Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να διαφυλάξουμε τη μαγιά της σύνθεσης για ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ μακριά από αυτό που μας έφερε στην οικονομική κρίση

Κώστας Παυλίδης
25 Nov 2018 / 08:23

Η ομιλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Κώστα Παυλίδη στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς

Η σημερινή συγκυρία, αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και παράλληλα ένα απαραίτητο καθήκον για την χάραξη και την υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού σχεδίου. Η χώρα ανακάμπτει, οι ρυθμοί ανάπτυξης μεγεθύνονται ενώ αυτό αποτυπώνεται ολοένα και περισσότερο πλέον στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η ανεργία μειώνεται σταθερά, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, το φορολογικό περιβάλλον βελτιώνεται και η Ελλάδα και τα Ιόνια νησιά αποτελούν πόλο έλξης και αναφοράς τόσο στο πεδίο του τουρισμού όσο και για  τους επενδυτικούς οίκους του κόσμου.
 
 Ασφαλώς, η συζήτηση και ο σχεδιασμός με την ανάπτυξη ως ζητούμενο δεν είναι κάτι το καινούργιο στην πολιτική σφαίρα. Έχω όμως την πεποίθηση ότι είναι η πρώτη φορά που τα θεμέλια αυτής τίθενται σε σωστή βάση. Το μοντέλο ανάπτυξης που δεν θα αναδιανέμει τα υλικά και άυλα κέρδη της στην κοινωνία αλλά αντιθέτως τα οφέλη της θα τα ιδιοποιείται ένας στενός πυρήνας προσκείμενων στην πολιτική εξουσία, δοκιμάστηκε και απέτυχε παταγωδώς, αν δεχθούμε βέβαια ότι το πραγματικό επίδικο ήταν η βελτίωση της κοινωνικής ευημερίας. Ο νεοφιλελευθερισμός και το ασίγαστο πάθος για κέρδος υπέταξαν τα πάντα στο διάβα τους, αφήνοντας ερείπια, κατεστραμμένες υποδομές και υποθηκευμένο μέλλον για τους πολίτες της χώρας.

Αν λοιπόν μπορούμε καθολικά να συμφωνήσουμε σε κάτι είναι ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση των επόμενων χρόνων πρέπει να γίνει με άλλο πρόσημο, με απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και, πρωτίστως, με γνώμονα τις ανάγκες των πολλών. Βασικό κριτήριο επιτυχίας για ένα παραγωγικό μοντέλο είναι η κοινωνική δικαιοσύνη και ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας. Ακριβώς για να εξασφαλιστεί ότι από το δίχτυ προστασίας και τις ευκαιρίες της επόμενης ημέρας δεν θα αποκλείεται κανένας.

Ειδικότερα, για τα Ιόνια νησιά, θεωρώ πως το έδαφος για υγιή παραγωγική ανασυγκρότηση είναι απολύτως πρόσφορο και ευνοϊκό καθώς η δυνατότητα που έχουν τα Ιόνια νησιά να συνδυάζουν ταυτόχρονα παραγωγικές δραστηριότητες με τον πολιτισμό και το περιβάλλον δημιουργούν ένα μοναδικό και αρμονικό αποτέλεσμα. Ακριβώς σ’ αυτό το πνεύμα κινήθηκε η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπ. Παιδείας για ένα αναβαθμισμένο τοπίο ανώτατης εκπαίδευσης στο Ιόνιο, αξιοποιώντας συγκριτικά τοπικά πλεονεκτήματα, είτε αυτά σχετίζονται με το περιβάλλον στη Ζάκυνθο και τις περιοχές NATURA στην ευρύτερη περιοχή είτε η τέχνη της μουσικής που είναι διάσπαρτη στο Ιόνιο. Η  ίδρυση της Σχολής Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο και ιδιαίτερα η ίδρυση της Σχολής Οικονομικών Επιστημών στην Κέρκυρα ενισχύει την περιφερειακή ανάπτυξη σ’ ένα σημαντικό επιστημονικό πεδίο που το χρειαζόταν πάρα πολύ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ενώ και το Τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα έρχεται να αντιμετωπίσει χρόνιες εθνικές παθογένειες. Είναι δεδομένο πως η ανάπτυξη της επόμενης ημέρας στο Ιόνιο πρέπει να έχει ως αιχμή τον τουρισμό, όχι όμως αφηρημένα, ούτε ως γενικό αφήγημα, αλλά στοχευμένα και διεισδυτικά. Σ’ αυτό το σημείο θεωρώ χρήσιμο να αναφέρω σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ότι την τελευταία διετία, είχαμε:
 
- 20 φάκελους για επενδύσεις σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, οι οποίοι κατατέθηκαν στην ΕΥΠΑΤΕ (Υπουργείο Τουρισμού) και δύο επενδύσεις που αφορούν σε σύνθετο τουριστικό κατάλυμα και σε θεματικό ψυχαγωγικό πάρκο στην Κέρκυρα.
- Αδειοδοτήθηκαν 468 τουριστικές επιχειρήσεις
- Υποβλήθηκαν 34 προτάσεις για ξενοδοχειακές επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο, συνολικού προϋπολογισμού 163,4 εκατ. ευρώ.
- Επίσης, περισσότερες από 300 προτάσεις υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα ενίσχυσης υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΠΑΝΕΚ, με εκτιμώμενο συνολικό ύψος επιχορήγησης 17 εκατ. ευρώ.
 
 Επιπλέον οριστικά διψήφια σε ποσοστό 12,90%, καταγράφεται -για τρίτη συνεχή χρονιά- η άνοδος στα Ιόνια Νησιά και το 2018. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αφίξεων της Fraport από το εξωτερικό στα αεροδρόμια για τον μήνα Οκτώβριο σε σχέση με τον περυσινό αντίστοιχο μήνα, η Κέρκυρα σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 12,50%, η Ζάκυνθος 8,25%, η Κεφαλονιά 33,30%, ενώ το Άκτιο είχε μείωση -5,3%.Αλλά και στη μικτή κίνηση (αφίξεις – αναχωρήσεις) από το εσωτερικό, σημειώθηκε ικανοποιητική κίνηση. Συγκεκριμένα, η Κέρκυρα είχε ποσοστό αύξησης 22,90%, η Ζάκυνθος 10,10% , η Κεφαλονιά 23,00%.
 
Από τη δική της πλευρά, η σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει με μια σειρά μέτρων να δημιουργήσει ένα ασφαλές οικονομικό αναπτυξιακό περιβάλλον το οποίο για πρώτη φορά αφορά ουσιαστικά και τα Ιόνια Νησιά. Οι επενδυτικοί νόμοι, η ευκολία στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι διατάξεις που επιτρέπουν την σταδιακή αποπληρωμή των χρεών με ένταξη σε προγράμματα διευκολύνσεων είναι τα πρώτα μα σημαντικά βήματα. Παράλληλα, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων με τον έλεγχο της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η επιβολή προστίμων σε παραβάτες, θωρακίζουν και δημιουργούν την κοινή συνισταμένη της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, στόχο που αποτελεί κομβικό σημείο για την κυβέρνηση μας.
 
Ειδικότερα όμως, για τα Ιόνια Νησιά ως σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία ορίζεται η θέσπιση του Μ.Ι. (Μεταφορικού Ισοδύναμου), το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά το καλοκαίρι του 2018 ενώ η καθολική εφαρμογή του ξεκινά από 01/01/19. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, μόνιμο μέτρο  υπέρ των νησιωτών και των επιχειρήσεων τους το οποίο η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταψήφισε. Εξίσου σημαντικό νομοθετικό γεγονός η επέκταση των αρμοδιοτήτων της Γ.Γ. Αιγαίου και για τα Ιόνια νησιά, εντάσσοντας τα  ουσιαστικά για πρώτη φορά και τα  στις ευνοϊκές νησιωτικές πολιτικές. Τέλος, υπάρχει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα υδροπλάνα και το μόνο που απαιτείται πλέον είναι να προχωρήσουν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες Τ.Α., ο Οργανισμός Λιμένος και τα Λιμενικά Ταμεία, έτσι ώστε η ερχόμενη θερινή σεζόν να βρει το Ιόνιο.
 
Η μαγιά της σύνθεσης που προκύπτει μέσα από αυτές τις ζωντανές διαδικασίες και τα συνέδρια νομίζω ότι οφείλει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού και να αποτελέσει το κυρίαρχο συστατικό για την επόμενη μέρα, για ένα αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς που να περιγράφει ένα μοντέλο ανάπτυξης πολύ μακριά από αυτό που μας έφερε στην οικονομική κρίση.
 
 
Κώστας Παυλίδης
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας

πηγή: Ionian Channel