Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκπαιδευτική «επανάσταση»

Κώστας Λιντοβόης
07 Σεπτεμβρίου 2018 / 11:10

ή Τι είχες, Γιάννη; Τι είχα πάντα … και τα πρόβατα; Ή μήπως θέλω μόνο πρόβατα; …Και βουρ για την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στα Α.Ε.Ι..

Του Κώστα Λιντοβόη
Τα νέα μέτρα για την Εκπαίδευση εν έτει 2018  (η οποία … σχετίζεται και με την Παιδεία) μας τύφλωσαν  από την λάμψη …Είναι σαφές ότι χαρακτηρίζονται από τεράστια αμηχανία και ατολμία, από  έλλειψη οράματος (για τα παιδιά μας και την Ελλάδα)  επιβεβαίωση του αντικειμενικά αδύνατου υπό τας κρατούσας συνθήκας, δηλ.  της κατάργησης των εισαγωγικών στα Πανεπιστήμια.  Άρα, ποιος ψεύδεται; Ποιος αλιεύει ψήφους ποδοπατώντας προσδοκίες παιδιών και γονιών; 
Έτσι και αλλιώς η πολιτεία, το κράτος και τα κόμματα πουλάνε όνειρα κι ελπίδες, πολύ ακριβά, για ένα αύριο καλύτερο που ΔΕΝ έχει για την συντριπτική πλειονότητα (και όχι πλειοψηφία)  διέξοδο και φως.
Λοιπόν, επί του θέματος :  Η Γ΄ Λυκείου καταντάει εξετασιοκεντρική κορύφωση της Μέσης Εκπαιδευτικής Βαθμίδος. Εξετάσεις τον Γενάρη και πάλι τον Ιούνιο. Αύξηση και όχι μείωση!  Ευτελισμός και εξευτελισμός του σχολείου και άρα και των συντελεστών (εν μέρει έστω!)  με μπόλική  κοροϊδία δήθεν για Γενική Παιδεία - μα τι άλλο, βρε αδερφέ, είναι η Παιδεία παρά γενική, αφού αναφέρεται στο σύνολο του όντος άνθρωπος; Και κουτσουρεμένη εκπαίδευση, για να γίνουν τα παιδιά μας καταναλωτικά ρομποτάκια του οικονομίστικου,  αντιπνευματικού κι απάνθρωπου συστήματος. Καρατομούμε τους εφήβους με το που αρχίζουν να βάζουν λίγη γνώση και σοφία στο κεφάλι τους. Πράγμα που  το πληρώνουμε ήδη ακριβά (οδυνηρότατη συνέπεια!)  και θα το πληρώσουμε ακριβότερα.  Επαυξάνονται, λοιπόν,  και οι εξετάσεις και η δοκιμασία των μαθητών και παράλληλα,  αυξάνει το κόστος όλων αυτών τρελά! Πού είναι η μείωση του εξετασιοκεντρικού τέρατος;
Πώς θα γίνεται αυτό το έρημο το μάθημα των Νέων Ελληνικών;  Περιμένουμε από 17ρηδες να σκέφτονται   και να γράφουν με βάση Λογοτεχνικές Σχολές, να προβαίνουν σε συγκρίσεις ποιημάτων της Πρώτης και της … χιλιοστής Αθηναϊκής Σχολής,  να γράφουν για παρνασσισμό, συμβολισμό… και άλλα που συνήθως δεν τα έχουν «χωνέψει». Και από πάνω θα το εξετάζονται και Πανελληνίως μαζί με την Νεοελληνική Γλώσσα – Έκθεση κ.λπ.. Δηλ. ο αυριανός Μηχανικός ή Γιατρός ή Γεωπόνος  θέλουν να γίνει Φιλόλογος!! Υπερβολή ή ουτοπία;; Ή μήπως φρένο στους πολλούς; Τα δε Αρχαία αντιμετωπίζονται ως κάτι υποτιμημένο ή και άχρηστο και τυποποιημένο, επειδή αγνοούν ή παραβλέπουν εκουσίως την τεράστια μορφωτική δύναμη τους.  
Ακόμα: Ο βαθμός απολυτηρίου θα προσμετράται σταδιακά για όσους δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Υπήρχε και παλαιά αυτό το «μπόνους»,  άλλαξαν όμως οι καιροί.  Έτσι,  μπορεί να δούμε πράγματα και θάματα: Από το φαινόμενο των αριστούχων με το τσουβάλι,   μέχρι το φαινόμενο της ευνοιοκρατίας  με το φτυάρι!!  Επίσης, μετά μια χρονιά ειδίκευσης τα παιδιά θα βασανίζονται με διπλές εξετάσεις Μάιο και Ιούνιο, όπως πρόπερσι, για το ίδιο αντικείμενο.  Θα είναι έρμαια της τύχης και της όποιας επιτροπής,  η οποία στην Λακωνία θα βάλει βατά και εύκολα θέματα, αλλά   στη Δράμα δύσκολα και  απαιτητικά και, επομένως,  δράμα η κατάσταση,  άνιση και άδικη.
Άλλη «καινοτομία» : Στα 16 τους πια τα παιδιά μας, οι μαθητές της Β΄Λυκείου, θα καλούνται τον Φεβρουάριο να επιλεγούν τι θέλουν να σπουδάσουν. Κι αυτό χωρίς να έχουν ούτε ακόμη την κατάλληλη  ωριμότητα ούτε την πρέπουσα ενημέρωση και βοήθεια από ειδικούς. Κι αν το Ιούνιο δεν ξανακάνουν την επιλογή τους, τότε χάνουν την ευκαιρία να εισαχθούν αυτή τη χρονιά και πάνε για την επόμενη. Διπλό θαύμα!
Έμπνευση των φωστήρων: προσπαθούν να καταργήσουν τα Λατινικά, υποβαθμίζουν τα Αρχαία και ό,τι άλλο κρίνουν πρόσφορο, με απώτερο σκοπό να μειώσουν όχι τον κόπο των μαθητών αλλά την παρεχόμενη γνώση και, άρα, να μειώσουν τον αριθμό από τους παρέχοντες αυτήν, δηλ. τους καθηγητές. Έτσι δεν θα χρειαστεί να διορίσουν ή να προσλάβουν τους σύγχρονους «μαύρους» της εκπαίδευσης, τους αναπληρωτές σε περίοδο σκληρής κρίσης για το πόπολο (μόνο).
Πώς άραγε θα «χρησιμοποιήσουν» την Κοινωνιολογία; Όπως πρέπει ή όπως θέλουν μερικοί; …
Οι Πανελλαδικές εξετάσεις αλλάζουν και ο Μανωλιός βαφτίστηκε «Κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις», για να γίνει ουσιαστικά μια «κρησάρα», ώστε να ξεχωρίσουν οι μαθητές και ο κάθε κατεργάρης να πάει στο μπάγκο του. Έτσι, δημιουργούν τεχνητά και υποχρεωτικά τρεις κατηγορίες μαθητών και αντίστοιχα τρεις προοπτικές.
Θα είναι οι προνομιούχοι (αλλά λίγο πολύ χωρίς καλλιέργεια, όπως και οι υπόλοιποι), οι μεσαίοι που θα κατευθύνονται μαζικά θέλουν – δε θέλουν σε  επιβαλλόμενες δεύτερες και τρίτες επιλογές και οι άτυχοι, της φτωχολογιάς,  που θα μένουν εκτός νυμφώνος και σχολών, οι οποίοι θα αναζητούν άλλες λύσεις σπουδών και σκληρότερης επιβίωσης. Έτσι,  δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι είναι και άδικοι και υπηρέτες της πιο σκληρής όψης του ανθρωποφάγου συστήματος που θα βιώνουν τα παιδιά μας.
Ας περιμένουμε και λίγο χειρότερα για το Γυμνάσιο και ίσως για το Δημοτικό και από τους τωρινούς και από οτυς επερχόμενους! Τι Διοίκηση Επιχειρήσεων μου λέτε και μεγαλοπιάσματα! Σχολές χαμηλόμισθών υπηρετών του συστήματος και  των εχόντων! Κάθε κίνηση στην Εκπαίδευση έχει  το επακόλουθό της στην αυριανή άνιση και ταξική κοινωνία. Αυτό έχουν εντολή να πράξουν κι αυτό πράττουν.
Πάντως,  δε φαίνεται να έχουν σκοπό να γίνουν τα παιδιά μας ελεύθερες σκεπτόμενες προσωπικότητες. Δεν θέλουν πολίτες, αλλά άβουλα και υπάκουα  πρόβατα για άρμεγμα!
Με αυτό το πνεύμα και την μελετημένη μεθόδευση,  στο Γενικό Λύκειο σε μερικά χρόνια θα είναι τόσο λίγοι πια οι μαθητές, ώστε θα συζητείται σοβαρά η εισαγωγή άνευ εξετάσεων στα Α.Ε.Ι.. Ασφαλώς «ολίγοι και εκλεκτοί». Και ο νοών νοείτω.