Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σφίγγουνε τα πράγματα με την Τουρκία

τουρκία
19 Απριλίου 2018 / 06:00

Δεν είναι δα και κάποια μεγάλη αποκάλυψη να αποδώσει κανείς την εξαγγελία των πρόωρων εκλογών, που μέχρι χθες αρνιόνταν ο Ερντογάν, στην επιδίωξη πολιτικών τετελεσμένων και της μεγαλύτερης δυνατής συγκέντρωσης εξουσιών.

Πρόκειται για κανόνα πολιτικής συμπεριφοράς όταν σφίγγουν τα πράγματα. Και η Άγκυρα έχει εδραιωμένη την πεποίθηση ότι για μια ακόμα φορά στην ιστορία, η αναθεώρηση της γεωγραφίας την περιλαμβάνει και την απειλεί. Όταν οι Αγγλοσάξονες «σήκωναν» τα ζητήματα των εθνικών δικαίων Αλβανών στα Βαλκάνια και Κούρδων στη Μ. Ανατολή, προκειμένου να αποτρέψουν την όποια εκμετάλλευση του μεταψυχροπολεμικού κενού από τη Ρωσία, όλα τα κράτη της ευρείας περιοχής μπήκαν στη ζώνη του λυκόφωτος. 
Το κουρδικό στοιχείο, σπαρμένο σε τουλάχιστον πέντε κράτη της συνιστά δυνάμει απειλή για την τουρκική ακεραιότητα. Στην εκτίμηση αυτού του παράγοντα εδράζονται και οι αναλύσεις εκείνες, που βιάστηκαν να προφητέψουν τον διαμελισμό της Τουρκίας. Όπως και νάχει το πράγμα, πολεμικές επιχειρήσεις διαρκείας και κλίμακας (σ.σ.;) και πλέρια δημοκρατία δεν πάνε μαζί. Στο αντικουρδικό και υπερεθνικό θεμελιώνονται οι σχέσεις Ερντογάν με τον ακροδεξιό Μπαχτσελί και την επιδίωξη μιας νέας συμμαχικής, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την ενεργοποίηση όλων των νομοθετημάτων καθεστωτικής σκλήρυνσης της διοίκησης που εκκρεμούν από τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Αναλυτές επικαλούνται και τα ζητήματα της οικονομίας, που μπορεί να σημειώνει ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης βλέπει όμως και τα ανοίγματά της να μεγαλώνουν (σ.σ. άλλο ένα ζευγάρι αναπόδραστων συνεπειών). Η κλασική ματιά «θέλει» την οικονομία να ακολουθεί σε κάθε περίπτωση την πολιτική, ιδίως όταν αυτή ασκείται με το όπλο στο χέρι (που θάλεγε κι ο Κλαούζεβιτς). Έτσι ας περιοριστούμε στον αναθεωρητικό γεωγραφικό κυκεώνα, μια μπερδεμένη κατάσταση της οποίας η Τουρκία είναι προνομιακός εμπλεκόμενος. Η Αθήνα θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα με κομμένη την ανάσα. Ένα τσακ απαιτείται να σε πάρει και σένα μέσα η κινούμενη άμμος. Πάντως η λιγότερη, τουρκική Δημοκρατία πρέπει να αντιμετωπισθεί από το ελληνικό, δημοκρατικό «Λοιμωδών»! Πρόκειται για συμπεριφορά κολλητική. Μαγαρίζει εξουσίες, στρεβλώνει τον δημόσιο λόγο, μοιάζει αναπόφευκτη. Ας έχουμε το νου μας, τουλάχιστον πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές...