Εθνικόν είναι το αληθές!
κώστας παυλίδης
25 Μαρτίου 2021
/ 16:02
Ας δούμε την Ιστορία μας χωρίς φόβο και πάθος μετά από 200 χρόνια. Με σημαίες αλλά κυρίως με γνώση, αντικειμενικότητα και ιστορική ακρίβεια.
"Βουλγάροι κι Αρβανήτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
Αράπηδες και άσπροι, με μια κοινήν ορμή,
Για την ελευθερίαν, να ζώσωμεν σπαθί,
Πως είμαστ’ αντριωμένοι, παντού να ξακουσθή".
Για μένα αυτή η στροφή από τον Θούριο του Ρήγα Φεραίου ήταν η αγαπημένη μου από τα μαθητικά μου χρόνια για τη νοηματοδότηση του όρου "ελευθερία" και "πατριωτισμός".
Αργότερα διαβάζοντας έμαθα πόσο δίκιο είχε 24 χρόνια πριν την έναρξη της ελληνικής επανάστασης.
Τότε άρχισα να μαθαίνω - όχι φυσικά από τα σχολικά βιβλία της εποχης - για την μεταφορα της έδρας του νέου ελληνικού κράτους απο το Ναύπλιο στον Πόρο όχι γιατί κινδύνευε από τους Τούρκους αλλά από τους Έλληνες!
Έλληνες οπλαρχηγοί το 1827 από το Παλαμιδη βομβάρδιζαν Έλληνες στην Ακροναυπλία!
Εκεί έμαθα για την ανταρσία της Μάνης τον Φλεβάρη του 1831 ενάντια στο νέο ελληνικό κράτος και για τους Μαυρομιχαλαίους στην Καλαμάτα.
Για την ανταρσία της Ύδρας και τον Κουντουριώτη, την κήρυξη της αυτονομιας της από το ελληνικό κρατος και την ναυμαχία του Πόρου τον Ιούλιο του 1831 μεταξύ Ελλήνων φυσικά...
Την βύθιση της φρεγάτας "Ελλάς" και της κορβέτας " Ύδρα" που τα πήραμε με δάνεια των συμμάχων της εποχής. Υπαίτιος της καταστροφής τους ο Μιαούλης τον Αύγουστο του 1831...
Τότε έμαθα για τον πατριωτισμό του Κολοκοτρώνη(μάλλον σλαβικής καταγωγής με το παρατσούκλι "Μπιθαγκουρας" δλδ χοντροκωλος πριν το εξελληνισει), του Κανάρη και του Υψηλάντη αλλά και την εναντίωση στο νέο ελληνικό κράτος και τον ρόλο των Μαυρομιχαλαίων, του Κουντουριώτη, του Μαυροκορδάτου, του Μιαούλη(παρατσούκλι κι αυτό από το τουρκικό πλοίο "Μιαούλ" που αγόρασε) και του Κωλλετη.
Αν και κατήργησε ο Καποδίστριας το 1828-λιγους μήνες μετά την άφιξη του στην Ελλαδα- το σύνταγμα της Τροιζήνας το 1828 στη νέα εθνοσυνέλευση του 1829 κάποιοι που τους έλεγαν "συνταγματικούς" δεν ήθελαν να δωσουν δικαίωμα ψήφου στους "ετεροχθονες καλαμαραδες" της Κωνσταντινούπολης και σε όσους δεν είχαν καθολου περιουσια.
Και θα είχε περάσει αυτή η απαγόρευση ψήφου αν δεν εναντιωνόταν ο Καποδίστριας, ένας μεγάλος Έλληνας με Ε κεφάλαιο!
Αν και δεν ήταν Έλληνας εξ αίματος αλλά Έλληνας ιταλικής καταγωγής από το Capo d' Istri της σημερινής Κροατίας που η οικογένειά του μετοίκησε στην Κέρκυρα μόλις τον 15ο αιώνα.
Βλέπετε η θεωρία της "εθνολογικής αιματολογιας" ήρθε λίγο αργότερα από τον εμπνευστή της Μαυροκορδάτο για να καθαρίσει με τους πλούσιους Αρβανίτες του Αγώνα και τους "καλαμαραδες" της Πόλης, αν και Φαναριώτης κι ο ίδιος.
Μόνο με αυτά τα λίγα παραδείγματα που έγραψα είναι κατανοητό γιατί με συνεπήρε από μικρό παιδί ο Θούριος του Ρήγα Φεραίου και ο ουμανισμός της παραπάνω στροφής που ανέφερα.
Ας δούμε λοιπόν την Ιστορία μας χωρίς φόβο και πάθος μετά από 200 χρόνια.
Με σημαίες αλλά κυρίως με γνώση, αντικειμενικότητα και ιστορική ακρίβεια.
Γιατί "εθνικόν είναι το αληθές" για να αναφέρω και τον Σολωμό, μέρα που είναι σημερα...