Πέμπτη 03.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τo ΕΣΥ και τα ασφαλιστικά μας Ταμεία

Χρυσόστομος Μπούκας
05 Απριλίου 2016 / 15:52

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία στον τόπο μας , για αναστολή, ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών. Στον τόπο μας μόνο; Μα φυσικά όχι.

Προαναγγέλλεται η κατάργηση μεγάλων Νευροχειρουργικών μονάδων στα νοσοκομεία “Γεννηματάς”, “Ευαγγελισμός”, “Ερυθρός Σταυρός”, “Άγιος Σάββας” και ΝΙΜΤΣ που θα συγχωνευτούν τελικά σε δύο. Πιστεύει κανείς ότι αυτές οι καταργήσεις γίνονται για το καλό των ασθενών; Ούτε ένας.
Ας κάνουμε λοιπόν τις πολιτικές μας εκτιμήσεις. Σαρώνουν το ΕΣΥ ώστε να το αποστεώσουν. Με την διαφαινόμενη υπολειτουργία του, οδηγούν τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό έχει πολλαπλές επιπτώσεις. 
1ον. Κατά τον πολιτικό τους σχεδιασμό, πρόκειται να ωφεληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον σήμερα δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν τα δημόσια νοσοκομεία.
2ον. Εάν τα ασφαλιστικά ταμεία επιχορηγηθούν γενναία από το κράτος, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους, έρχεται η δαμόκλεια σπάθη των εξωχώριων δανειστών για να επιβάλλει κανόνες στα ενδοχώρια δημοσιονομικά.
3ον. Με τους ιδιώτες, το κράτος θα διαπραγματεύεται την αυτόματη επιστροφή χρημάτων (clowback) και την έκπτωση (rebate) από την παροχή υπηρεσιών υγείας.
4ον. Επειδή η ανεργία είναι πολύ μεγάλη και τα ταμεία δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν με ασφαλιστικές εισφορές, το κράτος θα αυξάνει και το ποσοστό αυτόματης επιστροφής χρημάτων και περαιτέρω έκπτωσης από τους ιδιώτες.
5ον. Επειδή όμως τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, ούτε στο καταστατικό τους προβλέπεται ότι υποχρεώνονται να στηρίξουν το σύστημα υγείας της πατρίδας μας, απομένει η μετακύλιση μέρους του κόστους στον ασθενή. 
6ον. Ικανοί γιατροί δεν επιδιώκουν θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά στα ιδιωτικά, ή μεταναστεύουν στο εξωτερικό. 
Έτσι λοιπόν έχουμε όλη την μελλοντική μας εικόνα.
Το ΕΣΥ, απαξιωμένο και μη λειτουργικό, θα μετατραπεί σε ένα χώρο για τους φτωχούς, τους πολύ φτωχούς και τους άνεργους, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στελεχωμένα με ικανό προσωπικό να απομυζά, στην ώρα της μέγιστης ανάγκης, για άλλη μια φορά τον κόσμο.
Και η κυβέρνηση να επαίρεται γιατί δήθεν νοικοκυρεύει τα ασφαλιστικά ταμεία και τα δημοσιονομικά.
Υποστηρίζουμε το δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν είμαστε κατά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας παροχών υγείας, με έλεγχο και κανόνες. Έχει αξιόλογους επιστήμονες. Και επιχειρηματίες! Το θέμα το έχουμε με την εφαρμοζόμενη πολιτική στο θέμα της δημόσιας παροχής υγειονομικών υπηρεσιών.
Αυτή είναι η εικόνα του μέλλοντός μας. Και όποιος επιβιώσει στην επερχόμενη λαίλαπα, επιβίωσε.
Μας την έχουν στημένη από παντού. Είναι τα μνημόνια…
* Διευθυντής της α΄Παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Κερκύρας