Σάββατο 28.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εδώ μένει κόσμος...(28) - Τ.Ε.Ε. και ερωτήματα

Γιώργος Ζούμπος
23 Nov 2016 / 11:30

Γράφει ο Γιώργος Ζούμπος

Η νέα διοίκηση του Παραρτήματος του Τ.Ε.Ε. στην Κέρκυρα, πέρα από τα επαγγελματικά προβλήματα του κλάδου που έχει να αντιμετωπίσει, οφείλει να παρουσιάσει (ή να διαμορφώσει αν δεν το έχει κάνει ακόμα) άποψη και προτάσεις για το ζήτημα της Παλιάς Πόλης.
 Έχουμε τονίσει και πρόσφατα  ότι δεν είναι δυνατόν το Τεχνικό Επιμελητήριο να μην έχει άποψη και να μην παρουσιάζει προτάσεις για το πως θα επιζήσει η Παλιά Πόλη.
Στα σημειώματά μας έχουμε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσοι μένουμε στην Παλιά Πόλη. Η (μερική έστω) εφαρμογή του λεγόμενου «Κανονισμού» επιδείνωσε την κατάσταση και η απίστευτη αδιαφορία του Δήμου την χειροτερεύει καθημερινά.
 
Τι πόλη θέλουν;
 
Μετά από όσα έχουν συμβεί, πιστεύουμε ότι το Τ.Ε.Ε. οφείλει να τοποθετηθεί στο ζήτημα της Παλιάς Πόλης και μάλιστα όχι μόνο στα τεχνικά ζητήματα.
Έχοντας υπόψη τη «γραμμή» του Δήμου Κέρκυρας και της ΕΦ.Α. τίθενται πλέον θέματα όπως τα παρακάτω:
·         Τι προτείνεται ώστε η Παλιά Πόλη να μην καταλήξει  ακατοίκητο Μουσείο; (αυτό τουλάχιστον σε πρώτη φάση, καθώς από τα πληθυσμιακά δεδομένα και την κατάσταση των κτιρίων είναι δεδομένο ότι προς τα εκεί οδεύει, άρα αναζητείται τρόπος αναστροφής της κατάστασης).
·         Δεν αρκεί πλέον να αναστραφεί η τάση εγκατάλειψης. Πρέπει να δοθούν κίνητρα για επιστροφή κόσμου στην Παλιά Πόλη.
·         Πως μπορεί να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της; Μιλάμε πλέον για καταστάσεις τρέλας για τις οποίες ο Δήμος απλά … αδιαφορεί ή παραπέμπει την επίλυση κάποιων από τα προβλήματα στο μέλλον.
·         Πέραν από τα κλασικά πια ζητήματα σκουπιδιών και κυκλοφορίας, ο διαβάτης στην Παλιά Πόλη θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα κτίρια είναι εξωτερικά παρατημένα στην τύχη τους. Το κόστος επισκευών είναι υψηλότατο και ο Δήμος αντι να διευκολύνει τους κατοίκους, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Κυριολεκτικά συμπεριφέρεται λες και θέλει να αδειάσει η Παλιά Πόλη και να αλλάξει ιδιοκτήτες και χρήση. Ο λεγόμενος «Κανονισμός» θα λέγαμε ότι είναι «εμμέσως πλην σαφώς» προσανατολισμένος σε αυτόν το σκοπό και όποιος έχει αντίθετη άποψη καλό θα ήταν να τη καταθέσει και να την εξηγήσει στους κατοίκους (όχι στους τουρίστες και στους πιθανούς μελλοντικούς … επενδυτές).
 
Περιμένουμε
 
Επειδή μας είναι αδιανόητο το Τ.Ε.Ε. να μην παρακολουθεί ότι γίνεται στην Παλιά Πόλη, περιμένουμε τις απόψεις του. Ακόμα και αν ο Δήμος αδιαφορεί για τις απόψεις του Τ.Ε.Ε., το τελευταίο δεν μπορεί να αδρανεί. Τα μέλη του δεν κινούνται και δε ζουν σε αυτήν την πόλη;