Σάββατο 27.07.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το μήνυμα των ευρωεκλογών

EDITORIAL
09 Ιουνίου 2024 / 21:33
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Αυθαίρετες προσθέσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων του τάδε και του δείνα, μπορεί να παράγουν προκλητικά σενάρια όμως δεν θα πάψει ποτέ η πολιτική κυριαρχία να απαιτείται να περιλαμβάνει τις απαντήσεις στο ζητούμενο υπόδειγμα ζωής.

Οι εκλογές και τα συνέδρια, κατά κανόνα αποτυπώνουν ό,τι έχει ήδη συμβεί στην κοινωνία. Σπανίως, αν όχι ποτέ, δημιουργούν αυτές οι ίδιες, γεγονότα που εκπλήσσουν. Με αυτό ως δεδομένο, δεν γίναμε σοφότεροι παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των εκλογών. Ακόμα και οι μεγάλες απώλειες της κυβερνώσας ΝΔ δεν αντισταθμίζονται από τα κέρδη των κομμάτων, που αναφέρονται στην άλλοτε μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Κι έτσι τα μηνύματα μπορεί να δίνουν και να παίρνουν αλλά δεν αλλάζουν τον κόσμο εντέλει.

Όσο για την αποχή, κανείς δεν πρέπει να εξεπλάγη. Ενώ βεβαίως δεν καταμερίζεται ισομερώς στα πολιτικά κόμματα. Πέραν της απολογητικής, το συμπέρασμα εδώ είναι πως αυτού του είδους η αφυδατωμένη και θεαματική πολιτική ζωή δεν είναι γοητευτική. Οι σημερινοί πρωταγωνιστές της δύσκολα θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους και στο μέλλον.

Υποστηρίζεται πως ύστερα από μια περίοδο μεστή σε κάλπες, η χώρα μπαίνει σε μια άλλη. Οι συνταγματικά προβλεπόμενες αναμετρήσεις προβλέπονται από το 2027 κι έτσι μια αποστειρωμένη προσέγγιση θέλει να μπαίνει αύριο η πολιτική Ελλάδα σε περίοδο αγρανάπαυσης.

Όμως τα ανοικτά, αιματηρά μέτωπα σε συνδυασμό με τις επαπειλούμενες διεθνείς εξελίξεις, κάθε άλλο παρά το μικρό σπίτι στο λιβάδι, θυμίζουν. Κι έτσι το πολιτικό ζητούμενο θα φύγει από τη δραματοποιημένη χειραγώγηση τους συστήματος ενημέρωσης εφόσον αυτό εξακολουθεί να αντιποιείται την αρχική του υπόσταση. Το μετεκλογικό χρώμα της Singular στις εκλογικές, ενότητες της Ξάνθης και της Ροδόπης συνιστά μιαν υπενθύμιση της πραγματικής ζωής εκεί έξω, που αλίμονο διέλαθε συνολικά της προεκλογικής ρητορικής αλλά και της συζήτησης περί των αποτελεσμάτων.

Αυθαίρετες προσθέσεις των εκλογικών επιδόσεων του τάδε και του δείνα, μπορεί να παράγουν εντυπωσιακά ίσως σενάρια όμως δεν θα πάψει ποτέ η πολιτική κυριαρχία να απαιτείται να περιλαμβάνει κυρίως τις απαντήσεις στο ζητούμενο υπόδειγμα ζωής με τα όλα του, τα διεθνή σέα του και τα οικονομικά του μέα. Άνευ τούτων, ουδέν! Κι αυτό, όπως και να το πάρεις, είναι το μήνυμα των εκλογών.

Το σκίτσο είναι του Αποστόλη Κουρσοβίτη (Κουρσό)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.