Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ίδρυμα Φλαμπουριάρη: Μία πραγματικότητα με μεγάλες προοπτικές για την Κέρκυρα

Μάριος Παϊπέτης
06 Φεβρουαρίου 2024 / 10:54

Άρθρο του Μάριου Δον. Παϊπέτη

Την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, δημοσιεύθηκαν στο Ειρηνοδικείο οι ταυτόσημες δημόσιες διαθήκες του Σπύρου και της Αιμιλίας Φλαμπουριάρη.

Οι διαθήκες δημιουργούν το Ίδρυμα Φλαμπουριάρη μ’ έδρα την Κέρκυρα και το προικοδοτούν με μία ακίνητη και κινητή περιουσία που υπερβαίνει σ’ αξία τα 30 εκατομμύρια ευρώ!

Στο Ίδρυμα περιέρχονται ολόκληρο το ακίνητο του ξενοδοχείου ΚΑΒΑΛΙΕΡΙ, που αποτελείται από 5 ορόφους, ισόγειο, υπόγειο και δώμα, συνολικού εμβαδού 2.200τετρ.μέτρα, μ’ όλο τον εξοπλισμό του. Το ξενοδοχείο συνεχίζει χωρίς διακοπή την ΄λειτουργία του. Επίσης η έπαυλη «Σερενίσιμα», μ’ έκταση 7,5 στρεμμάτων πάνω στην θάλασσα στο Πυργί – Ύψου, με εμβαδόν 1.000τετρ.μέτρα με πισίνα, εντυπωσιακή επίπλωση και διακόσμηση και σημαντικά έργα τέχνης. Η Αιμιλία Φλαμπουριάρη καταλείπει ακόμη στο Ίδρυμα ένα διαμέρισμα ρετιρέ, 130 τετραγωνικά μέτρα (κι αυτό πλήρως επιπλωμένο) στην καρδιά του Κολωνακίου, στην Αθήνα (οδοί Ηροδότου και Πατρ. Ιωακείμ).

Και οι δύο διαθέτες διατύπωσαν ρητά στις διαθήκες τους, ότι μεταβιβάζουν στο Ίδρυμα και «οποιοδήποτε άλλο ακίνητο και κινητό περιουσιακό στοιχείο, συμπεριλαμβανομένων οιασδήποτε μορφής αξιών, εγχειρογράφων ή μη, είτε της πλήρους κυριότητας τους είτε συγκυριότητας οιουδήποτε ποσοστού ευρεθεί ανά τον κόσμο και για το οποίο δεν γίνεται μνεία» στις διαθήκες!! Έτσι προστίθεται άμεσα και το 48% μιας ανωνύμου εταιρείας στην οποία ανήκει μία μόλις αποπερατωθείσα έπαυλη 800τ.μ. με πισίνα και λοιπά επίσης στο Πυργί-Ύψου. Επί πλέον ο Σπύρος Φλαμπουριάρης μεταβιβάζει και 1.000.000 ευρώ μετρητά.

Οι διαθήκες προβλέπουν καταστατικό του Ιδρύματος, που θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από τους Ηλία Καποδίστρια (Διευθυντής του Καβαλιέρι), τον Δικηγόρο και αντιπεριφεριάρχη Ιονίων Σπύρο Ιωάννου, τον Πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρείας πολιτικό μηχανικό Θανάση Μακρή, τον Οικονομολόγο Γιάννη Λειβαδιώτη και τον Δρ. Μάρτιν Ρόγιαλτον, Επιμελητή του Βρετανικού Μουσείου. Ακόμη ορίζουν ότι το Καβαλιέρι θα λειτουργεί, ως μέχρι σήμερα και η έπαυλη στο Πυργί επίσης σ’ εκμετάλλευση ενοικιαζομένη με προσωπικό.

Τέλος ορίζονται Εκτελεστές των διαθηκών οι Ηλίας Καποδίστριας και Σπύρος Ιωάννου, που αποδέχθηκαν τον διορισμό τους, οπότε ήδη έχουν τις δυνατότητες, τα καθήκοντα και τα δικαιώματα που προβλέπει ο Αστικός Κώδικας για την υπεράσπιση και την λεπτομερή καταγραφή της περιουσίας και την πρόοδο οργάνωσης του Ιδρύματος, μ’ άλλα λόγια την υλοποίηση των διαθηκών.

Το άμεσο μέλλον ενέχει βέβαια δυσκολίες. Πρώτα γραφειοκρατικές, αφού το Ίδρυμα θα είναι υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα πρέπει να εγκρίνει την σύσταση με πολλές λεπτομέρειες και θα φθάσει στην έκδοση Προεδρικού  Διατάγματος. Στην συνέχεια το Υπουργείο θα συνεχίζει ένα ατελή έλεγχο, όπως σ’ όλα τα Ιδρύματα.

Μετά είναι φανερό ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο πέφτει πολλή δουλειά κι ευθύνη. Ο διορισμός τους είναι τιμητικός από τους διαθέτες (ξέρω καλά γιατί συζήτησα για μεγάλο διάστημα με τον Σπύρο Φλαμπουριάτη όλες τις λεπτομέρειες για την επιλογή των προσώπων) και είμαι βέβαιος ότι συναισθάνονται τα καθήκοντα τους κι έχουν τα προσόντα και την έξωθεν καλή μαρτυρία για να επιτύχουν μία άριστη κι έντιμη διαχείριση.

Άλλωστε το μέγεθος του ιδρύματος επιβάλλει να προσφέρουν άμεση βοήθεια κι ο Νίκος Δένδιας και οι Βουλευτές και η τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ πρόσθετη ασφάλεια αποτελούν τα ωφελούμενα Σωματεία (που ρητά κατονομάζονται) Αναγνωστική Εταιρεία, Φιλαρμονική Μάντζαρος, Φιλαρμονική Καποδίστριας. Τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων πρέπει  να καταλάβουν ότι απόκτησαν ένα παιδί που θα έχει στην αρχή τα βρεφικά προβλήματα και που πρέπει πάντα να προσέχουν και να προστατεύουν. Επίσης οι εκτελεστές πρέπει να δραστηριοποιηθούν άμεσα, ιδιαίτερα αυτές τις πρώτες μέρες ώστε να καταγράψουν τα κινητά πράγματα, να διασφαλίσουν τα έργα τέχνης και να ανατρέξουν (ίσως με διεθνείς συμβούλους) ώστε να διασώσουν χρηματικές καταθέσεις, αξιόγραφα ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα, που σίγουρα βρίσκονται σε διάφορες τράπεζες του εξωτερικού ή και εντός Ελλάδος.

Στις διαθήκες προβλέπονται κι άλλες ασφαλιστικές δικλείδες, όπως όριο ηλικίας τα 85 έτη για τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου, εκλογή-αντικατάσταση  μελών, που δεν θα έχουν συγγενική σχέση με τα προηγούμενα μέλη μέχρι τέταρτο βαθμό από αίμα ή αγχιστεία (για να μην επαναληφθούν γνωστές «καταλήψεις» , «αρπαγές» και οικογενειοκρατία), δημοσίευση ετήσιου ισολογισμού, έλεγχοι από τα ωφελούμενα Σωματεία και λοιπά.

Σε κάθε περίπτωση οι διαθέτες έδωσαν ολόκληρη την περιουσία τους και πρόβλεψαν ένα πλαίσιο για την σωστή λειτουργία του Ιδρύματος. Θέλω να πιστεύω ότι η Κερκυραϊκή κοινωνία νομοτελειακά έχει κάθε συμφέρον ν’ αγκαλιάσει το Ίδρυμα και να προστατεύσει την λειτουργία του σε βάθος χρόνου. Η σαφής και ρητά διατυπωμένη απόφαση των διαθετών είναι να λειτουργούν ως τουριστικές επιχειρήσεις το ξενοδοχείο Καβαλιέρι και η Έπαυλη στον Ύψο και τα σημαντικά εισοδήματα να διανέμονται στα τρία Σωματεία, αλλά και σε υποτροφίες κερκυραίων φοιτητών κι ενίσχυση πολιτιστικών σωματείων. Θα πρέπει να σημειώσω και τις προηγούμενες σημαντικές δωρεές του Σπύρου Φλαμπουριάρη τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Αναγνωστική Εταιρεία (300.000 ευρώ για εσωτερική ανακαίνιση του κτιρίου, τοποθέτηση κλιματισμού και ανελκυστήρα) όσο και στα άλλα Σωματεία (Φιλαρμονικές Μάντζαρος & Καποδίστρια)

Πριν κλείσω το άρθρο αυτό δεν μπορώ ν’ αποφύγω τον πειρασμό και να στιγματίσω διάφορα γνωστά ανθρωπάκια που έσπευδαν πικρόχολα να κουτσομπολέψουν ποικιλότροπα τα αδέλφια Φλαμπουριάρη και να φέρουν εμπόδια και μικρόψυχα σχόλια σε διάφορες αποφάσεις (π.χ. τοποθέτησης οβελίσκου, θα θα πρέπει σύντομα να τοποθετηθεί και σ’ αυτό εμπιστεύομαι τον νέο Δήμαρχο).

Οι Διαθήκες, που αξίζει να δημοσιευθούν και να γίνουν γνωστές ευρύτερα δίνουν αποστομωτική απάντηση στους ανόητους, και αναδεικνύουν  την αγάπη για την Κέρκυρα, το μεγαλείο και την ενόραση των διαθετών που θα μείνουν στην Ιστορία μαζί μ’ άλλους μεγάλους ευεργέτες (όπως η Μαρία Καποδίστρια) ενώ άλλες κερκυραϊκές οικογένειες που όφειλαν να κληροδοτήσουν έχουν ήδη ξεχαστεί (πολιτικοί Θεοτόκη, Δεσύλλα και τόσοι άλλοι).

Τα αδέλφια Φλαμπουριάρη χάρισαν στην Κέρκυρα ένα πολύ σημαντικό Ίδρυμα, που μπορεί ν’ αντέξει για πολλές δεκαετίες με φανερά ωφελήματα για τον τόπο. Ανήκει σ’ όλους μας ν’ αντιληφθούμε το μέγεθος της δωρεάς και να βοηθήσουμε ως καλοί Κερκυραίοι. Το Ίδρυμα πρέπει και θα έχει ένα λαμπρό Μέλλον.

Μάριος Δον. Παϊπέτης