Δευτέρα 06.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα σχολεία τελείωσαν. Και τώρα, τι;

Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων
28 Ιουνίου 2023 / 14:08

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας ζητά από τον Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του και να λειτουργήσει προγράμματα θερινών δραστηριοτήτων για τα παιδιά

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ). Τα σχολεία έκλεισαν και ένας πονοκέφαλος ξεκινάει για τους γονείς των λαϊκών οικογενειών, τους εργαζόμενους γονείς για το πού θα αφήσουν τα παιδιά τους όλο το καλοκαίρι καθώς οι ίδιοι εργάζονται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η έλλειψη οργανωμένων χώρων φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης από δημόσιες και δωρεάν δομές αναγκάζει πολλούς γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους σε γιαγιάδες και παππούδες πολλές ώρες τη μέρα, να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να στείλουν τα παιδιά σε ιδιωτικές δομές θερινής απασχόλησης ή στην χειρότερη των περιπτώσεων να αναγκάζονται κάποιες ώρες να τα αφήνουν μόνα στο σπίτι με τη λογική ότι το μεγαλύτερο παιδί θα προσέχει το μικρότερο αφού τις περισσότερες φορές τα ποσά για ιδιωτικούς χώρους απασχόλησης είναι υπέρογκα και οι γονείς δεν μπορούν να τα αντέξουν. Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν τα προγράμματα ΕΣΠΑ για ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς αλλά και εκεί οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες και δεν καλύπτουν παρά ένα μικρό ποσοστό των αναγκών. Άλλωστε ο Δήμος κεντρικής Κέρκυρας στερείται ενός δημόσιου ΚΔΑΠ, γεγονός που είχαμε τονίσει στην ίδια την Δήμαρχο σε συνάντηση που είχαμε μαζί της στις 14/2/23. Είχαμε τονίσει ότι είναι απαραίτητες τέτοιες δομές στην Κέρκυρα για τους εργαζόμενους γονείς. Η απάντηση που πήραμε ήταν ότι θα το δούνε. Δεν είδαμε τίποτα!!! μέχρι σήμερα. Επίσης στην ίδια συνάντηση μας διαβεβαίωσαν ότι οι κατασκηνώσεις του Βίδο θα λειτουργήσουν φέτος το καλοκαίρι. Από την ενημέρωση που έχουμε έως σήμερα δεν φαίνεται να λειτουργούν ούτε αυτό το καλοκαίρι και είναι γνωστή η τακτική της απαξίωσης  για να πάρουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης!!!

Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς έπρεπε να υπάρχουν ήδη οργανωμένα summer camps, κατασκηνώσεις, ΚΔΑΠ από το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων για όλα τα παιδιά χωρίς χρηματική επιβάρυνση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να λειτουργήσουν από το Δήμο προγράμματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων (θερινά camp, ΚΔΑΠ κλπ) στα σχολεία, με επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών και ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό που θα προσληφθεί για το σκοπό αυτό.

- Να βελτιωθούν και να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις στο Βίδο ώστε επιτέλους το μέρος να ξαναγίνει τόπος κατασκηνώσεων για τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο να μην λειτουργούν οι κατασκηνώσεις εδώ και τόσα χρόνια ενώ μάλιστα τις προηγούμενες χρονιές είχε ανακοινωθεί η έναρξη των κατασκηνώσεων από το Δήμο ενώ τελικά με ευθύνη του Δήμου δεν πραγματοποιήθηκαν και ενώ το νησάκι έχει αφεθεί πια στη μοίρα του.

- Επανέναρξη των κατασκηνώσεων στα Γουβιά για παιδιά ΑΜΕΑ και μη.

Η ευθύνη της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μας είναι ευθύνη του κράτους, ούτε της γιαγιάς ή του παππού, ούτε είναι υποχρεωμένος ο γονέας να ξοδεύει ποσά που δεν του περισσεύουν, ειδικά σήμερα που η ακρίβεια τσακίζει όλα τα νοικοκυριά, προκειμένου να απασχολήσει δημιουργικά κάπου τα παιδιά του.

Κέρκυρα, 28/6/2023

Ο πρόεδρος, Τράντος Λεωνίδας 

Η Γραμματέας, Βάρελη Αικατερίνη