Παρασκευή 21.02.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πως τα βλέπεις τα πράματα ΙΙ

EDITORIAL
11 Φεβρουαρίου 2025 / 16:26
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Κι επειδή ο ελληνικός σχηματισμός έχει πλέον το ευρωπαϊκό γονιδίωμα ελέω κυρίως ευρώ, το τι μας περιμένει ανιχνεύεται στην πολιτική σκηνή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πως τα βλέπεις τα πράματα ΙΙ

Η τελευταία μέρα του μήνα θεωρείται πολιτικό ορόσημο. Στις 28 Φεβρουαρίου θα κορυφωθούν οι λαϊκές συγκεντρώσεις με αφορμή την συμπλήρωση δυο ετών από την σιδηροδρομική τραγωδία. Και όλοι λένε πως αυτό θα είναι ένα ακόμα κρασ τεστ για την κυβέρνηση της ΝΔ. Οι συγκεντρώσεις θα είναι βαρόμετρο βιωσιμότητας της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Τι μπορεί να ακολουθήσει;

Οι αντιπολιτευόμενοι πιστεύουν ότι αυτή, έτσι κι αλλιώς, θα είναι η αρχή του τέλους της κυβέρνησης, που θα τελεί έκτοτε υπό την αίρεση των δημοσκοπικών μετρήσεων με δεδομένη όμως την απώλεια της δεδηλωμένης οψέποτε κι αν στηθούν οι κάλπες. Περιορισμένης ισχύος θεωρείται και το όπλο του ανασχηματισμού εφόσον λίγο, πολύ, το πολιτικό δυναμικό του συνασπισμού που κυβερνάει φαίνεται να έχει εξαντλήσει την προωθητική του δύναμη και τούτο ανεξαρτήτως της έκβασης αυτής ταύτης της υπόθεσης των Τεμπών.

Κι επειδή ο ελληνικός σχηματισμός έχει πλέον το ευρωπαϊκό γονιδίωμα ελέω κυρίως ευρώ, το τι μας περιμένει ανιχνεύεται στην πολιτική σκηνή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Όπου οι αντιδράσεις κεφαλαιοποιούνται στα δεξιά ριζοσπαστικά σχήματα, που υιοθετούν συμμαχικές αφηγήσεις πέραν της Γηραιάς ενώ οι παλαιότεροι εκπρόσωποι του συστήματος συνεργάζονται, παρακάμπτοντας θεμελιώδεις άλλοτε ιδεολογικές διαφορές και πολιτικές προτεραιότητες. Και κάπως έτσι σχηματίζεται ένα καθοδικό σπιράλ της αξιοπιστίας της πολιτικής αλλά και της αποτελεσματικότητάς της.

Όλα υπόκεινται στη μετακίνηση των τεκτονικών πλακών της γεωπολιτικής με τη τρέχουσα ροή του πλούτου από τη Δύση στην Ανατολή και την σεισμική σμηνοσειρά που προκαλείται εξαιτίας της στην ευρεία μεθόριο από τον αρκτικό κύκλο ίσαμε το νοτιότερο αφρικανικό άκρο. Στο πλαίσιο αυτό αναβαπτίζονται και οι ελληνοτουρκικές διαφορές και κάθε άλλη βαλκανική επιρροή στο καθεστώς (ελληνοαλβανικά νερά, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία). Η συνάρτηση των εξελίξεων είναι μεγάλη, όπως και η απάντηση στο ερώτημα, ποιός θα μένει στο Μαξίμου όταν έλθει η ώρα της διαχείρισης των νέων δεδομένων;

Στο ερώτημα συντείνουν τα πάντα από την ακρίβεια έως το κράτος δικαίου. Μόνον που όλα αυτά πρόκειται για στοιχεία του ερωτήματος κι όχι της απάντησης, αν με καταλαβαίνεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.