ΚΚΕ: Ερώτηση στη Βουλή για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα
"Kαθημερινά ανακοινώνονται αποφάσεις ενάντια στο ΥΑΠ από πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους"
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΚΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Πρόσφατα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) έδωσε στη δημοσιότητα, «προς διαβούλευση», το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΕΠΑΥΑΠ). Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό η ΕΔΕΥΕΠ προκρίνει 12 περιοχές της χώρας για ανάπτυξη Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) ενώ 6 από αυτές εντάσσονται στη πρώτη φάση του προγράμματος με ορίζοντα ολοκλήρωσης των έργων το 2030. Στις 6 αυτές περιοχές περιλαμβάνεται και η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στα Διαπόντια νησιά (Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι).
Το γεγονός αυτό αναστάτωσε αλλά περισσότερο εξόργισε τόσο τους κατοίκους των Διαποντίων νησιών όσο και όλους τους Κερκυραίους, αφού η κυβέρνηση της ΝΔ επανέφερε ουσιαστικά τα σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που το 2009 προσπάθησε να εκχωρήσει ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή από την Βόρεια Κέρκυρα μέχρι και τα Διαπόντια νησιά, για τη δημιουργία ενός τεράστιου θαλάσσιου αιολικού πάρκου. Ουσιαστικά, το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την θέση του ΚΚΕ πως διαχρονικά οι κυβερνήσεις των αστικών κομμάτων, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα και το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι το περιβάλλον ή η προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων.
Τα ολέθρια αυτά σχέδια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ανεστάλησαν προσωρινά - όπως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν – λόγω της αποφασιστικότητας και της καθολικής αντίδραση των κατοίκων και των φορέων τους (τοπικά συμβούλια, τοπικό παράρτημα ΤΕΕ, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι κ.ά) αλλά και του ΚΚΕ που, εκτός των άλλων, τον Νοέμβριο του 2009 κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Ελλήνων ζητώντας «…να σταματήσουν άμεσα οι δράσεις που σκοπό έχουν τη δημιουργία του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στην περιοχή της Βόρειας Κέρκυρας και των Διαποντίων νησιών ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να μην καταστραφεί περιβαλλοντικά και οικονομικά».
Οι λόγοι της καθολικής αντίθεσης των κατοίκων και το 2009 αλλά και σήμερα παραμένουν ακριβώς οι ίδιοι και παρόλο προφανείς, θεωρούμε υποχρέωσή μας να αναφέρουμε, πολύ συνοπτικά, τους κυριότερους.
- Η συγκεκριμένη περιοχή που ανήκει σε ζώνη Natura και είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους θα καταστραφεί παντελώς. Οι εκατοντάδες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ύψους 280 μέτρων – πιο ψηλές δηλαδή κι από τις υψηλότερες κορυφές της Ερείκουσας και του Μαθρακίου – και διαμέτρου ρότορα 236 μέτρα, θα χρειαστούν για τη στήριξή τους εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα σκυρόδεμα που θα ριχτούν στη θάλασσα και θα αλλοιώσουν ολόκληρο το θαλάσσιο περιβάλλον, καταστρέφοντας το σπάνιο είδος φυκιού που υπάρχει εκεί και που ευνοεί και θρέφει την αναπαραγωγή των ψαριών. Ακόμη αν προσθέσουμε στα παραπάνω πως για να λειτουργήσει το ΥΑΠ θα χρειαστούν δεκάδες υποσταθμοί στη θάλασσα και στη στεριά αλλά και γραμμές μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, καταλαβαίνει κανείς πως φυσικό επόμενο των ενεργειών αυτών είναι η εξαφάνιση του φυσικού κάλλους των νησιών και η μετατροπή τους σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
- Αυτονόητο είναι πως με την εγκατάσταση του ΥΑΠ θα υπάρχει, επί μονίμου βάσης, ηχητική και ηλεκτρομαγνητική ρύπανση με υπαρκτό τον κίνδυνο για την δημόσια υγεία, αλλά και οπτική ρύπανση αφού οι ανεμογεννήτριες θα είναι ορατές από απόσταση 40 και πλέον χιλιομέτρων.
- Η ήδη προβληματική συγκοινωνία με τα νησιά θα γίνει ακόμη πιο προβληματική έως αδύνατη, αφού το ΥΑΠ θα απέχει μόλις 1,5 ναυτικό μίλι από τις ακτές των νησιών.
- Η καταστροφή του υποθαλάσσιου βιότοπου θα διώξει όλα τα ιχθυοαποθέματα από την περιοχή με αποτέλεσμα την εξόντωση της παράκτιας αλιείας και την οικονομική καταστροφή εκατοντάδων αλιέων της ευρύτερης περιοχής.
- Οι συνέπειες στο τουρισμό και άρα στην οικονομία, όχι μόνο στα Διαπόντια νησιά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Κέρκυρας θα είναι ολέθριες. Η οικονομική καταστροφή των κατοίκων που κύρια ασχολούνται με τον τουρισμό είναι σχεδόν βέβαιη, αφού οι τουρίστες που έχουν τουριστικό προορισμό τις περιοχές αυτές, για να ηρεμήσουν και να απολαύσουν το φυσικό κάλλος τους, θα τις εγκαταλείψουν όταν τα πλεονεκτήματα των περιοχών αυτών χαθούν με την εγκατάσταση του ΥΑΠ.
- Τέλος κανένας από τους αρμόδιους της ΕΔΕΥΕΠ δεν λέει τι θα γίνει μετά από 20-25 χρόνια που είναι το όριο ζωής των ανεμογεννητριών. Θα μετατραπεί η περιοχή σε ένα απέραντο νεκροταφείο από παλιοσίδερα και μια θάλασσα με χιλιάδες τόνους μπετόν και χιλιάδες μέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων, όπως ακριβώς έχει γίνει σε παρόμοιες καταστάσεις σε πολλές χώρες της Βόρειας Ευρώπης;
Δικαιολογημένα, λοιπόν, οι δράσεις που έχουν ξεκινήσει για τη δημιουργία του ΥΑΠ στη συγκεκριμένη περιοχή και που έχουν, ήδη, ανοίξει την όρεξη μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων και ενεργειακών κολοσσών, όπως η γερμανική RWE, η Hellenic Energy, η Ocean Winds, η Motor Oil, η Abu Dhabi Future Energy, η Copenhagen Offshore Partners κ.ά., έχει προκαλέσει την οργή και αγανάκτηση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, καθώς βλέπουν τη περιοχή τους να αλλάζει οριστικά φυσιογνωμία και από τουριστική να μετατρέπεται σε βιομηχανική και μάλιστα με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κάτω από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων τάχθηκε, ομόφωνα, κατά της δημιουργίας ΥΑΠ στα Διαπόντια νησιά. Ομόφωνα κατά τάχθηκε και η Διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Κέρκυρας ενώ καθημερινά ανακοινώνονται αποφάσεις ενάντια στο ΥΑΠ από πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους. Όπως είναι φυσικό μετά από όσα αναφέραμε πιο πάνω, το ερώτημά μας προς τους κ.κ. Υπουργούς παραμένει πανομοιότυπο με την ερώτηση που το ΚΚΕ κατέθεσε τον Νοέμβρη του 2009.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα πρόκειται να πάρει για να σταματήσουν άμεσα οι δράσεις που σκοπό έχουν τη δημιουργία του Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου στην περιοχή των Διαποντίων Νησιών.
Οι Βουλευτές
Παπαναστάσης Νίκος
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
ΦΩΤΟpixabay