Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύλλογος ΑμΕΑ Κέρκυρας: «Ούτε και φέτος κατασκηνώσεις στα Γουβιά»

Κατασκηνώσεις Γουβιών
12 Ιουλίου 2023 / 11:01

Καμία προετοιμασία του χώρου από τον Δήμο - Δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί οι προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού και για τις προμήθειες τροφίμων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας, με λύπη του διαπίστωσε ότι μετά την επιτόπια επίσκεψή του στις 11 Ιουλίου 2023  στις Κατασκηνώσεις «Σταμάτιος Δεσύλλας»  Γουβιών Κέρκυρας, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως καμία εργασία για την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας της Κατασκήνωσης, φιλοξενώντας μόνο τις αγωνιστικές λέμβους του Ναυτικού Αθλητικού Ομίλου Κέρκυρας (ΝΑΟΚ), τροποποιώντας την σκοπιμότητα λειτουργίας του κατασκηνωτικού χώρου,  ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν  ακόμη δημοσιευθεί οι προκηρύξεις για την πρόσληψη προσωπικού και για τις προμήθειες τροφίμων.

Η εκτίμηση του Συλλόγου μας  είναι ότι η  Κατασκήνωση Γουβιών Κέρκυρας έχοντας υπόψη και την σημερινή  εικόνα της,  δεν θα λειτουργήσει για 4η συνεχή χρονιά (μία εξ αυτών υπολειτούργησε χωρίς τις απαραίτητες νόμιμες προϋποθέσεις) ,  με  υπευθυνότητα  του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, ο οποίος δείχνει συνεχώς την ανικανότητά του, την κοινωνική αδιαφορία του και την έλλειψη στοιχειώδους κοινωνικής ευαισθησίας  στα παιδιά με αναπηρία  της Κέρκυρας και των όμορων Νομών,  στερώντας τους  την χαρά την διασκέδασης, της θάλασσας, της αναψυχής, της κοινωνικοποίησης με παιδιά χωρίς αναπηρία, που προσφέρει η κατασκήνωση και από τους γονείς λίγες μέρες ξεκούρασης ή λίγο  χρόνο για την υλοποίηση κάποιων αναγκών και υποχρεώσεων τους.

Δεν αποδεχόμαστε με κανένα τρόπο την καραμέλα που πιπιλίζουν τα προηγούμενα χρόνια όπως και φέτος η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας κα Μερόπη Υδραίου και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ανδρέας Σκούπουρας , ως εύκολη δικαιολογία  ότι δεν βρίσκουν εργαζόμενους, για τους παρακάτω λόγους:

Η ανάθεση στους Δήμους για την υλοποίηση του Κατασκηνωτικού Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έγινε έγκαιρα με την υπ. αριθμ 39272/12/4/2023ΚΥΑ δημοσιευμένης στο αριθ. 2488/18-4-2023 ΦΕΚ και ο Δήμος της Κεντρικής Κέρκυρας 3 ολόκληρους μήνες δεν εκτέλεσε απολύτως καμία εργασία, ενώ άλλοι δήμοι και μάλιστα τουριστικοί τελείωσαν ήδη την πρώτη περίοδο των παρακάτω κατασκηνώσεων:
Άγιος Ανδρέας Αττικής, Αγία Παρασκευή Λάρισας, Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, Νέα Πέραμος Καβάλας, Καλαθάς Χανίων, Μπούκα Αμφιλοχίας, Μάκρη Αλεξανδρούπολης, Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, Κοκκίνι Χάνι  Ηρακλείου Κρήτης, Αγίου Κωνσταντίνου, Μυτηλήνης, Χίου, Βόλου, Καλαμάτας κ.α.

Πέρυσι η προκήρυξη της πρόσληψης προσωπικού πραγματοποιήθηκε Αύγουστο, όπως προβλέπεται και φέτος, προς το τέλος δηλαδή της κατασκηνωτικής περιόδου, ενώ η ανάθεση έγινε πριν 3 μήνες και η έλλειψη ενδιαφέροντος για την πρόσληψη είναι φυσιολογική, διότι κανένας εργαζόμενος  δεν επιθυμεί να εργαστεί για ένα μήνα.

Αν υπήρχε ενδιαφέρον και πολιτική βούληση οι εργασίες της κατασκήνωσης και η διαδικασία πρόσληψης και προμήθειας τροφίμων θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί Απρίλιο ή Μάϊο, ώστε και να υπάρχει ενδιαφέρον για εργασία 5-6 μηνών και η κατασκήνωση να είναι  έτοιμη με το πέρας των διαδικασιών και ύπαρξη χρόνου περάτωσης.

Ποια εποχιακή επιχείρηση προσλαμβάνει προσωπικό στο τέλος της περιόδου;
Υπάρχει μεγάλη ευθύνη και ιδιαίτερα του Προέδρου του ΔΣ της Κατασκήνωσης κ. Μελίδη για  την κατάσταση του κτιριακού και κατασκηνωτικού εξοπλισμού, διότι ούτε συντήρηση έχει γίνει, ούτε βγάλσιμο  στον ήλιο των κρεββατιών, των σκηνών, των στρώματα κ.α, για  να στεγνώσουν και να μην μουχλιάσουν και σαπίσουν.

Και μόνο που δεν έχει γίνει ακόμη η προαναφερόμενη συντήρηση ούτε πέρυσι ούτε και φέτος, δείχνει την πρόθεση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας να μην λειτουργήσει η Κατασκήνωση Γουβιών.

Ο Δήμος δεν έχει δημιουργήσει την προσβασιμότητα της παραλίας της Κατασκήνωσης Γουβιών που φιλοξενεί παιδιά με αναπηρία.

Δεν επεδίωξε καμία συνεργασία με τον Σύλλογό μας, ούτε τον ενημέρωσε για πιθανώς ύπαρξης προβλημάτων πέρυσι και φέτος και υπεύθυνος για την περίοδο των παιδιών με αναπηρία, εκπροσωπώντας την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματίων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία τον 2ο πυλώνα του Κατασκηνωτικού Προγράμματος του Υπουργείου Εργασίας, είναι ο Σύλλογός μας έχοντας εμπειρία 30 χρόνων.

Την ίδια διαμαρτυρία και κριτική ασκήσαμε ενημερώνοντας την πρώην Υφυπουργό Εργασίας κα Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την επίσκεψή της πέρυσι στην Κέρκυρα, ενώπιον της κας Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής.

Το Υπουργείο Εργασίας εκτός από την ανάθεση, χρηματοδοτεί τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας με επαρκέστατη χρηματοδότηση και είναι λυπηρό να έχει τον κατάλληλο χώρο και εξοπλισμό, να έχει χρηματοδότηση και να μην λειτουργεί την Κατασκήνωση, ένα έργο σημαντικό και μάλιστα εξόχως κοινωνικό.
Διερωτώμεθα δεν  αγγίζει τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και δεν τον ευαισθητοποιεί η υλοποίηση των στόχων που θέτει   το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την προαναφερόμενη ΚΥΑ και είναι:

Η ισότιμη συμμετοχή των ΑμεΑ και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Κοινωνικοποίηση των ΑμεΑ και η βελτίωση της υγείας τους.
Η ανακούφιση και η υποστήριξη των οικογενειών των ατόμων με αναπηρία.
Η συμμετοχή των ΑμεΑ που διαβιούν σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.
Τέλος δεν υπάρχει κοινωνική ευαισθησία, δεν υπάρχουν πολιτικές τύψεις για την στέρηση στα παιδιά με αναπηρία της Κέρκυρας πολύτιμων αγαθών που δικαιούνται ως ισότιμοι πολίτες της Κερκυραϊκής Κοινωνίας όπως  προβλέπεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και κυρίως από την Διεθνή Σύμβαση Δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία που έγινε Νόμος του Κράτους (Ν4074/2012);

Ποιος θα απαντήσει στα παιδιά μας που μα ρωτούν με αγωνία, «πότε θα γίνουν οι κατασκηνώσεις;

Ο πρόεδρος, Σπύρος Ζουμπουλίδης

Η Γραμματέας, Κοντού Μαρία