Τρίτη 22.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η αναμέτρηση για τα δημοτικά τέλη

Καθημερινές εικόνες του φετινού (2024) καλοκαιριού
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ
21 Οκτωβρίου 2024 / 17:47

Το καθήκον των υπηρεσιών εξαντλείται μόνο στο πέρασμα των μικρών οχημάτων για τη συλλογή των απορριμμάτων μόνο από καταστήματα και αυτό σε τρεις δρόμους γράφει ο σύλλογος μονίμων κατοίκων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η γενναία αύξηση των ανταποδοτικών τελών που αποπειράται η δημοτική Αρχή Πουλημένου, συζητείται απόψε στο συμβούλιο εν μέσω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης αλλά και των κοινωνικών φορέων. Η δημοτική πλειοψηφία επικαλείται την ψαλίδα με βάση τα απολογιστικά στοιχεία του οικονομικού έτους 2023, που τα έσοδα από τα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και Φωτισμού είναι 12.189.554,80€ και αντιπροσωπεύουν το 32% των τακτικών εσόδων ενώ τα έξοδα είναι 21.252.042,50€ και αντιπροσωπεύουν το 28% των εξόδων, αφήνοντας έλλειμμα της τάξης των 9.062.487,70€/έτος. Για τον λόγο αυτό προτείνονται αυξήσεις των τελών ώστε το 2025 ο ισολογισμός να ισοσκελιστεί. Στην αιτιολογική βάση της εισήγησης επισημαίνεται ότι το σημερινό τιμολόγιο βρίσκεται σε ισχύ για με την Δ.Ε. Κερκυραίων από το έτος 2007 για δε τις λοιπές επτά (7) Δημοτικές Ενότητες από το έτος 1999.

Η παράταξη Κερκυραίων Δήμος (Μ. Υδραίου) ζητάει να αποσυρθεί το θέμα αφού δεν στάλθηκε και έτσι δεν συζητήθηκε ποτέ από τα συμβούλια των δημοτικών Ενοτήτων και δεν έγινε η προαπαιτούμενη διαβούλευση ανάμεσα σε θεσμούς και φορείς. Η ρελάνς της πλειοψηφίας θα μπορούσε να είναι η ανακοίνωση ότι δηλ. όπως από τις 8 Οκτωβρίου που αναρτήθηκε η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής στην ιστοσελίδα του Δήμου, μπορούσαν οι πολίτες, οι δημοτικοί σύμβουλοι και τα συμβούλια των κοινοτήτων, να ενημερωθούν και να αποστείλλουν τυχόν παρατηρήσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση μέχρι και την Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024.

Δημόσια αντίδραση υπήρξε από τον σύλλογο των μονίμων κατοίκων της παλιάς πόλης, που δημοσιεύτηκε, και επισημαίνεται ως αντίλογος ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες έχουν υποβαθμιστεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, και σε ορισμένα  μέρη μάλιστα έχουν  σχεδόν εκμηδενιστεί. Δεν υπάρχει επαρκής Δημοτικός Φωτιαμός  και σε  ορισμένα καντούνια είναι ανύπαρκτος. Σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι κάτοικοι αναγκάζονται να φωτίζουν με τα δικά τους μέσα τα καντούνια κλπ. Δεν υπάρχει πρόγραμμα οδοκαθαρισμού και γενικής καθαριότητας. Το καθήκον των υπηρεσιών εξαντλείται μόνο στο πέρασμα των μικρών οχημάτων για τη συλλογή των απορριμμάτων μόνο από καταστήματα και αυτό κυρίως στη Βελισαρίου, στην Καποδιστρίου και στην Ευγ. Βουλγάρεως κ.α.

Σφοδρή η αντίδραση της ΛαΣυ και συνδικαλιστικών φορέων, που επισημαίνουν την επαπειλούμενη μεγάλη αύξηση των ανταποδοτικών τελών να αθροίζεται στο γενικότερο κύμα ακρίβειας.

Η συνεδρίαση προβλέπεται να ξεκινήσει στις 7 μ.μ. με εισηγήτρια του θέματος την αντιδήμαρχο Οικονομικών, Φανή Τσιμπούλη ενώ θα μεταδίδεται απ' ευθείας από το κανάλι του Δήμου στο youtube.