Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Παυλίδης: «Η πολιτική των Βρυξελλών οδηγεί την Ευρώπη στην ακροδεξιά»

Κώστας Παυλίδης
08 Μαΐου 2017 / 16:04

ΑΘΗΝΑ. Με την επικράτηση Μακρόν απέναντι στη Λεπέν, η Ευρώπη έστειλε ένα μήνυμα στην ακροδεξιά.

Η ευρωπαϊκή αριστερά, όμως, θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της, γιατί η εκλογική βάση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και η εργατική τάξη. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, μιλώντας χθες στην εκπομπή “Live U” και στην Πόπη Τσαπανίδου, ερωτώμενος σχετικά με τα αποτελέσματα του β’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.
Ο Κ. Παυλίδης σημείωσε, παράλληλα, ότι είναι σημαντικό να δούμε τις πολιτικές συμμαχίες που θα επιλέξει ο Ε. Μακρόν, ελλείψει αυτοδυναμίας, και τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα προκύψουν στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του νέου Προέδρου της Γαλλίας,  ο Κ. Παυλίδης υπογράμμισε ότι, μπορεί να εμφανίζεται ως νέο πρόσωπο χωρίς κομματική βάση, είναι ωστόσο «άνθρωπος των τραπεζών, δηλωμένα ακραίος νεοφιλελεύθερος». Έτσι, παρά τις θετικές πρώτες δηλώσεις του Μακρόν για το ελληνικό ζήτημα και τη διαχείριση του χρέους, εκτίμησε ότι, σε επίπεδο εσωτερικής πολιτικής στη Γαλλία «είναι ο άνθρωπος που θα επιδιώξει την πιο σκληρή αντεργατική πολιτική που είδε η Γαλλία τα τελευταία χρόνια, συνεχίζοντας τις πολιτικές που εφάρμοσε ο προκάτοχός του, Φρ. Ολάντ». Από την άποψη αυτή, ο Κ. Παυλίδης εκτίμησε ότι πολύ γρήγορα ο αρχηγός της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης θα μετανιώσει για τη δήλωση στήριξης που έκανε για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας και σημείωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε ιδεολογική σύγχυση μεταξύ κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς.

«Σημαίνων ο σκοπός της συμφωνίας»
Τέλος, ερωτώμενος σχετικά με το κλείσιμο της συμφωνίας της χώρας μας με τους θεσμούς, ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι είναι μεν σημαντικό το περιεχόμενο της συμφωνίας, όμως κυρίαρχος παραμένει ο σκοπός της: «Αν, δηλαδή, αυτή η συμφωνία φανεί ότι είναι αποτελεσματική στο να περάσουμε στην ποσοτική χαλάρωση, στη μεσοπρόθεσμη διαχείριση του χρέους και στο χαμήλωμα των πλεονασμάτων».
«Η συμφωνία με τα μέτρα και τα αντίμετρα έχει μεν δημοσιονομικό ουδέτερο αποτύπωμα, αλλά όχι ουδέτερο κοινωνικό αποτύπωμα», υπογράμμισε ο Κ. Παυλίδης, ο οποίος εξήγησε ότι: «Κάποιες κοινωνικές ομάδες θα ευνοηθούν οικονομικά από τη νομοθέτηση των θετικών μέτρων της Κυβέρνησης, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο σύνολό τους που δεν τους αφορά το αφορολόγητο και η προσωπική διαφορά στις συντάξεις, τους αφορά όμως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και ο μηδενιστών της εισφοράς αλληλεγγύης μέχρι τις 30.000 ευρώ. Άλλες κοινωνικές ομάδες θα έχουν μικρές θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στον συνυπολογισμό των μέτρων στο σύνολό τους. Επίσης, ένα μέρος των μισθωτών και το 1/3 των συνταξιούχων, κυρίως των προερχόμενων από τα “ευγενή ταμεία” (δικηγόροι, γιατροί, τραπεζοϋπάλληλοι, ΔΕΚΟ, συνταξιούχοι ΟΑΕΕ μεγάλων ασφαλιστικών κλάσεων), θα έχουν μία εισοδηματική μείωση που θα κυμαίνεται από 26 ευρώ μέχρι 450 ευρώ ετησίως, ανάλογα με τα ιδιαίτερα μισθολογικά και ασφαλιστικά χαρακτηριστικά τους».