Τετάρτη 22.01.2025 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ. Βάκη: Σε σύγχυση η ΝΔ για τα αντίμετρα και το πρωτογενές πλεόνασμα

Φωτεινή Βάκη
08 Μαΐου 2017 / 16:03

ΑΘΗΝΑ. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του ΣΚΑΪ σχετικά με την προκαταρκτική συμφωνία για την αξιολόγηση,

σημείωσε ότι τα αντίμετρα θα εφαρμόζονται με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ επισημαίνοντας θα ισχύσουν από το 2019. Η Φ. Βάκη αναφέρθηκε σε αντίμετρα όπως «την απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μηνιαία επιδότηση ενοικίου». «Αυτά θα εφαρμοστούν με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ» ξεκαθάρισε, διότι όπως σημείωσε, «ο κ. Μητσοτάκης μπερδεύεται λίγο, καθώς στη ΝΔ τη μία ημέρα λένε ότι τα αντίμετρα θα ληφθούν με πλεόνασμα 5,5% και την άλλη με 4,5%». 
 
Θετική εξέλιξη η νίκη Μακρόν
 
Κληθείσα να σχολιάσει το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, η Φ. Βάκη επισήμανε ότι η νίκη του Εμ. Μακρόν είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς το Εθνικό Μέτωπο της Μ. Λεπέν αποτελεί το απόλυτο κακό, «μιλάμε για ένα νεοφασιστικό και ακροδεξιό κόμμα». Από την άλλη, εκτίμησε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το ποσοστό της Μ. Λεπέν ανήλθε στο 34%, διπλάσιο δηλαδή από αυτό του πατέρας της, ο οποίος είχε περάσει στο δεύτερο γύρο το 2002 απέναντι στον Ζακ Σιράκ. «Πόσο μάλλον σε μία χώρα με εδραίες δημοκρατικές παραδόσεις, η οποία γέννησε Διαφωτισμό και νεωτερικά Συντάγματα». 
Σχολιάζοντας το ποσοστό της αποχής, το οποίο είναι «το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από το 1969», τόνισε πως αποτελεί αρνητική εξέλιξη ακόμη και στην περίπτωση που αυτό αποτελεί άρνησης επιλογής μεταξύ δύο κακών. Γιατί το μεγαλύτερο κακό είναι το απόλυτο κακό. Μιλάμε για ένα νεοφασιστικό ακροδεξιό κόμμα. Υπ’ αυτή την έννοια δεν χωρούσαν διλήμματα, μολονότι και εγώ τον κ. Μακρόν ως ιδεολογικό αντίπαλο τον βλέπω, καθώς έχει δοκιμαστεί η πολιτική του, υπήρξε υπουργός και είχε νεοφιλελεύθερες απόψεις» 
 
 
Η σύσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες
 
Αναφερόμενη στον στόχο της κυβέρνησης για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση υπογράμμισε ότι «για να μην ξαναδημιουργηθεί το χρέος θα πρέπει να φτιάξουμε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο και όχι το έως τώρα μοντέλο μιας κρατικοδίαιτης ψευδό-επιχειρηματικότητας, όπου δημόσιο χρήμα διέφευγε μέσω offshore και διασπαθιζόταν. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο στόχος πρέπει να είμαι μία ποιοτική ανάπτυξη με νέες θέσεις εργασίας αξιοπρεπούς και σταθερής». «Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δεκατρείς περιφερειάρχες με στόχο να μπουν να πουν οι άξονες για ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης» πρόσθεσε.