Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γυμνάσιο Λιαπάδων: Τη σοδειά του σχολικού κήπου πρόσφεραν οι μαθητές στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Κέρκυρας (photos)

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΑΠΑΔΩΝ
10 Ιανουαρίου 2024 / 09:42
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν και άλλες δεξιότητες μέσα από βιωματικές διαδικασίες αλλά και να δημιουργηθεί ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος για όλη την κοινωνία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το καλό παράδειγμα δίνουν οι μαθητές του Γυμνασίου Λιαπάδων, οι οποίοι προέβησαν σε μια ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης, προσφέροντας στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Κέρκυρας την πρώτη συγκομιδή από τα κηπευτικά που καλλιέργησαν στο σχολικό τους κήπο.

Η επιστροφή των 38 μαθητών του σχολείου μετά την ανάπαυλα των εορτών, συνοδεύθηκε από μια συμβολική κίνηση ιδιαίτερης όμως σημασίας και προσφοράς. Έτσι, την Δευτέρα (08-01), πρώτη ημέρα μαθημάτων για τη νέα χρονιά, φόρτωσαν σε τρία τελάρα μπρόκολα και λάχανα που οι ίδιοι καλλιέργησαν στον σχολικό κήπο για να προσφερθούν σε ευάλωτες οικογένειες που υποστηρίζονται από την πολύτιμη κοινωνική δομή που εδρεύει στην πόλη της Κέρκυρας.

ΦΩΤΟ@ FB KONSTANTINOS KOSTALIS

â€

ΦΩΤΟ@ FB KONSTANTINOS KOSTALIS

Τον Σεπτέμβριο

Ο κήπος ξεκίνησε να δημιουργείται στις αρχές της σχολικής χρονιάς σε αναξιοποίητο χώρο του διδακτηρίου. Η πρωτοβουλία ανήκει στο διευθυντή του σχολείου Κωνσταντίνο Κωστάλη, με σκοπό οι μαθητές να αναπτύξουν και άλλες δεξιότητες μέσα από βιωματικές διαδικασίες αλλά και να δημιουργηθεί ένας χώρος ανοιχτός και προσβάσιμος για όλη την κοινωνία.

Στον κήπο φυτεύτηκαν κάθε λογής λαχανικά αλλά και 17 οπωροφόρα δένδρα εννέα διαφορετικών ειδών από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους οποίους υποστήριξαν σε κάθε τους βήμα οι εθελοντές του Κέντρου Ανακύκλωσης Λιαπάδων.

ΦΩΤΟ@ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Παράλληλα τοποθετήθηκε φωτισμός που λειτουργεί όλη τη νύχτα, παροχή νερού για πότισμα, αλλά και πάγκοι πικ νικ. Οι μαθητές κατά ομάδες ανέλαβαν την φροντίδα του κήπου με τα απαραίτητα ποτίσματα και τις επιμέρους εργασίες, βλέποντας μέρα με τη μέρα τον κόπο της πολύμηνης προσπάθειάς τους να αποδίδει καρπούς. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν μέρος της πρώτης συγκομιδής να το προσφέρουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Κέρκυρας.

«Θέλουμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά και άλλες δεξιότητες και να τονίσουμε τη σπουδαιότητα της φύσης και της ενασχόλησης με αυτή. Στο πλαίσιο αυτό οραματιστήκαμε και δημιουργήσαμε αυτόν τον κήπο και τη Δευτέρα έγινε η συγκομιδή των πρώτων καρπών. Το 15μελες μαθητικό συμβούλιο αποφάσισε να τα χαρίσει στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, προχωρώντας σε μια πράξη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Παράλληλα, πριν τις γιορτές οι μαθητές πρόσφεραν τα χρήματα που συγκέντρωσαν από τις πωλήσεις χειροτεχνιών τους για φιλανθρωπικό σκοπό. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με τον κήπο και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα είναι μεγάλη η παραγωγή», ανέφερε ο κ. Κωστάλης.

Το επόμενο βήμα είναι να γευθούν οι μικροί παραγωγοί τη σοδειά τους. Έτσι στο πλαίσιο του μαθήματος δεξιοτήτων θα ετοιμάσουν σαλάτες με τα καλούδια του κήπου, ενώ θα γεμίσουν και σακούλες για να πάρουν στο σπίτι τα κηπευτικά που εκείνοι καλλιέργησαν.

Δράσεις

Το όμορφο περιβάλλον του σχολείου πλαισιώνεται μέσα και από άλλες δράσεις κάνοντας το πιο ελκυστικό για τους μαθητές του. Επιτραπέζια παιχνίδια, σκακιέρες, ένα τραπέζι πινγκ πονγκ, το αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους ποδοσφαιράκι αλλά και ένα τραπέζι μπιλιάρδου έχουν βρει τη θέση τους στο προστατευμένο με σκέπαστρο μέρος του προαύλειου χώρου, όπου οι μαθητές μπορούν να περνούν ευχάριστα το χρόνο τους στα διαλλείματα.

ΦΩΤΟ@ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

ΦΩΤΟ@ΕΛΕΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ@ FB KONSTANTINOS KOSTALIS

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.