Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Open AI δεν ξέρει ποιά είναι η Mira Murati

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
23 Δεκεμβρίου 2023 / 13:08

ο Εντι Ράμα την κάλεσε να βοηθήσει την Αλβανία στην προσπάθεια να λύσει προβλήματα για την ένταξη της στην ΕΕ.

Ελάχιστα πράγματα δεν γνωρίζει πλέον το GPT4.

Μεταξύ αυτών αν το ρωτήσεις:

Ποια είναι η Mira Murati;

θα σου απαντήσει: «Δεν ξέρω, δεν απαντώ».

Το GPT4 μπορεί να δώσει εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος δικηγόρου στις ΗΠΑ ή για το πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και να πετύχει με άριστα αλλά υπάρχουν και πράγματα που κάνει ότι δεν τα γνωρίζει.

Η Mira Murati, λοιπόν, είναι μια νέα και όμορφη γυναίκα 35 χρόνων από τον Αυλώνα της Αλβανίας.

Σήμερα είναι Chief Technology Officer της Open AI, της εταιρείας που δημιούργησε το GPT και το αδελφό λογισμικό κατασκευής εικόνων DALL-E.

Πριν μερικές μέρες, μετά την απόλυση του διευθύνοντα συμβούλου αυτής της κορυφαίας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, ανέλαβε αυτή την θέση.

Το όνομα της ακούστηκε στα μέρη μας όταν πριν μερικές μέρες, ο Εντι Ράμα την κάλεσε να βοηθήσει την Αλβανία στην προσπάθεια να λύσει προβλήματα για την ένταξη της στην ΕΕ.

Ως γνωστόν η Αλβανία ύστερα από 14 χρόνια αναμονής ετοιμάζεται για την πλήρη ένταξη της στην ΕΕ, ενώ ματαίως ο Μητσοτάκης εκτοξεύει απειλές εναντίον της χρησιμοποιώντας την «υπόθεση Μπελέρη» φοβούμενος ουσιαστικά έναν δυναμικά αναπτυσσόμενο ανταγωνιστή.

Η εναρμόνιση του νομικού πλαισίου της ΕΕ και οι νομικές μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Αλβανία φαίνεται ότι θα είναι ένα ηράκλειο έργο.

Χρειάζεται να μεταφραστούν ακριβώς και να εισαχθούν για ψήφιση στο κοινοβούλιο ένας τεράστιος όγκος δυσνόητων νομικών εγγράφων στην δύσκολη γλώσσα μιας μικρής χώρας.

Ο Έντι Ράμα δήλωσε στις εφημερίδες: «Θα χρειαστούμε ένα τάγμα δικηγόρους και μια ταξιαρχία μεταφραστές να εργαστούν για χρόνια και πολλά λεφτά».

Έτσι λοιπόν σκέφθηκε την Mira Murati.

Την πήρε τηλέφωνο και της είπε το πρόβλημα.

Εκείνη του απάντησε χαριτολογώντας: «Ευχαρίστως κύριε πρωθυπουργέ αλλά δεν μπορώ αυτή τη στιγμή διότι στις ΗΠΑ είναι νύχτα ακόμα και έχω βγει με τους φίλους μου για ένα ποτό. Στείλτε μου τα κείμενα και αύριο το πρωί, θα τα ετοιμάσουμε και θα σας τα στείλουμε».

Η αντιπολίτευση στην Αλβανία έθεσε το ερώτημα του τι θα απογίνουν τόσοι εργαζόμενοι μεταφραστές, δικηγόροι και υπάλληλοι, που περιμένουν πως και πως την εργολαβία.

Οι βουλευτές της κυβέρνησης απάντησαν: «Υπάρχει δουλειά. Να πάνε να μαζέψουν τα καλαμπόκια».

Η αντιπολίτευση ανταπάντησε: «Ναι, αλλά οι Κινέζοι έχουν βγάλει στην μαζική παραγωγή ένα σκεπτόμενο ανθρωποειδές, που κουβαλάει ένα σακί πενήντα κιλών, δεν κουράζεται, δεν πεινάει, δεν πληρώνεται και δεν έχει ανάγκη παρά να έχει φορτισμένη την μπαταρία».

Όπως καταλαβαίνει κανείς, το «υπαρξιακό πρόβλημα της ανθρωπότητας» εξαιτίας της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, καταρχήν είναι υπαρξιακό πρόβλημα του καπιταλισμού.

Η τεχνητή νοημοσύνη υπονομεύει ευθέως την κερδοφορία του κεφαλαίου και ως εκ τούτου την ασφάλεια της κυριαρχίας του.

Δεν είναι, όμως μόνον αυτό.

Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούμενη με σκοπό το κέρδος και την κυριαρχία του κεφαλαίου, εν τέλει, υπονομεύει και την ίδια την δημιουργικότητα των ανθρώπων και βάλει ευθέως ενάντια στην ίδια τους την ύπαρξη.

Πρόκειται για καταφανή αναντιστοιχία ανάμεσα στην κοινωνική και την τεχνολογική εξέλιξη.

Αυτό, προφανώς, είναι πολύ επικίνδυνο.

Πριν επτά χρόνια, στις 8 Δεκεμβρίου του 2016, στην μπροσούρα με τίτλο: «Για το παρόν και το μέλλον της αριστεράς» αναφερόταν.

«Αν όλες αυτές τις αυτοματοποιημένες μηχανές και ρομπότ τις ενσωμάτωνε ο καπιταλισμός στην παραγωγή, εκατομμύρια εργάτες θα έβγαιναν εκτός εργασίας. Επειδή όμως υπεραξία παράγει μόνο ο άνθρωπος, τότε το κεφάλαιο θα αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα κερδοφορίας. Επομένως ο σημερινός καπιταλισμός ασφυκτιά, όσο ποτέ στο παρελθόν, μέσα στα ίδια του τα όρια.»

Πολύ σωστά. Μόνο που σήμερα δεν μιλάμε μόνο για αυτοματισμούς αλλά για νοημοσύνη που εν δυνάμει μπορεί να αυτονομηθεί.

Ο Β. Πούτιν ερωτηθείς σε ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο για τον αν υπάρχει κίνδυνος παγκοσμίου πολέμου για την ενέργεια απάντησε:

«Δεν νομίζω. Αν υπάρξει παγκόσμιος πόλεμος στο μέλλον αυτός θα γίνει για τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης.»

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο πρόσφατο μήνυμα του με τίτλο “Τεχνητή Νοημοσύνη και Ειρήνη”, το οποίο παραδοσιακά στέλνεται σε παγκόσμιους ηγέτες, ζήτησε «κανόνες» παρόλο που αυτός, ως γνώστης της Παλαιάς διαθήκης, ξέρει καλύτερα από τον καθένα ότι την προηγούμενη φορά που μπήκαν κανόνες, αυτοί παραβιάστηκαν.

Είναι πλέον φανερό ότι αν χρειαστεί να συζήσουμε με τα δημιουργήματά μας αυτό δεν θα μπορεί να συμβεί στις συνθήκες της κοινωνικής βαρβαρότητας που βιώνουμε σήμερα.

Γι' αυτό αν ρωτήσεις το GPT:

«Που μας οδηγεί η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης;»

θα σου απαντήσει:

«Θα δούμε».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΦΩΤΟ@kitrum.com