Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μόνιμοι κάτοικοι της Κέρκυρας: η σημαντικότερη υποδομή

EDITORIAL
21 Σεπτεμβρίου 2024 / 18:20
ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν είναι κάτοικοι, αλλά εργαζόμενοι. Ειδικότερα μάλιστα, σε περιοχές με μονοκαλλιέργεια του τουρισμού όλοι οι κάτοικοι θεωρείται ότι εργάζονται στον τουρισμό, ο οποίος με τον ένα ή άλλο τρόπο απορροφά κάθε διαθέσιμο πόρο.

Η βιωσιμότητα της ζωής όσων παράγουν κάτι σε αυτό τον τόπο είναι η ύστατη υποδομή. Η αναφορά σε υποδομή είναι σαφής διότι η κατάρρευση των ανθρώπων συνεπάγεται κατάρρευση της ποιότητας αν όχι της παραγωγής του τουριστικού προϊόντος. 

Αλλά δεν μιλάμε πλέον για τις 10-12+ ώρες εργασίας την ημέρα, χωρίς επαρκή διαλείμματα, την έλλειψη ημερών ανάπαυσης, την εντατική αλληλεπίδραση με πελάτες οι οποίοι πρέπει να αισθανθούν ηρεμία και φιλοξενία, την πίεση να μεγιστοποιηθεί το εισόδημα σε μικρό χρονικό διάστημα, την επί μήνες αδυναμία ανταπόκρισης στις ανάγκες των οικογενειακών και φιλικών σχέσεων, όπου οι έρευνες σε περιοχές όπως η Ίμπιζα, οι Μαλδίβες αλλά και ελληνικά νησιά, δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι αντέχουν αυτόν τον ρυθμό για 2-3 μήνες, μετά τους οποίους η εξάντληση και η εξουθένωση αρχίζουν να εμφανίζονται (!)

Εμείς συζητάμε πολύ σοβαρά για… 12-μηνο τουρισμό, ενώ πλέον μιλάμε για την απώλεια της όποιας αναιμικής αντιστάθμισης υπήρχε έως πρόσφατα: για ανεπαρκή στέγαση, διαρκή θόρυβο, ανυπαρξία χώρων αξιοπρεπούς αναψυχής (στην περίπτωση της Κέρκυρας, ιδίως παραλιών μη κατειλημμένων από επιχειρήσεις και τουρίστες), διαρκές μποτιλιάρισμα, αδυναμία μετακίνησης ακόμη και με τα πόδια, ας μη μιλήσουμε δε για την διαθεσιμότητα ταξί εδώ και πολλά χρόνια. Οι ηλικιωμένοι και οι ανήμποροι είναι καταδικασμένοι εξ ορισμού (προσωπικά, έψαχνα πρόσφατα, μέρα μεσημέρι, ένα ταξί επί ώρες και χωρίς επιτυχία, για ασθενή μου στα όρια της σωματικής κατάρρευσης). 

Απορίας άξιο παραμένει, με τι θα θορυβηθούμε για τα καλά… Από εδώ που είμαστε, η πρόβλεψη είναι, δυστυχώς, με αφορμή ένα ήσσονος σημασίας συμβάν. Όπως στην περίπτωση της Γαλλικής επανάστασης, που σύμφωνα με τον ιστορικό Eric Vuillard, πυροδοτήθηκε από την απάντηση ενός επιχειρηματία στις διαμαρτυρίες για τη μείωση στο μισθό των εργατών του, ότι “έχετε περισσότερα χρήματα από όσα έχετε ανάγκη και μερικοί μάλιστα διαθέτετε και ρολόι τσέπης!” (Αφήστε που κανένας δεν διέθετε ρολόι τσέπης). 

 

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΙΓΓΟΣ

Ο Κωνσταντίνος Χρ. Σπίγγος γεννήθηκε το 1971 στον Πειραιά και αποφοίτησε από το 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Είναι νευρολόγος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών και ειδικευθείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του Λονδίνου το 1999, όπου του απονεμήθηκε το Δίπλωμα Κλινικής Νευρολογίας από το πανεπιστήμιο UCL. Είναι μέλος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρίας και της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας από το 2004. Στα πλαίσια της κλινικής του δραστηριότητας, ως ειδικός νευρολόγος, έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης του Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς», του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία», καθώς και επιμελητής του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Κέρκυρας. Έχει δεκάδες διεθνείς και ελληνικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε επιστημονικά συνέδρια. Από το 2003 ζει και εργάζεται ως ιδιώτης γιατρός στην Κέρκυρα. Εκ παραλλήλου, ασκεί δραστηριότητες επιστημονικού συγγραφέα με εξειδίκευση στη Νευρολογία και στην Ψυχιατρική, δραστηριότητες ενημέρωσης και επιμόρφωσης στον τομέα της Νευρολογίας και της Ψυχιατρικής και στον ευρύτερο τομέα των σχέσεων ιατρού - ασθενούς, δραστηριότητες επιστημονικού συμβούλου και εκπαιδευτή για λογαριασμό εταιριών του φαρμακευτικού τομέα, καθώς και πολυετή δραστηριότητα στον τομέα της μετάφρασης και επιμέλειας κειμένων και βιβλίων ιατρικού και ευρύτερου ιατρο-κοινωνικού ενδιαφέροντος. Έχει διατελέσει εκλεγμένο μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας και του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας. Από το 2003 έως το 2009 υπήρξε επιστημονικός διευθυντής και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού εκλαϊκευμένης ιατρικής «Popular Medicine», μηνιαίου ένθετου της εφημερίδας «Καθημερινή». Σήμερα αρθρογραφεί στην εβδομαδιαία στήλη «Με κρότους και ψίθυρους» της κερκυραϊκής εφημερίδας «Καθημερινή Ενημέρωση» και είναι παραγωγός του ραδιοφωνικού ενθέτου «Επισυνάψεις» στον Κύμα FM 90,3. Έχει συγγράψει το βιβλίο εκλαϊκευμένης νευροεπιστήμης «Γνωστικός και ψυχικός εγκέφαλος» (2014), τη συλλογή έμμετρου και πεζού λόγου «Χρήζεις προστασίας» (2018), τη συλλογή φιλοσοφικού χαρακτήρα δοκιμίων «Επισυνάψεις» (2019) και την ποιητική συλλογή «Καλούπια αναπνοών» το 2021. Συμμετέχει στο καθημερινό κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι με συχνές διαλέξεις, παρουσιάσεις, εισηγήσεις, άρθρα γνώμης, δημόσιες παρεμβάσεις και πολιτική δράση.