Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του Διημέρου εκδηλώσεων του ΚΚΕ

KKE
11 Nov 2017 / 07:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Διήμερο με εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την κήρυξη της Οκτωβριανής Επανάστασης και την επικράτηση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία,

διοργανώνει η Τ.Ε. Κέρκυρας του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιόνιο Βουλή στις 8.00 το βράδυ του Σαββάτου 11 και στις 7.00 το βράδυ της Κυριακής 12 Νοεμβρίου. Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώνονται από το ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.
 
Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, θα γίνει προβολή της ταινίας «Παιδαγωγικό Ποίημα». Είναι βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Αντόν Σεμιόνοβιτς Μακάρενκο, σχετικά με το «άλμα» της ανθρωπότητας μέσα από την καθημερινότητα συνηθισμένων ανθρώπων. Ανάμεσά τους, παιδιά που έπρεπε να προσαρμοστούν στην σκληρή πραγματικότητα καθώς έμειναν ορφανά από τον πόλεμο και το λιμό που ακολούθησε. Η ταινία έχει ήδη προβληθεί σε χωριά της Κέρκυρας όπως οι Νυμφές και η Λευκίμμη, ενώ εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, θα γίνει προβολή στον Άη Μαθιά και στους Παξούς. Έχει αποσπάσει ιδιαίτερα θετικά σχόλια, καθώς δίνει μια ζεστή και ανθρώπινη νότα που συγκινεί. 
 
Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, όσοι βρεθούν στην Ιόνιο Βουλή, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ομιλία της Κατερίνας Μιχαλιού, μέλους του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου- Κέρκυρας και Λευκάδας. Η κ. Μιχαλιού, θα μιλήσει για τη σημασία που εξακολουθεί να έχει και στις μέρες μας η Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα αναφερθεί μάλιστα στην πολεμική που γίνεται σήμερα και στο πώς απαντά σε αυτήν το ΚΚΕ. Θα μιλήσει επίσης για ζητήματα ανάπτυξης που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ως βάση το moto «Δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα».
Την ίδια ημέρα,  θα προβληθεί σύντομο ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το οποίο αναφέρεται σε όλη την περίοδο πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση. Συγκεκριμένα θίγονται τα ζητήματα των συνθηκών εκείνης της εποχής, της δράσης του κόμματος των Μπολσεβίκων με τους Ρώσους και την διαπάλη με τον Τσάρο και τον οπορτουνισμό.  Το πρόγραμμα της ημέρας, περιλαμβάνει επίσης καλλιτεχνικό αφιέρωμα με ποιήματα και μουσική αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση. Θα ακουστούν ποιήματα μεταξύ άλλων του Μπέρτολτ Μπρεχτ, του Ναζίμ Χιχμέτ και του Γιάννη Ρίτσου καθώς και τραγούδια από cd του ΚΚΕ όπως: «Ένας δεν είμαι μα χιλιάδες», «Ο Οδηγητής» και «Το τραγούδι της αλληλεγγύης». 
 
Και τις δυο ημέρες θα είναι ανοιχτή για το κοινό έκθεση εικαστικών κερκυραίων καλλιτεχνών στην οποία θα εκθέτονται 27 έργα συνολικά, εκ των οποίων 1 τετράπτυχο (όλα εμπνευσμένα από την Οκτωβριανή Επανάσταση). Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργα τους είναι οι εξής: Βασίλης Κατσαρός, Γεωργία Μοναστηριώτη, Νατάσα Μανέτα, Παναγιώτης Μαυρόπουλος, Σοφία Μπάκολη, Νίκος Πηγής, Δημήτρης Σοφιανός και Έρη Χυτήρη. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου σχετικά με την Οκτωβριανή Επανάσταση αλλά και ποικίλων θεμάτων της σύγχρονης εποχής (βιβλία πολιτικά, παιδικά, λογοτεχνικά). Όσοι ενδιαφέρονται θα μπορέσουν επίσης να προμηθευτούν το τελευταίο βιβλίο της μπροσούρας «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό» (διαθέσιμα θα είναι και τα τέσσερα που έχουν εκδοθεί). 
Τέλος, διήμερης διάρκειας θα είναι και η έκθεση φωτογραφίας και ιστορικού υλικού. Μεταξύ των εκθεμάτων, είναι θεματικά ταμπλό σχετικά με την Οκτωβριανή Επανάσταση και τις πλευρές της Σοσιαλιστικής Οικοδόμησης.