Τετάρτη 01.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ένας σχολικός κήπος φτιαγμένος από ανακυκλώσιμα υλικά δημιουργήθηκε στο Γυμνάσιο Λιαπάδων

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΙΑΠΑΔΩΝ
05 Απριλίου 2024 / 10:24
ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Εγκαινιάζεται στις 25 Απριλίου με στόχο να είναι προσβάσιμος στην τοπική κοινωνία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ένα βήμα παραπέρα έχει πάει ο σχολικός λαχανόκηπος του Γυμνασίου Λιαπάδων, ο οποίος «γεννήθηκε» από το μηδέν και πλέον ετοιμάζεται να ανοίξει επίσημα για το κοινό ως ένα μίνι πάρκο, με τα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Απριλίου.

Το μεράκι, η δημιουργικότητα μα πάνω απ’ όλα η συνεργασία όλων, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονέων, κατοίκων του χωριού και κυρίως των εθελοντών του Κέντρου Ανακύκλωσης Λιαπάδων απέδωσε καρπούς, με κοινό στόχο να δημιουργηθεί ένας όμορφος χώρος ανοιχτός για την τοπική κοινωνία αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής.

Παλιά ελαστικά, κουρτινόξυλα, κουφώματα κρεβατιού, δοκάρια στέγης, κουφώματα πόρτας και ανεπιθύμητες παλέτες, όλα ανακυκλώσιμα υλικά, μεταμορφώθηκαν για να αξιοποιηθούν ως πάγκοι πικ νικ, γλάστρες, παρτέρια, σπιτάκι για έντομα, παγκάκια και στηρίγματα για τα λουλούδια.

 

Μεταμορφώθηκε

Ο κήπος ξεκίνησε να δημιουργείται στις αρχές της σχολικής χρονιάς σε αναξιοποίητο χώρο του διδακτηρίου που μέχρι τότε ήταν πνιγμένος από χόρτα. Για λόγους ασφαλείας αποφασίστηκε από τη διεύθυνση του σχολείου, αρχικά ο καθαρισμός του, στη συνέχεια όμως «γεννήθηκε» η ιδέα για την ολική μεταμόρφωσή του με διττό στόχο. "Να αναπτύξουν δηλαδή οι 38 μαθητές του σχολείου και άλλες δεξιότητες μέσα από βιωματικές διαδικασίες και να δημιουργηθεί ένας ανοιχτός και προσβάσιμος χώρος για την κοινωνία", όπως επισημαίνει στην "Ε", ο διευθυντής του Γυμνασίου Λιαπάδων Κώστας Κωστάλης.

Στον κήπο φυτεύτηκαν 17 οπωροφόρα δένδρα εννέα διαφορετικών ειδών, λουλούδια και κάθε λογής λαχανικά, κηπευτικά και αρωματικά από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους οποίους υποστήριξαν σε κάθε τους βήμα οι εθελοντές του Κέντρου Ανακύκλωσης Λιαπάδων. Μάλιστα η σοδειά της πρώτης παραγωγής με λάχανα και μπρόκολα δόθηκε ως δωρεά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο από τους μαθητές του σχολείου στις αρχές του χρόνου, κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί και με τη συγκομιδή που υπάρχει τώρα σε άλλα κηπευτικά.

Με επαναχρησιμοποίηση υλικών 

Όπως τόνισε στην «Ε» ο κ. Κωστάλης ο λαχανόκηπος που δημιουργήθηκε αρχικά, έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα μίνι πάρκο, καθώς τοποθετήθηκαν παρτέρια με λουλούδια, πάγκοι πικ νικ και παγκάκια που δημιουργήθηκαν με επαναχρησιμοποίηση υλικών. «Δεν αγοράστηκε τίποτα εκτός από χώμα και κάποια πλακάκια, καθώς ανακυκλώσιμα υλικά αξιοποιήθηκαν για τη δημιουργία του κήπου. Όλη η τοπική κοινωνία, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου και οι εθελοντές του Κέντρου Ανακύκλωσης Λιαπάδων έχουν αγκαλιάσει την προσπάθειά μας και ο καθένας έχει συμβάλλει εθελοντικά. Οι μαθητές δείχνουν ζήλο να επισκεφθούν τον κήπο και απασχολούνται εκεί με ποτίσματα και καθαρισμούς», ανέφερε ο κ. Κωστάλης.

 

Εγκαίνια

Όπως τόνισε στο χώρο τοποθετήθηκε φωτισμός που λειτουργεί όλη τη νύχτα, όπως και παροχή νερού για πότισμα, το οποίο έχουν αναλάβει κατά ομάδες οι μαθητές του σχολείου με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο Σχολικός Κήπος Γυμνασίου Λιαπάδων, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, θα είναι προσβάσιμος καθ’ όλη την ημέρα, καθώς δεν παρεμποδίζει τη λειτουργία του σχολείου. Αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες τελευταίες εργασίες ενόψει των εγκαινίων του, που θα γίνουν στις 25 Απριλίου. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τη Φιλαρμονική Λιαπάδων.

 

ΦΩΤΟ ΚΩΣΤΑΣ ΚΩΣΤΑΛΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε περιοδικά της συμπρωτεύουσας και στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος». Τα έτη 2016 – 2017 δίδαξε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας Συντακτών & Ρεπόρτερ του Δημόσιου ΙΕΚ Κέρκυρας. Εν συνεχεία απασχολήθηκε ως δημοσιογράφος στο Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ από τον Μάιο του 2021 εργάζεται στην «Καθημερινή Ενημέρωση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ.