Σύλλογος Γενικών Γιατρών Κέρκυρας - Το Ελληνικό μοντέλο υγείας που υπερασπίζεται ο κ.Κογεβίνας
«Σπαταλώντας χρήματα και ανθρώπινους πόρους»
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Με λύπη μας βλέπουμε τον γαστρεντερολόγο κ. Κογεβίνα, να επανέρχεται ανταπαντώντας μας, χωρίς καμία αναφορά σε επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει ότι σε κάποιο αντίστοιχο με το Ελληνικό σύστημα υγείας, οι ασθενείς έχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Απλά γιατί δεν υπάρχει…
Προσπαθήσαμε στην προηγούμενη επιστολή μας να δώσουμε μια απλή εξήγηση του πως σπαταλούνται χρήματα από τους πολίτες που βολοδέρνουν ανάμεσα σε διάφορες ειδικότητες για να βρουν την υγεία τους, αντι να υπάρχει δίπλα τους ο Γενικός/οικογενειακός ιατρός, που θα αντιμετωπίσει το 70% των προβλημάτων υγείας τους (έτσι λένε οι στατιστικές παγκοσμίως) και αν δε μπορούν θα τους κατευθύνουν στην κατάλληλη ιατρική ειδικότητα.
Στο παράδειγμα του γαστρεντερολόγου κ.Κογεβίνα, ο ασθενής για ένα προκάρδιο πόνο, πρέπει να πάει πρώτα στον καρδιολόγο, μετά στον Πνευμονολόγο, μετά στον ορθοπεδικό, μετά στον γαστρεντερολόγο μετά στον ενδοκρινολόγο κοκ για να αντιληφθεί στο τέλος ότι ο πόνος ήταν ένα σύμπτωμα άγχους που, ο οικογενειακός γιατρός γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του, θα είχε λύσει άμεσα. Χωρίς χάσιμο χρόνου και χρημάτων για τον ασθενή, χωρίς απώλεια πόρων για το σύστημα υγείας. Αυτή είναι η ολιστική αντίληψη του ασθενή, την οποία μόνο ο οικογενειακός ιατρός μπορεί να έχει βάση εξειδίκευσης.
Και προφανώς απαντώντας στο ερώτημα του γαστρεντερολόγου, θα του πούμε ότι αφού ο ειδικευμένος γενικός γιατρός διαγνώσει την αιτία του ενοχλήματος του (προκάρδιος πόνος) και διαπιστώσει ότι δε μπορεί ο ίδιος να το αντιμετωπίσει, θα απευθυνθεί στην ιατρική ειδικότητα που απαιτείται (καθώς θα έχει κάνει πρώτα ο ίδιος τον εργαστηριακό έλεγχο που απαιτείται, ώστε να πάει στην κατάλληλη που όπως τονίστηκε δεν είναι απαραίτητα ο καρδιολόγος).
Αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομήσει το σύστημα υγείας, είναι αυτά που χρηματοδοτούν τα νοσοκομεία σε κάθε ευνοούμενο κράτος και χρηματοδοτούν και τους αυξημένους μισθούς στους νοσοκομειακούς γιατρούς σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.
Αντίθετα αυτά είναι τα χρήματα που στην Ελλαδα, εξαιτίας του Lobbying των ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων όπως εν προκειμένω κάνει ο συνάδερφος γαστρεντερολόγος, χάνονται. Αυτοί είναι οι πόροι που αν υπήρχαν, θα υπήρχε σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και τα νοσοκομεία δε θα οδηγούνταν σε ναυάγιο από τους δεκάδες ασθενείς που υποχρεωτικά απευθύνονται εκεί, ακόμα και για ένα απλό κρυολόγημα. Κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους ο συνάδερφος γαστρεντερολόγος, και δε θέλει ή δε μπορεί να αντιληφθεί το προφανές. Σε αντίθεση με αυτόν, τους έχει κατανοήσει όλη η Ευρώπη που από το 1950, που έχει θέσει την ειδικότητα της γενικής οικογενειακής ιατρικής ως πυλώνα της πρωτοβάθμιας υγείας.
Θα θυμίσουμε στον συνάδελφο γαστρεντερολόγο ακόμα και η Αλμα Ατα, ανήκε το 1978 στην τότε Σοβ. Ενωση που τουλάχιστον όσον αφορά το σύστημα υγείας της θεωρούνταν από τα καλύτερα παγκοσμίως και ότι ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας που συνεδρίασε εκεί και αποφάσισε ομόφωνα, για την εκπόνιση των μοντέλλων του, αλλα βασίζεται στα μοντέλα των οικονομικά αναπτυγμένων συστημάτων υγείας της δύσης που επί χρόνια εξοικονομούν χρόνο και χρήμα για τους πολίτες τους. Δηλαδή αυτά της Δυτικής Ευρώπης.
Η πρόεδρος Ανθή Κούρκουλου
Ο γραμματέας Φοίβος Κακαβίτσας