Πέμπτη 02.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εννοιολογικό Λεξικό της σύγχρονης Ελλάδας

Λάμπρος Ντούσικος
29 Μαρτίου 2016 / 12:12

Με ισχυρή δόση σαρκασμού - πρώτου υποκατάστατου της οργής - παραθέτουμε κάποια ενδεικτικά αποσπάσματα από το νεοελληνικό εννοιολογικό λεξικό, το οποίο ίσως μια μέρα χρησιμοποιήσει η επόμενη γενιά στην προσπάθειά της να ορίσει την έννοια της σύγχρονης «Αριστεράς» του φιλόδοξου πρωθυπουργού Τσίπρα.

Αλήθεια = να λες ότι δεν θα υπάρξει 4ο Μνημόνιο τη στιγμή που ήδη το έχεις υπογράψει ως προϋπόθεση (Απόφαση 12-07-2015: «η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016» ν. 4334 (ΦΕΚ Α' 80/16-07-2015). Να λες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση του αφορολογήτου των μισθωτών και των συνταξιούχων τη στιγμή που ήδη το έχεις υπογράψει στο 3ο αριστερό Μνημόνιο (ν. 4336/2015 ΦΕΚ Α’ 94 2015 σελ. 1017).
 
Αλληλεγγύη = η επιστροφή των «παράτυπων» ανθρώπων πίσω στην εμπόλεμη ζώνη ή η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης υπό την αιγίδα του θύτη (ΝΑΤΟ, Ε.Ε.). Όσο μεγαλύτερη η εμπλοκή του θύτη, τόσο πιο αληθινή η έννοια. Όσο πιο γρήγορα επέλθει ο θάνατος ενός άμαχου στην εμπόλεμη ζώνη, τόσο λιγότερο θα διαρκέσουν τα δείνα της ψυχής του. Η ανενδοίαστη στήριξη Τσίπρα στο Ισραηλινό και Τουρκικό κράτους και το «άδειασμα» του Παλαιστινιακού και Κουρδικού  λαού. Επίσης, η στήριξη των δύσμοιρων Τραπεζών με ανακεφαλαιοποιήσεις, σε βάρος των τεμπέληδων πολιτών κατά προτίμηση Ελλήνων.   
 
Ανέκδοτο = το Υπουργείο Υγείας ως βήμα απεξάρτησης των δημόσιων νοσοκομείων από τα ιδιωτικά συνεργεία καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης, υιοθετεί (Εγκύκλιος 22-03-16) τη σύναψη ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου με ιδιώτες … !
 
Ανεξάρτητη Αναπτυξιακή πολιτική = η αποκλειστική ευθύνη του ξεπουλήματος της χώρας σε διεθνή λόμπι, στην Deutsche Bank για τον ΟΠΑΠ, στη Lufthansa για τα Αεροδρόμια, στον εκπρόσωπο των Γερμανών Βιομηχάνων και την Eurobank για τα δημόσια ακίνητα, στις Lazard και Rothschild & Co για τα νησιά και τους αιγιαλούς, στις Lamda Development SA και D-Marine Investments Holding B.V για τις Μαρίνες και τα λιμάνια, στην European Bank for Reconstruction and Development για το νέο Υπερταμείο Τσίπρα κλπ. Όσο περισσότερη η τσιμεντοποίηση των δασών και των αιγιαλών, όσο μικρότερο το οικονομικό τίμημα, όσο μεγαλύτερα τα γήπεδα γκολφ μέσα σε υγροτόπους και λιμνοθάλασσες Natura, τόσο πιο αποδοτική και αριστερή η ανεξάρτητη αναπτυξιακή πολιτική.  
 
Αυτοθέσμιση = η πλήρης παραχώρηση στα άτυπα όργανα της Ε.Ε. να νομοθετούν για λογαριασμό του ελληνικού κοινοβουλίου, η εξουσιοδότηση δηλαδή του ESM με το μονομερές δικαίωμα της αυτοσύμβασης. Πιο συγκεκριμένα «παν ό,τι έχει συνομολογηθεί τελεί υπό την αίρεση της μονομερούς μεταβολής των συμφωνηθέντων, αρκεί να το κρίνει και να το θέλει ο ΕSM!» (απόσπασμα του 3ου αριστερού Μνημονίου). Επίσης «η μονομερής μεταβολή των ήδη συμφωνηθέντων επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του ΕSM χωρίς τη σύμπραξη της Ελληνικής Δημοκρατίας!» (απόσπασμα του 3ου αριστερού Μνημονίου).
 
Δημοκρατία = η πρώτη φορά κατάργηση των ερευνητικών επιτροπών του κοινοβουλίου ενός αστικού πολιτεύματος, ιδιαίτερα όσων αποδεικνύουν το παράνομο χρέος μιας χώρας, τις νόμιμες μίζες και τα νεοφιλελεύθερα φαγοπότια. Η υπερψήφιση από την κυβέρνηση Τσίπρα (10/3/16) της πρότασης της Κομισιόν για επιπλέον αδασμολόγητη ετήσια ποσόστωση 35.000 τόνων τυνησιακού ελαιολάδου για 2 έτη, χωρίς ποτέ να ρωτήσει τους ελαιοπαραγωγούς αν θέλουν να εκφυλιστεί πλήρως ο κλάδος τους.
 
Διαφάνεια = να βαπτίζεις ελεύθερη και ανεξάρτητη πολιτικά αρχή (τη περιβόητη Σχολή του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας που γνωμοδότησε δήθεν για τις άδειες των καναλιών), αυτή που έχει αποκλειστικούς χορηγούς τη γερμανική Deutsche Telecom, την ιταλική TelecomItalia, τη γαλλική Orange, το ιταλικό ιδιωτικό κανάλι Sky, την Google και την Wind. Να υπερψηφίζεις τα δυο Παραρτήματα του 3ου Μνημονίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς ποτέ να τα έχουν δει οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ακόμα και μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Πρότυπο διαφάνειας, η λειτουργία, οι σύμβουλοι και οι αναθέσεις του ΤΑΙΠΕΔ. 
 
Εργασιακό δικαίωμα =  η δυνατότητα που σου προσφέρει το κράτος να αποζημιώνει η οικογένειά σου τον εργοδότη αμέσως μετά το θάνατό σου (Απόφαση Αρείου Πάγου). Η δυνατότητα να ποινικοποιείς τους αγώνες των εργαζομένων και να χρησιμοποιείς την ανταπεργία των εργοδοτών προς περιφρούρηση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας (επόμενο νομοσχέδιο Τσίπρα για lock out). Η χαρά να ζεσταίνεσαι κατακαλόκαιρο στην κουζίνα ξενοδοχείου, εκβιαζόμενος και απλήρωτος μισό χρόνο, την ίδια στιγμή που το κράτος κρύβει μεθοδικά τις off shore εταιρίες των ιδιοκτητών - φαντασμάτων.
 
Καιροσκοπισμός = Να ψηφίζεις με τα δυο χέρια όλα όσα αναφέρουμε εδώ και να επιμένεις ότι εκφράζεις τις αξίες και τις θέσεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Να γλύφεις εκεί που έφτυνες επειδή έτσι είθισται στο πολιτικό παιχνίδι των μεγάλων ανδρών. 
 
Κατανόηση = η Ελλάδα και η κυβέρνηση Τσίπρα συνηγορεί στα κροκοδείλια δάκρυα της Ε.Ε. για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες, με βόμβες και όπλα που η Γαλλία - Αγγλία - Γερμανία πουλούν επί δεκαετίες στους μουτζαχεντίν μετά στους ταλιμπάν και τώρα στους τζιχαντιστές. Γνωρίζει δε ότι η ίδια συμμετέχει στην έμμεση χρηματοδότηση εκπαιδευμένων τρομοκρατών της Ε.Ε. και της CIA, που στόχο έχουν τη δημιουργία τεχνητών πολιτικών κρίσεων προσφέροντας το πολιτικό άλλοθι της σάπιας νεοφιλελεύθερης ολιγαρχίας. Κατανοεί επίσης ότι άλλο το αίμα των χιλιάδων νεκρών μεταναστών στο Αιγαίο και άλλο των 35 ευρωπαίων.
 
Λογική = το αρχικό συνολικό ύψος ιδίων κεφαλαίων 24,6 δις €, να αποτιμάται μετά από ενάμισι μήνα στα 746,9 εκ. € (3η Ανακεφαλαιοποίηση Τσίπρα).  Όταν δε η λογική λειτουργεί νύχτα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος - όπως ο εν λόγω εφαρμοστικός νόμος για το ΤΧΣ - τότε είναι ακόμα πιο ισχυρή. Ακλόνητη δε λογική είναι η παραχώρηση 14 κρατικών Αερολιμένων στην τιμή του ενός. Τη λογική κατακτά συνήθως όποιος επιδίδεται σε λαϊκισμούς και δημαγωγίες του στυλ «θα σκίσουμε τα Μνημόνια, τελειώσαμε με το παλιό, τα δύσκολα πέρασαν τώρα έρχεται η ανάπτυξη, δεν θα την πληρώσει ο φτωχός λαός» κλπ. Λογικό είναι επίσης όταν η αριστερά βρίσκει τοίχο, για παρηγοριά να φέρνει σύσσωμο τον ιμπεριαλισμό και το νεοφιλελευθερισμό μέσα στο σπίτι σου.   
 
Παράτυπος άνθρωπος = αυτός που περιπλανιέται άσκοπα σε άλλες χώρες με σκοπό να μεταφέρει ασθένειες, να χτυπήσει τις κατά τόπους οικονομίες, να βρωμίσει τη φυλετική καθαρότητα των άλλων εθνών. Ο ανεπρόκοπος που πηδάει στη θάλασσα αγκαλιά με τα παιδιά του για να σωθεί από τους βομβαρδισμούς της χριστιανικής Ευρώπης και του δημοκρατικού ιμπεριαλισμού. Ο Νεάντερταλ που αναγκάζει το δύστυχο ευρωπαϊκό αποικιοκρατικό σύστημα να καταργήσει τη Σύμβαση της Γενεύης για να συνεχιστεί έτσι ανενόχλητο το εμπόριο όπλων και το γεωπολιτικό ενεργειακό παζάρι (Συμφωνία των 27 + Τσίπρα). Αντίθετο του παράτυπου ανθρώπου, ο Έλληνας Ευρωπαίος πολιτικός της μίζας, της διαπλοκής, που ενίοτε εκφράζει συνταγματικότατα το ναζισμό και τα πογκρόμ.
 
Αυτά και πολλά ακόμα, ίσως αποτελέσουν μέρος της εννοιολογικής βάσης της γλώσσας και του πνεύματος των νέων παιδιών. Ίσως επίσης η επόμενη γενιά να ταυτίσει την ιδέα της ανατροπής, την ιδέα της ελευθερίας, την ιδέα της ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής, με την υποτακτική καιροσκοπική λογική της «αριστεράς» της κυβέρνησης Τσίπρα.
 
Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, τότε να γνωρίζουμε άπαντες, ότι αντίστοιχα μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι’ αυτή την ευγενή σήψη, έχουμε και όσοι τώρα ασκούμε ανέξοδη κριτική από τα αριστερά. Αν δεν αποδείξουμε την ικανότητά μας να συσπειρώσουμε ένα ευρύ λαϊκό αντιμνημονιακό μέτωπο, ένα αντιιμπεριαλιστικό κοινωνικό μέτωπο και μια αντι-«ευρωπαϊκή» αναπτυξιακή προοπτική, τότε θα είναι ηλίου φαεινότερο ότι η σύγχρονη αριστερά - όσο κουμμουνιστική, ριζοσπαστική, διεθνιστική  και να θέλει να ονομάζεται - δεν θα μπορέσει να αρθρώσει ουσιαστικό και εφαρμόσιμο λόγο στη σύγχρονη τάξη πραγμάτων. Θα παραπαίει ανάμεσα στον ταριχευμένο επαναστατισμό και τον ιδεολογικοποιημένο τεχνοκρατισμό.  
 
Όπως και να ‘χει, το σύστημα έχει περάσει κάθε όριο, το ίδιο και η υποκρισία και ο λαϊκισμός των ελληνικών εντεταλμένων κυβερνήσεων. Όποιοι φέρονται ως επιβήτορες στην αντιπολίτευση, ως κότες στους θεσμούς, ως υποκριτές στο λαό θα μείνουν στην ιστορία ως ανέκδοτα. Αυτό το τρίπτυχο της στρατηγικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχει αποβεί καταστρεπτικό για την Αριστερά και ολέθριο για την κοινωνία.
 
Η συνεργασία όλων των αριστερών αντιμνημονιακών δυνάμεων στην Ελλάδα γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, τώρα που όλοι έχουμε εμπεδώσει τις αδυναμίες τόσο της φαντασιακής όσο και της διαχειριστικής αριστεράς. Τα επόμενα βήματα θα είναι καθοριστικά και αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν δικαιολογίες. Ας γίνει η αρχή μεθοδικά και συλλογικά από τώρα, τόσο για την άμεση έξοδο της χώρας από την ΟΝΕ και τη χάραξη μιας ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής, όσο και για τα επόμενα αυτοδιοικητικά σχήματα, για τις επόμενες συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές παρατάξεις, για τις επόμενες πολιτικές προγραμματικές συμμαχίες.