Σάββατο 23.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φ. Βάκη: Ακόμα και ο Σόιμπλε αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης

Φωτεινή Βάκη
25 Απριλίου 2017 / 11:10

Αισιόδοξη για την πορεία της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε μιλώντας στον σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9Fm», η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,

Φωτεινή Βάκη, υποστηρίζοντας πως τα στοιχεία της Eurostat, δημιουργούν ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι και δίνουν στην κυβέρνηση ένα ισχυρό χαρτί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Υπογράμμισε πως το πρωτογενές πλεόνασμα και συνολικά η πορεία των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας οδήγησαν αρκετούς, κατά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, σε αυτοκριτική. «Ακόμα και ο Βόλφανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης» είπε.

Σχετικά με τη ρύθμιση του χρέους, τόνισε ότι έχουν συζητηθεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και εκτίμησε ότι «βρίσκεται προ των πυλών ένας οδικός χάρτης για το χρέος». Επανέλαβε δε, ότι «δεν θα κλείσει τίποτα, αν δεν κλείσουν όλα μαζί. Τώρα πρέπει να νομοθετηθούν μέτρα και αντιμετρα και αυτό πρέπει να γίνει πριν το Eurogroup στις 22 Μαΐου». 

Κανένα μέτρο λιτότητας μέχρι το 2019

Ερωτηθείσα για νέα μέτρα λιτότητας, απάντησε: «Δεν θα υπάρχουν μέτρα λιτότητας μέχρι το 2019, αυτό που λέμε σε όλους τους τόνους είναι ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν το 2019 και 2020, αυτό δίνει έναν πολιτικό χρόνο δύο ετών για να μπορέσει η κυβέρνηση να βάλει τις βάσεις για την πολιτική της, δηλαδή γα την παραγωγική ανασυγκρότηση». Η κ. Βάκη αναφέρθηκε στις επαφές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τους τραπεζίτες, με στόχο τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αλλά και την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα κόκκινα δάνεια. Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ψηφίζεται στη Βουλή, αυτή την εβδομάδα. 
Η κ. Βάκη εκτίμησε ότι σε δύο χρόνια, οπότε αναμένεται να εφαρμοστούν τα μέτρα, η κυβέρνηση «ενδέχεται να βρίσκεται σε θέση να μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί κάποια δύσκολα σημεία της συμφωνίας». 

Αποτέλεσμα υπερφορολόγησης;

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης, σχολίασε: «Τα διεθνή πρότυπα καθορίζουν ποιοι κωδικοί περιλαμβάνονται και ποιοι όχι στο πλεόνασμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν προήρθε από υπερφορολόγηση, αλλά από μέτρα διαρθρωτικά μόνιμου χαρακτήρα». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην οικειοθελή εμφάνιση εισοδημάτων και στη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών.