Σχήμα λόγου
Οι Ισραηλινοί γνώριζαν ότι η ασιάτικη φίρμα που κατασκεύαζε τις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ πουλήθηκε σε Ούγγρους.
Σχήμα λόγου
Οι Ισραηλινοί γνώριζαν ότι η ασιάτικη φίρμα που κατασκεύαζε τις συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ πουλήθηκε σε Ούγγρους. Και εκμεταλλευόμενοι τις σχέσεις μαζί τους (σ.σ. με τους Ούγγρους), φρόντισαν σε ανύποπτο χρόνο να βάλουν σε κάθε μια συσκευή μερικά γραμμάρια εκρηκτικού. Μετά απέμενε η πρόκληση της (υπερ)θέρμανσης της! Αυτή η περιγραφή ερμηνεύει το πως της εντυπωσιακής ενέργειας.
Όσο για το πότε, η πληροφορία πως κάτι μυρίστηκε η ηγεσία της σιιτικής οργάνωσης, επέσπευσε την επιχείρηση, που επέφερε το εντυπωσιακό κτύπημα στα στελέχη της Οργάνωσης αλλά και στο ηθικό της. Οι αποκαλύψεις αυτές αποδίδονται στο ρεπορτάζ και την ανάλυση του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής.
Η υπόθεση προσφέρεται και για μάθημα ενημέρωσης εφόσον φωτίζεται με στοιχεία και πηγές μια σύγχρονη αναμέτρηση, στην οποία η προπαγάνδα των ενσωματωμένων της δημοσιογραφίας αλλά και των αφελών δήθεν αναλυτών είναι μέρος της σύγκρουσης όσον αφορά στην αντίληψη της αποκαλούμενης και διεθνούς κοινής γνώμης. Ο ρόλος της δεν είναι ούτε αδιάφορος ούτε εντελώς αμέτοχος των εξελίξεων. Και οι αποστάσεις πλέον δεν μετριούνται όπως πριν από δεκαετίες.
Μπορεί οι τεχνολογικές επινοήσεις να στοχεύουν κυρίως στην αφαίμαξη περισσότερης υπεραξίας από την εργασία, που είναι και ο λόγος που εφευρέθηκαν (ανάπτυξη), αξιοποιούνται όμως και με το παραπάνω στις συγκρούσεις του καιρού μας. Και είναι μόστρα αποτελεσματικότητας κάτι τέτοιες επιχειρήσεις, που εκπλήσσουν εκείνους που πιστεύουν πως οι επαναστάσεις γίνονται με την ογκώδη έφοδο των μαζών στη Βαστίλη ή στα χειμερινά ανάκτορα «με σημαίεεες και με ταμπούρλα» ενώ οι πόλεμοι με μακεδονικές σάρισες.
Η δυσκολία κατανόησης των νέων δεδομένων προσιδιάζει στο θεωρητικό κενό, την υστέρηση που εμφανίζεται στον απελευθερωτικό λόγο. Συνέπεια του οποίου είναι ο εκφερόμενος σήμερα πολιτικός λόγος να μην μπορεί καν να περιγράψει τα γεγονότα. Πόσο μάλλον να τα αλλάξει κιόλας!
Διότι πάντοτε ο λόγος αλλάζει τον κόσμο, κι όχι τα όπλα, όσο έξυπνα κι αν δηλώνονται. Μόνον που, ο λόγος δεν έχει λόγο να λέγεται, το λόγο αυτό εγώ τον σεβάστηκα. Και να που η Τροία ακόμη καίγεται, και να ο Αδόλφος υψώνει (σ.σ. πάλι) τη σβάστικα*!
* Τριπολίτης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ
Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.