Σχέδια για την παλιά πόλη
Η προσπάθεια άντλησης ευρωπαϊκών πόρων από το σχέδιο για την οργάνωση της αγοράς της πόλης ως open Mall είναι το ζήτημα.
Το θέμα κίνησε πρώτος ο Εμπορικός Σύλλογος, στο πλαίσιο της σχετικής κατεύθυνσης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), που απευθύνεται και αφορά σε όλες τις ελληνικές ιστορικές πόλεις. Το σχέδιο αποδέχθηκε και το Επιμελητήριο, που μπορεί ν' αποδειχθεί ο σημαντικός εταίρος του Δήμου χρηματοδοτώντας κατά το προβλεπόμενο μέρος το όλο σχέδιο. Το ιστορικό, εμπορικό κέντρο της πόλης γίνεται ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο, τόπος προσέλκυσης επισκεπτών. Η κύρια και βασική προέλευσή τους προέρχεται τόσο από τις κρουαζιέρες όσο και από τις προγραμματισμένες, ημερήσιες εμπορικές εισόδους στην πόλη των τουριστών από την υπόλοιπη Κέρκυρα.
Ιδιαίτερη μνεία, επιβάλλεται να γίνει, στη ραγδαία αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης με τις μισθώσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης οικονομίας διαμοιρασμού. Αυτοί οι επισκέπτες αναγνωρίζουν και αξιοποιούν άλλες ομορφιές της Κέρκυρας, έτσι που να παρατηρείται ότι η παραμονή τους στην πόλη εκτείνεται πολύ πέραν της περιόδου αιχμής ενώ δημιουργούνται σοβαρές προϋποθέσεις, με χαμηλότερα σκορ παραμονής βεβαίως, να γίνει έως και 12μηνη. Αυτό είναι το οικονομικό, εμπορικό περιβάλλον του σχεδίου για την καλύτερη οργάνωση της πόλης. Αντικειμενικά το open Mall αποτελεί υποσύνολο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), που βεβαίως και κινείται μέσα στις συντεταγμένες που διέπουν και ορίζουν το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, με τις παρεμβάσεις φροντίδας και ανάδειξης, που ας μην ξεχνιόμαστε, εμείς οι ίδιοι υποσχεθήκαμε στη συνέλευση της Unesco, το καλοκαίρι του 2007 στη Νέα Ζηλανδία. Προσοχή όμως η εφαρμογή δεν πρέπει να γίνει εργαλείο αδικίας των μικρότερων επιχειρήσεων ενώ και η διατήρηση της φυσιογνωμίας και κυρίως της παραμονής των κατοίκων στην πόλη αποτελούν στοιχειώδη προϋπόθεση της. Κάτι που δεν μπορεί να υπηρετήσει αποκλειστικά και μόνον η Αρχαιολογία με τις αποδεκατισμένες Υπηρεσίες της. Είναι ζήτημα ενεργούς πολιτικής με κριτήριο και μέτρο της συμμετοχή των κατοίκων στις αποφάσεις, τα Σχέδια και τα Προγράμματα.
Κι επειδή τα σχέδια ποτέ δεν ήταν αρκετά, η αναβάθμιση των εκτελεστικών και επιτελικών θεσμών και δομών της Κέρκυρας είναι η πρώτη, κύρια και βασική προϋπόθεση, προκειμένου να υλοποιηθεί οτιδήποτε. Γι' αυτό και οι υποψήφιοι για τις νέες τοπικές Αρχές θα πρέπει να τοποθετηθούν συγκεκριμένα για το πότε, το πως και το πόσο αυτού του σχεδιασμού, που όλοι συνομολογούν πως συνιστά την προϋπόθεση της ποιοτικής ανάπτυξης της κατά τα λοιπά εξαιρετικά ελκυστικής και γι' αυτό σφύζουσας από ζωή, Κέρκυρας.