Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χρ. Σαρλής: Η Κέρκυρα έχει ανάγκη από συστράτευση, όχι προσωπικές φιλοδοξίες

Χρύσανθος Σαρλής
06 Μαρτίου 2019 / 08:01

Άρθρο - παρέμβαση του επί τρεις θητείες δημάρχου Κερκυραίων Χρύσανθου Σαρλή

Ο Δήμος Κερκυραίων (ή Κέρκυρας όπως αδόκιμα τον ονόμασε ο νομοθέτης της μεταρρύθμισης του 2010), είναι (ή αν δεν είναι πρέπει να είναι) ο κυριότερος εκφραστής σε τοπικό πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο του Κερκυραϊκού Λαού και ο μοναδικός οργανισμός που έχει την δικαιοδοσία, τις αρμοδιότητες, τους θεσμοθετημένους πόρους και την δυνατότητα να δημιουργεί τις οργανωτικές δομές για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Κέρκυρας αλλά και αυτών της καθημερινής ζωής.

Η αυτοδιοίκηση ως οργανωμένη έκφραση, παρουσία και δραστηριότητα είναι δικαίωμα των κατοίκων, σε κάθε οικιστικό σύνολο (πόλη, χωριό, συνοικία) σε όλη την δημοτική επικράτεια.

Ο ενιαίος Δήμος Κέρκυρας που προήλθε από την συνένωση των μέχρι το 2010 12 Δήμων του Νομού και οι τελευταίοι, οι οποίοι εκτός του Δήμου Κερκυραίων προηγούμενα είχαν προέλθει από την συνένωση περισσοτέρων κοινοτήτων εκούσια (όπως οι Δήμοι Λευκιμμαίων, Θιναλίων και Αχιλλείων) και αναγκαστικά οι υπόλοιποι οκτώ, ΔΕΝ δημιουργήθηκαν για να καταργηθεί και να λείψει η δοκιμασμένη για περισσότερα από 80 χρόνια παρουσία της Κοινότητας ως αυτοτελούς και αυτόνομης αυτοδιοικητικής έκφρασης και οργάνωσης στα χωριά και τους οικισμούς της Κέρκυρας, ΑΛΛΑ για να προστεθεί παράλληλα η αναγκαία επιτελική δομή για το ευρύτερο σχεδιασμό, μελέτη και εκτέλεση προγραμμάτων ανάπτυξης και έργων υποδομής κλίμακας που υπερέβαιναν το πλαίσιο και τις δυνατότητες της Κοινότητας.

Ο Δήμος Κέρκυρας όμως στα 9 περίπου χρόνια που υπάρχει, δεν κατόρθωσε να ανταποκριθεί σε καμμία από τις καίριες και βασικές αποστολές του.
Απέτυχε να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να λειτουργήσει αναγκαία έργα υποδομής για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της Κέρκυρας.
Αναδιπλώθηκε στις κεντρικές του εγκαταστάσεις ανήμπορος να εμφυσησει αυτοδιοικητική πνοή στις συνοικίες, τα χωριά και τους οικισμούς της Κέρκυρας.
Ενώ με την δημιουργία του κατέστη ένας από τους 12 μεγαλύτερους σε πληθυσμό οργανισμούς αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, την ίδια εποχή εγκατέλειψε τον ρόλο του μαχητικού πολιτικού διεκδικητή των συμφερόντων της Κέρκυρας, που σε προηγούμενες δεκαετίες οι Κερκυραϊκές αυτοδιοικητικές δυνάμεις, είχαν υπερασπιστεί με επιτυχία και με την στήριξη μεγάλων κινητοποιήσεων του Κερκυραϊκού Λαού (όπως Βίδο, Καλαμάς, Μον Ρεπό, ΠΕΣΥ - Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αντιπολεμικές εκδηλώσεις, αποτροπή εγκαταστάσεων μαζούτ στη Σαγιάδα), αποσύρθηκε από την ενεργό παρουσία και δράση σε στρατηγικά σημεία της Κέρκυρας, όπως η παλαιά πόλη και τα ιστορικά μνημεία, απέφυγε να πάρει θέση σε μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το μέλλον του τόπου όπως οι επικείμενες εξορύξεις στο Ιόνιο.

Ο Δήμος Κέρκυρας, δεν έδειξε να συνειδητοποιεί τον πολλαπλό και ηγετικό ρόλο του στα πράγματα του νησιού μας, ιδιαιτερα το καθηκον νσ αναλαμβανει πρωτοβουλιες αναπτυξιακης διαδικασιας και στηριξης της οικονομικης δραστηριοτητας και της εργασιας. Αποτέλεσμα της παρατεταμένης αδυναμίας του Δήμου Κέρκυρας να λειτουργήσει πολιτικά, επιτελικά, καθοδηγητικά και οργανωτικά απέναντι στα προβλήματα και στις σύγχρονες προκλήσεις (οι οποίες ακατάπαυστα εμφανίζονται και διαδέχονται η μία την άλλη, δοκιμάζοντας τις αντοχές του νησιού μας και της οικονομίας του) υπήρξε η όξυνση των άλυτων προβλημάτων με κορυφαίο αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων που η πρωτοφανής οξύτητά του, έφτασε να επισκιάζει όλα τ’άλλα και να απειλεί με άμεσο εκτροχιασμό και ανατροπή την πορεία της Κερκυραϊκής οικονομίας.

Η Κερκυραϊκή κοινωνία αντιμετωπίζει σήμερα στο χώρο της, την μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων 20 χρόνιων και καλείται να πάρει σε σύντομο, αν όχι σε άμεσο χρόνο, κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις. Η μάχη για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και των άλλων προβλημάτων θα δοθεί κυρίως και πρωτίστως από τον Κερκυραϊκό Λαό. Δεν συγχωρειται η αυταπάτη ότι τα προβλήματα της Κέρκυρας μπορούν να επιλυθούν από άλλους αντί από εμάς τους Κερκυραίους ή ότι θα υπάρξουν από μηχανής λύσεις. Αναγκαίος κύριος επιχειρησιακός φορέας για τον συντονισμό των προσπαθειών και την διεξαγωγή του αγώνα αποτελεί ο Δήμος Κέρκυρας, ο οποίος όμως πρέπει ν’αλλάξει άμεσα και ριζικά νοοτροπία, να αποκτήσει συγχρονη οργάνωση, να βγει από την παθητικότητα, να κηρύξει πόλεμο στην αδράνεια και την ηττοπάθεια, να τοποθετηθεί επιθετικά απέναντι στα προβλήματα, να καταστήσει αισθητή, δραστήρια παρουσία σε ολόκληρη την Κέρκυρα και να αναδειχθεί σε ισχυρό πολιτικό κέντρο αυτοδιοίκησης.

Για ν’αλλάξουν τα πράγματα και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τους πολιτικούς αγώνες που είναι αναγκαίοι, δεν αρκούν οι προσωπικές φιλοδοξίες και η παραταξη εκλογικών συνδυασμών, χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα δυναμικό ενωτικό αυτοδιοικητικό κίνημα εις το οποίο θα συστρατευθούν δυνάμεις και κινήσεις προερχόμενες από το ευρύτερο δημοκρατικό τόξο της Κερκυραϊκής κοινωνίας, δυνάμεις παλιές που διαθέτουν την εμπειρία και νέες που διαθέτουν τον δυναμισμό και ατενίζουν με ενόραση το μέλλον, που πιστεύουν στον πολιτικοποιημένο, ανεξάρτητο, δημιουργικό και αναπτυξιακό ρόλο της αυτοδιοίκησης και την ανοικτή δημοκρατική δράση που δεν εξαρτώνται από κομματικά κελεύσματα η οργανωμένα συμφέροντα, ώστε να έχουν την απαιτούμενη πολιτική και κοινωνική δύναμη και αποτελεσματικότητα στον αγώνα που πρέπει να δοθεί για να βγει η Κέρκυρα από την σημερινή δύσκολη και αδιεξοδη κατάσταση.

Ο Κερκυραϊκός Λαός με το αλάνθαστο αισθητήριο του, αναμετρά τις συνθήκες, τις δυσκολίες της εποχής και τα ασφυκτικά πλαίσια του χρόνου μέσα στα οποία πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να επιχειρηθούν οι προσπάθειες και στέλνει το μήνυμα: Για την επιβαλλόμενη ενότητα των δυνάμεων ώστε να δοθεί η σκληρή μάχη με τον αμείλικτο χρόνο για να αποτραπεί η καταβαράθρωση της Κέρκυρας.
Για τον παραμερισμό των προσωπικών φιλοδοξιών και αποτροπή του κατακερματισμού των δυνάμεων και των τεχνητων διαχωρισμών της Κερκυραϊκής κοινωνίας που την αποδυναμώνουν και προσφέρουν το τόπο σε κάθε λογής στενά συμφέροντα.

Η ενότητα και το ενιαίο της έκφρασης είναι απαραίτητες και στο επίπεδο του Δήμου Κέρκυρας. Ανεξάρτητα των αδυναμιών που επισημαίνονται παραπάνω, στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία της Κέρκυρας, θα αποτελεσει μέγα λάθος η διάσπασή του. Σήμερα που το πρόβλημα των απορριμμάτων έχει αποκτήσει διαστάσεις απειλητικες επιβάλλεται η διατήρηση του ενιαίου Δήμου στην Κέρκυρα, για την ενότητα και την ταχύτητα των αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν για την διαχείριση των απορριμμάτων ενιαία για το σύνολο του νησιού μας καθώς και για την αποτελεσματικότητα του δημοκρατικού κοινωνικού διαλόγου που πρέπει να διεξαχθεί για την εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης στο σύνολο της Κέρκυρας.
Η διάσπαση θα επιβραδύνει σημαντικά την λήψη των αποφάσεων και θα οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις, που έχουν δημιουργηθεί με κίνδυνο να επικρατήσουν παραλυτικές συνθήκες, με καταστροφικές επιπτώσεις για την έγκαιρη αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των απορριμμάτων.