Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επί τάπητος, στην Κέρκυρα, τα ζητήματα του Περιφερειακού Τύπου

Τεχνητή Νοημοσύνη
17 Δεκεμβρίου 2023 / 20:48
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Στην ημερίδα "Ο περιφερειακός Τύπος την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης", που συνδιοργάνωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16/12 η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν οι Εκδόσεις Ενημέρωση με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την έκδοση της εφημερίδας και θέμα «Ο περιφερειακός Τύπος την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης».

Η ημερίδα άνοιξε με τον χαιρετισμό του Πρύτανη, κ. Ανδρέα Φλώρου στο κτίριο της βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου και μεταδόθηκε ζωντανά από τη σελίδα της Ενημέρωσης στο facebook.

Σε μία γεμάτη αίθουσα στην οποία παρευρέθηκαν και αρκετοί άνθρωποι που δεν σχετίζονταν με τον κλάδο της δημοσιογραφίας, συζητήθηκαν  θέματα που κάλυπταν πολλές εκφάνσεις τόσο της τεχνητής νοημοσύνης, όσο και του περιφερειακού Τύπου, αλλά και τη διασύνδεση αυτών.

Επιπλέον συζητήθηκε και το νέο μητρώο για τον Τύπο και τα ψηφιακά ΜΜΕ. Στο κοινό βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο νέος Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντών Νήσων Στ. Πουλημένος, η επικεφαλής της Λα.Συ. στην Περιφέρεια, Αλεξάνδρα Μπαλού και ο Μπάμπης Χαραλάμπους, ο αρχηγός της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε Ρότα» Τάκης Μεταλληνός, ακαδημαϊκοί, ο Κώστας Οικονόμου ως εκπρόσωπος της νέας περιφερειακής αρχής, εκδότες από άλλες περιοχές της Ελλάδας και δημοσιογράφοι.

Συμμετείχε ένας αριθμός ομιλητών οι οποίοι προσέφεραν τη δική τους προσέγγιση στο ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, του περιφερειακού Τύπου αλλά και του μητρώου. Συγκεκριμένα:

 Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, Δ. Γαλαμάτης, ο οποίος παρουσίασε τη φιλοσοφία και τις εφαρμογές του μητρώου. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, Σωτήρης Τριανταφύλλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου & Νήσων, Κυριάκος Κορτέσης και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού, Ηλεκτρονικού Τύπου, Θέμης Μπερεδήμας, όλοι προσέφεραν τις δικές τους σκέψεις.

Η Καθηγήτρια Χριστίνα Μπάνου («Πολιτική και Εκδοτική του Βιβλίου») του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η οποία εργάστηκε στον συντονισμό της επιστημονικής ομάδας για την πρόταση ερευνητικού προγράμματος με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού και ιστορικού υλικού των περιφερειακών εφημερίδων.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Πέτρος Κωσταγιόλας με γνωστικό αντικείμενο την Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Πληροφόρησης, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, και επικεφαλής του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, και η Βάλια Καϊμάκη, Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και δημοσιογράφος εξειδικευμένη σε θέματα τεχνολογίας.

Η Ημερίδα απέκτησε γρήγορα ζωντάνια και ενδιαφέρον, καθώς συζητήθηκαν θέματα και εκφάνσεις της Τ.Ν. που κάλυπταν ένα σύνολο προβληματισμών. Ειδικό βάρος δόθηκε στην οριοθέτηση του νέου αυτού εργαλείου και την ανάγκη για κανονιστικό προσδιορισμό.

Το ζήτημα της ηθικής, βρέθηκε σε πρώτο πλάνο, καθώς είναι αυτού του είδους η προσέγγιση που θα καταστήσει ασφαλή την είσοδο και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στον στίβο της ενημέρωσης.

Ακόμη, η ανάγκη να διαφυλαχθεί ότι η Τ.Ν. θα έχει υποστηρικτικό και όχι πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου και στην άσκηση της δημοσιογραφίας ούτως ώστε να μην στοιχίσει ούτε οικονομικά, ούτε και σε θέσεις εργασίας. Επιπλέον, τέθηκε το ζήτημα της λογοκλοπής και την  ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την παραγωγή και αναπαραγωγή περιεχομένου.

Ήταν κοινώς αποδεκτό ότι ο Περιφερειακός Τύπος είναι πυλώνας της Δημοκρατίας, προσφέροντας έκφραση στα τοπικά προβλήματα, αλλά και φορέας αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης αφού αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες του πληθυσμού στην εκάστοτε περιοχή. Το θέμα είναι να στηριχτεί συνολικά, από την Πολιτεία, τους οργανισμούς (εκδότες, δημοσιογράφους κτλ) αλλά και το τοπικό κοινό. Προτάθηκε η εκπαίδευση του κόσμου, ειδικά των νεότερων σε ηλικία, στην φιλαναγνωσία, αλλά  και η έρευνα ώστε να προσδιοριστούν σαφέστερα οι σημερινές ανάγκες και επιθυμίες των ντόπιων πληθυσμών στους οποίους απευθύνονται οι περιφερειακοί εκδοτικοί οργανισμοί.

Με το πέρας των ομιλιών, έκαναν ολιγόλεπτες παρεμβάσεις ο νέος Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στ. Πουλημένος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Θανάσης Ευσταθίου, ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ιωάννη Τρεπεκλή, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και τακτικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών Κώστας Οικονόμου, ο πρόεδρος του ενημερωτικού Ομίλου Creta Μανώλης Χαλκιαδάκης, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Γιάννης Ανδριώτης και Λυκούργος Σκιαδόπουλος και ο Οικονομολόγος/ Διεθνολόγος Κώστας Βέργος.

Παρέμβαση έγινε επίσης με κείμενο του προέδρου του ΣΗΠΕ, Γιώργου Μιχαλοπούλου της "Ελευθερίας" Λάρισας, που άσκησε δριμεία κριτική στα νέα Μητρώα Τύπου

Η Ημερίδα έκλεισε με την κοινή πεποίθηση ότι έγινε ένα βήμα για περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα σε φορείς (κρατικούς, ακαδημαϊκούς, δημοσιογραφικούς, συνδικαλιστικούς) και για διοργάνωση κι άλλων δράσεων.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.