτρους που ορίζει το Υπουργείο.
  6. Καθορίσαμε κανόνες για την δαπάνη χρηματικών ποσών αλλά και την κατανομή των δόσεων στα σχολεία, ώστε να μην συσσωρεύονται μεγάλα ποσά και να παροτρύνουμε τους Διευθυντές να προβαίνουν σε έργα/πρωτοβουλίες.
  7. Έχουμε – έως και 5/7/2024 – αποδώσει και την Α’ Δόση του 2024. Η Β δόση 2024 έχει κατατεθεί και είναι έτοιμη για να την κατανείμετε.
  8. Έχουμε δημιουργήσει λίστα με όλους τους λογαριασμούς COSMOTEκαι όλους τους λογαριασμούς ΔΕΥΑΚ στις αντίστοιχες εφαρμογές όπου η Επιτροπή μπορεί να δει τα χρέη και αν εξοφλούνται αυτά από τα σχολεία. Οι κωδικοί υπάρχουν στο emailτης Σχολικής Επιτροπής.

Όσον αφορά στα Κυλικεία:

  1. Εντοπίσαμε χρέη που ξεπερνούσαν τις 200.000€. Ξεκινήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να τα διεκδικήσουμε. Αυτή τη στιγμή οι περισσότερες οφειλές είναι σε ρύθμιση και κάποιες άλλες έχουν πάρει τη δικαστική οδό. Φυσικά το χρέος κάθε μήνα βαίνει μειούμενο .
  2. Καταφέραμε όλα τα κυλικεία έως και σήμερα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους στον προβλεπόμενο από την νομοθεσία χρόνο.
  3. Λειτουργήσαμε, μετά από πολλά χρόνια, το κυλικείο στο Γυμνάσιο Φαιάκων.
  4. Εφαρμόσαμε στις νέες μισθώσεις επιπλέον του μισθώματος και το κόστος του χαρτοσήμου όπως ορίζει ο νόμος.

Όλα τα παραπάνω, πραγματοποιήθηκαν με την άψογη και άκρως δημιουργική συνεργασία που είχαμε με την εντεταλμένη Αντιδήμαρχο Παιδείας κα Ζερβού Μαρία και φυσικά την Δήμαρχο κα Μερόπη Υδραίου. Τις ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου αλλά και τη σπουδαία εμπειρία που με βοήθησαν να αποκομίσω.

 Ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλα τα μέλη της Σχολικής Επιτροπής όπου με την παρουσία τους -στις 60 και πλέον συνεδριάσεις που πραγματοποιήθηκαν υπήρχε πάντα φυσική απαρτία- την ορθολογική τους σκέψηκαι την θετική τους ενέργεια όλα αυτά τα χρόνια βοήθησαν ώστε όσα οραματιστήκαμε να γίνουν πραγματικότητα.

Σαν επίλογο αναφέρω και το εξής. Στα χρόνια που ήμουν καθηγητής (από το 2009) άκουγα ό,τι δεν υπάρχουν λεφτά στα σχολεία! Πολλές φορές ούτε 150 ευρώ για αθλητικό εξοπλισμό.  Όταν βρέθηκα στη θέση του προέδρου το 2020, με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσα ότι ……υπάρχουν λεφτά! Στα χρόνια της θητείας ένας προσωπικός στόχος ήταν να αποκτήσουν οι διευθυντές  την πεποίθηση ότι υπάρχουν χρήματα και να αρχίσουν να οραματίζονται για τα σχολεία τους. Να νιώσουν ότι με αξιοπρέπεια και άνεση μπορούν να πραγματοποιήσουν ό,τι έχουν σκεφτεί για το σχολείο τους  και  να αποκτήσουν ό,τι επιθυμούν οι συνάδελφοι για το μάθημά τους. Κρίνοντας από τα εκατοντάδες αιτήματα ο στόχος επετεύχθη. Συγχρόνως, και για πρώτη φορά υλοποιήσαμε ετήσιο προγραμματισμό δράσεων για όλα τα σχολεία. Με σύνεση και νοικοκυροσύνη, με σχεδιασμό και αποφασιστικότητα και με κύριο γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών διδασκαλίας για τα παιδιά μας,  κάναμε όλα τα παραπάνω και στο τέλος αφήνουμε υπερδιπλάσιο ταμείο από αυτό που παραλάβαμε. 

Με την ευχή  αλλά και την πίστη ότι οι καλές πρακτικές που εφαρμόσαμε θα συνεχιστούν αλλά και ότι θα εφαρμοστούν  και άλλες καλύτερες, εύχομαι σε όλα τα μέλη της νέας Σχολικής Επιτροπής Υγεία και Καλή και Δημιουργική θητεία.