Κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαρίτσας σε διαμαρτυρία για το μόλο Ανεμόμυλου
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΙΤΣΑΣ). Ως καλώς γνωρίζετε άπαντες, ο μόλος του Ανεμομύλου, εδώ και πολλές δεκαετίες και σίγουρα πάνω από διακόσια χρόνια, αποτελεί πρωταρχική επιλογή για ένα καθημερινό μπάνιο στη θάλασσα, πολλών Κερκυραίων και πλέον και τουριστών, οι οποίοι επισκέπτονται το νησί μας για λίγες ώρες. Ο χώρος κάθε καλοκαίρι, όλο και εντονότερα , κατακλύζεται από Κερκυραίους όλων των ηλικιών και κυρίως από ηλικιωμένους και μικρά παιδιά και αποτελεί ίσως τη μοναδική δυνατότατα απόλαυσης θαλάσσιου μπάνιου γι΄αυτους.
Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των λουομένων που κάνει χρήση αυτού έχει αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της αύξησης της τιμής των καυσίμων. Αποτελεί δε, μία από τις ελάχιστες, ελεύθερες πλέον επιλογές, εντός του κέντρου της πόλης της Κέρκυρας
Τα ανωτέρω αποτελούν καθημερινή πραγματικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την περιοχή του Ανεμομύλου, η οποία έχει χαραχθεί στη μνήμη και στη συνείδηση του κόσμου ως μία ιδιόμορφή παραλία. Η περιοχή έχει αποκτήσει αυτόν τον χαρακτήρα εδώ και δεκαετίες, αν όχι εκατοντάδες χρόνια και ασχέτως εάν αποτελεί χαρακτηρισμένη περιοχή λουομένων , εν τοις πράγμασι έχει κερδίσει τον χαρακτήρα αυτόν και ως τέτοια δέον όπως αντιμετωπίζεται.
Ο χαρακτήρας αυτός, έχει αναγνωριστεί εν τοις πράγμασι και από το Δήμο Κέρκυρας, με την τοποθέτηση πέρυσι ντουζ. Πλην όμως επισήμως ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί αποφάσεις που βάλλουν και προσπαθούν να αλλοιώσουν αυτόν τον χαρακτήρα της περιοχής. Ο επιτρεπόμενος διάπλους γνωστού καραβιού σε κοντινή απόσταση από τον μόλο, καθημερινά και σε συχνά δρομολόγια του, η παραχώρηση χρήσης του μόλου για την εκμίσθωση μηχανοκίνητων λεμβών από ιδιώτη, με απόφαση του Λιμεναρχείου και μάλιστα η παραχώρηση του χώρου από τον φάρο και μέχρι κάποια μέτρα μετά την τσιμεντέκια σκαλίτσα ανόδου και καθόδου στην θάλασσα (μοναδική από αυτήν την πλευρά). που κατεξοχήν χρησιμοποιείται από μικρά παιδιά και οικογένειες, αποτελούν δείγματα του τι μέλλει γενέσθαι.
Σύμφωνα δε, με τους ισχυρισμούς, τόσο του επαγγελματία ιδιώτη, όσο και του Λιμεναρχείου, ο χώρος αριστερά και δεξιά του μόλου στον Ανεμόμυλο δεν αποτελεί πλαζ και δεν επιτρέπεται η χρήση του σε λουομένους.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΚΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΑΝΤΕΣ ΟΙ ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΙ, ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΜΕ…. ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΑΦΙΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΗ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ.
Το ζήτημα έχει τεθεί πολλάκις τόσο προς το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, όσο και προς το Λιμεναρχείο, πλην όμως ουδεμία σαφή και επίσημη θέση έχουν πάρει οι αρμόδιοι, αν και στην πράξη φαίνεται να δρομολογείται σιγά σιγά ο αποκλεισμός μας και η αλλαγή χρήσης του μόλου.
Επιπλέον ο ανεξέλεγκτος ελλιμενισμός σκαφών στον κόλπο της Γαρίτσας, αποτελεί ένα επιπλέον φαινόμενο που μόνο δυσμενείς συνέπειες έχει και ουδέν κέρδος αποδίδει στον τόπο μας. Τα ιδιωτικά σκάφη που καταφθάνουν στην Κέρκυρα και κατά δεκάδες ελλιμενίζονται στον κόλπο της Γαρίτσας , από ποιον και πως ελέγχονται για την τήρηση των αναγκαίων κανόνων υγιεινής, ή, μήπως, αδειάζουν τα λύματά τους στη θάλασσα; Παρατηρείται το φαινόμενο δεκάδες πλέον, να προσεγγίζουν τον κόλπο της Γαρίτσας, πιο ανοιχτά στη θάλασσα, αποφεύγοντας όχι μόνο τα τέλη ελλιμενισμού, αλλά προφανώς μολύνοντας και το θαλάσσιο περιβάλλον. Ο κόλπος γεμίζει με ανυπόφορη μυρωδιά και με ακάθαρτους αφρούς. Με το σκεπτικό, ίσως , ότι θα εισφέρουν χρήματα στο νησί, υπάρχει μεγάλη ανοχή προς τα πολυτελή σκάφη.
Ο Σύλλογός μας είναι παρών και θα δώσει αγώνα, ώστε να διατηρηθεί η δυνατότητα του κάθε Κερκυραίου να απολαμβάνει το μπάνιο του στην περιοχή του Ανεμομύλου όπου και οι παππούδες μας και οι προπαππούδες μας έκαναν μπάνιο. Σε θάλασσα καθαρή και ασφαλή..
Την Δευτέρα 7 Αυγούστου και ώρα 10.00 ο Σύλλογος μας καλεί τον καθένα να σταθεί δίπλα μας σε συνάντηση διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο και αργότερα στο γραφείο Ποιότητας Ζωής του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας.