Σάββατο 21.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενημέρωση εκπροσώπων γονέων Β. Κέρκυρας για τη νέα σχολική χρονιά

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
09 Σεπτεμβρίου 2024 / 12:39

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόρειας Κέρκυρας είχε συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Π. Αγγελόπουλο

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Την Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Βόρειας Κέρκυρας με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Π. Αγγελόπουλο, τη Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δ. Σαββίδου και το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Χ. Αλαμάνο στα γραφεία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Εκ μέρους της Ένωσης παρευρέθηκαν η Πρόεδρος κ. Α. Πρωτοψάλτη, ο Αντιπρόεδρος κ.  Ι. Φαρμάκης και η Αναπλ. Γραμματέας κ. Σ. Μουμούρη.

Αρχικά ο κ. Αγγελόπουλος ενημέρωσε ότι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  είναι ελάχιστες. Το ίδιο ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς των Ειδικοτήτων.

Επιπρόσθετα ενημέρωσε ότι, οι εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης πρόκειται να τοποθετηθούν στις σχολικές μονάδες, με τις ανάλογες ανάγκες, τόσο της Πρωτοβάθμιας, όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα όποια κενά προκύψουν θα οφείλονται σε άδειες των εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών στην Κέρκυρα ανέρχονται στους 326. Επίσης πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την Α’ φάση προσλήψεων πραγματοποιήθηκαν 135 προσλήψεις εκπαιδευτικών Παράλληλης Στήριξης στην Πρωτοβάθμια και 27-30 αντίστοιχα στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η Β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών θα ολοκληρωθεί τέλη Σεπτεμβρίου για την κάλυψη των κενών θέσεων που θα προκύψουν.

Σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις των Σχολικών Νοσηλευτών, η κ. Σαββίδου τόνισε πως η κατάσταση δυστυχώς δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, οι Σχολικοί Νοσηλευτές που παρουσιάστηκαν στο Νομό της  Κέρκυρας είναι μόνο 6  ενώ ζητήθηκαν 13 θέσεις. Το βασικότερο πρόβλημα σε ότι αφορά τους Σχολικούς Νοσηλευτές, σύμφωνα με τον κ. Αγγελόπουλο, είναι ότι γενικότερα υπάρχει έλλειψη νοσηλευτών, διότι  το μεγαλύτερο μέρος αυτών απασχολείται σε άλλους φορείς, κυρίως της Υγείας.

Σχετικά με τους Ψυχολόγους ανέφερε ότι, στην Κέρκυρα τρεις  ομάδες ψυχολόγων θα καλύψουν 15 Σχολικές Μονάδες.

Εν συνεχεία ζητήθηκε από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων να ενημερωθεί για το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού στα σχολεία. Σε αυτό το σημείο ο κ. Αγγελόπουλος υποστήριξε ότι μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς όλοι οι μαθητές της Α’ λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα, δια μέσου ηλεκτρονικής εφαρμογής, να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.  Η εν λόγω εφαρμογή περιλαμβάνει τη συμπλήρωση τυποποιημένου ερωτηματολογίου επαγγελματικού προσανατολισμού σε ψηφιακή μορφή καθώς επίσης και ατομική συνεδρία με εξειδικευμένο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού.

Τέλος, αναφορικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων τόνισε ότι σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι 25 στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 27 αντίστοιχα στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όταν οι μαθητές υπερβούν τους ανωτέρω αριθμούς τα τμήματα χωρίζονται. Επίσης, επεσήμανε ότι με παιδαγωγική ευαισθησία δεν τηρούνται αυτοί οι αριθμοί όταν τα τετραγωνικά των αιθουσών είναι λίγα και όταν υπάρχουν διαγνώσεις μαθητών από το ΚΕΔΑΣΥ.

Παρά τα όσα ειπώθηκαν στην εν λόγω ενημέρωση, ως Ένωση Βόρειας Κέρκυρας, είμαστε θορυβημένοι ως προς τους νέους νόμους τους οποίους ήδη θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Παιδείας. Αναφερόμαστε τόσο στις συγχωνεύσεις τμημάτων όσο και στους εκπαιδευτικούς Παράλληλης Στήριξης. Κάθε πράξη του Υπουργείου Παιδείας οφείλει να γίνεται προς τη στήριξη και το όφελος των μαθητών αυτής της χώρας. Μέριμνά μας είναι το δίκαιο κάθε μαθητή και ως προς αυτή τη γραμμή κινούμαστε και θα κινηθούμε στηρίζοντας Μαθητές, Γονείς και Σχολείο.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟ