Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ευρώπη που θέλουμε!

Μαριλένα Μάστορα
09 Μαΐου 2019 / 08:22

Γράφει η Μαριλένα Μάστορα

Ημέρα της Ευρώπης σήμερα, 9 Μαΐου και το κοινό μας σπίτι, η μεγάλη οικογένεια των 512 εκατομμυρίων κατοίκων γιορτάζει μισό και πλέον αιώνα αδιάκοπης ειρήνης και ευημερίας.
Όμως συγχρόνως, 69 χρόνια από τη Διακήρυξη Σουμάν που έθεσε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οικοδόμημα βρίσκεται σε κρίση.
Η αλληλεγγύη των κρατών-μελών και τα συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα τη δημιουργούσαν ως προϋπόθεση της ειρηνικής συνύπαρξης, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε η πρόταση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, αμφισβητούνται από μεγάλο μέρος των ευρωπαίων πολιτών.
Το Brexit, η άνοδος αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη και η αποξένωση που νιώθουν πολλοί από τις αποφάσεις των Βρυξελλών, είναι ενδείξεις αυτής της πραγματικότητας.
Και αυτός είναι ο κίνδυνος. Η δικαιολογημένη αρκετές φορές απογοήτευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. να μετατραπεί σε εναντίωσή στον ίδιο τον πρωταρχικό σκοπό της, αυτόν της ειρηνικής συνύπαρξης και της ευημερίας των λαών της Ευρώπης.
Στη μακρόχρονη ιστορία του, το εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προσφέρει ελευθερίες, βιοτικό επίπεδο, αρμονική συνεργασία, ασφάλεια και το κυριότερο ειρήνη, πρωτόγνωρα όχι μόνο για την ιστορία της χώρας μας ή της ηπείρου μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει, όχι να διαλυθεί!
Ειδικά σήμερα, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, με ολοένα και περισσότερες προκλήσεις και ανταγωνισμούς, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, να εμβαθύνει και να διευρύνει τη σύγκλιση των κρατών-μελών της.
Οι λαϊκίστικες δυνάμεις που καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα, από τα δεξιά έως τα αριστερά και που δαιμονοποιούν την Ευρωπαϊκή Ένωση τάζοντας ανύπαρκτους παράδεισους απομονωτισμού, δεν είναι η απάντηση στα πολλά -ομολογουμένως- προβλήματα που παρατηρούνται στο εγχείρημα.
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στην οικογένεια του οποίου ανήκει η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της Ευρώπης και να χαράξει μια νέα πορεία για την Ένωση με όλες τις απαραίτητες αλλαγές που χρειάζονται για να πρωτοπορήσει στη διεθνή σκακιέρα, αλλά και να προσφέρει ανάπτυξη, ασφάλεια και προοπτική στους πολίτες της.
Η Νέα Δημοκρατία υπήρξε η κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκή δύναμη της χώρας που εργάστηκε με συνέπεια προς αυτήν την κατεύθυνση.
Δυο ημέρες μετά τις ευρωεκλογές, στις 28 Μαΐου, συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ιστορική στιγμή που ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε στο Ζάππειο τη συνθήκη προσχώρησης της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, καθιστώντας την Ελλάδα  «ισότιμη εταίρο των πιο ισχυρών οικονομικά και κοινωνικά χωρών της Ευρώπης των εκατοντάδων εκατομμυρίων κατοίκων”.
Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να ξαναπαίξει τον σημαντικό ρόλο που της αναλογεί στην νέα εποχή που διαγράφεται για την Ευρώπη, η οποία με τη σειρά της οφείλει και της αξίζει να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Η επιλογή του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες της 26ης Μαΐου είναι κρίσιμη, όχι μόνο για το ξεκάθαρο μήνυμα που πρέπει να δοθεί στη χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε η Ελλάδα μεταπολιτευτικά, αλλά και για να διαμορφώσουμε με τη ψήφο μας την Ευρώπη που θέλουμε!