Πόρισμα φωτιά του ΚΕΕΛΠΝΟ, διαπιστώνει μικρόβια στα χειρουργεία της Ζακύνθου
ΗΜΕΡΑ
20 Μαρτίου 2017
/ 17:41
ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Νέες διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το σοβαρότατο ζήτημα της αναστολής της λειτουργίας των χειρουργείων του Νοσοκομείου, μετά την αποκάλυψη από τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, Παύλο Καψαμπέλη, ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Έκθεση του, αναφέρει πως εντόπισε δεκάδες αποικίες μικροβίων σταφυλόκοκκου στην Αίθουσα Μαίευσης, η οποία προορίζεται να υποδεχτεί τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καψαμπέλη, το πόρισμα αυτό του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε παραδοθεί στη Διοίκηση του Νοσοκομείου από τις 6 Μαρτίου και μέχρι σήμερα δεν είχε κοινοποιηθεί προς ενημέρωση των ιατρών και του προσωπικού για τη λήψη ανάλογων μέτρων.
“Το πόρισμα αυτό είχε αποκρυφθεί τόσο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων όσο και από εμάς, το Επιστημονικό Συμβούλιο”, λέει στην ΗΜΕΡΑ ο κ. Καψαμπέλης, χωρίς να κρύβει την οργή του. “Δεν γνωρίζω μάλιστα καν αν η Διοίκηση είχε πρωτοκολλήσει το πόρισμα αυτό στο ειδικό πρωτόκολλο του Νοσοκομείου, ώς όφειλε, με αποτέλεσμα να εκθέτει σε κίνδυνο τόσο εμάς τους ιατρούς, όσο και τα όποια έκτακτα περιστατικά που, υποτίθεται, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην αίθουσα αυτή αλλά και τις γυναίκες που έφεραν τα μωρά τους στον κόσμο, καθώς βέβαια και τα ίδια τα νεογνά, ακριβώς σε αυτή την αίθουσα”, προσθέτει.
Οργή Παιδιάτρων
Το γεγονός έχει προκαλέσει, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, την οργή των Παιδιάτρων για τον κίνδυνο που διέτρεξαν τα νεογέννητα. Ο λόγος οφείλεται στο γεγονός ότι το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου είναι πολύ επικίνδυνο σε ότι αφορά την προσβολή ενός νεογνού και συνεπώς θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που θα ενημερωνόταν ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο. Πολύ, δε, περισσότερο καθόσον στο διάστημα αυτό έγιναν ορισμένοι φυσιολογικοί τοκετοί.
Αρνητική η στάση της Διοικήτριας
Το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ εξεδόθη στις 3 Μαρτίου και η Διοίκηση του Νοσοκομείου το έλαβε τρεις ημέρες αργότερα, δηλαδή στις 6 Μαρτίου. Ωστόσο, μέχρι και τις 16 Μαρτίου δεν είχε ανακοινωθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο. Την ημέρα εκείνη ωστόσο, το σύνολο των μελών του Συμβουλίου επισκέφτηκε τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου, Δέσποινα Τσαρίδου, έχοντας λάβει γνώση από μέλος του προσωπικού ότι το πόρισμα βρίσκεται στην κατοχή της και ζήτησε το έγγραφο. Οπως λέει ο κ. Καψαμπέλης, η Διοικήτρια αρνήθηκε επίπονα πως έχει λάβει πόρισμα από τον τελευταίο έλεγχο που διενεργήθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μάλιστα ο κ. Καψαμπέλης αναφέρει πως μόνο μετά από την απειλή της προσφυγής στον Εισαγγελέα τελικά παραδέχτηκε πως τελικά το έγγραφο έχει φτάσει στο Νοσοκομείο και το παρέδωσε στα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Δεν ενημερώθηκε η 6η ΥΠΕ
Ο κ. Καψαμπέλης μάλιστα επισημαίνει πως η Διοικήτρια έχει στην κατοχή της το επίσημο έγγραφο την ημέρα που το Νοσοκομείο επισκέφτηκε ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Τάκης Νικολόπουλος, καθώς και ο Υποδιοικητής, Δημήτρης Κωστακιώτης. Στη διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου που συνεδρίασε παρουσία των δύο αξιωματούχων, δεν αναφέρθηκε το πόρισμα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Αποκρύφθηκε δηλαδή και από το ίδιο το Συμβούλιο και από τους δύο ανώτατους αξιωματούχους της 6ης ΥΠΕ.
Ερώτημα εργαζομένων
Ακόμη και όταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Βαγγέλης Τσώλας, ρώτησε στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την κα Τσαρίδου, παρουσία των εκπροσώπων της 6η ΥΠΕ, αν έχει καταφθάσει το πόρισμα του ελέγχου του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκείνη δήλωσε κατ’ επανάληψη πως το πόρισμα είναι αρνητικό, δηλαδή δεν αναφέρει την παρουσία μικροβίων χωρίς ωστόσο να τους το επιδείξει. “Αναρωτιόμαστε τι άλλο έχουν εις γνώση τους και μας το έχουν κρύψει”, λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καψαμπέλης. “Μάλιστα μεταφέρουν και ελλιπείς πληροφορίες στον ίδιο τον Αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, και τον ακθέτουν κι εκείνον. Κι όλα αυτά γίνονται για να φορτώσουν σε εμάς την ευθύνη για τα περιστατικά”, λέει χαρακτηριστικά.
Μια αίθουσα με βεβαρημένο παρελθόν
Οπως εξηγεί ο κ. Καψαμπέλης, η συγκεκριμένη αίθουσα έχει εμφανίσει και στο παρελθόν σημαντικά προβλήματα εμφάνισης μικροβίων. Τελευταία εμφάνισή τους διαπιστώθηκε το Δεκέμβριο του 2016, ενώ άλλο ένα κρούσμα καταγράφηκε πριν από περίπου 8 μήνες. Εξάλλου, λόγω της εμφάνισής τους το 2013, η Αίθουσα Μαίευσης είχε αναστείλει τη λειτουργία της για περίπου 10 ημέρες. “Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη συγκεκριμένη αίθουσα και το να αποκρύπτεται από τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση”, λέει ο κ. Καψαμπέλης.
Αίτιο και για τα χειρουργεία;
Το αν το συγκεκριμένο μικρόβιο ευθύνεται για το θάνατο της 41χρονης γυναίκας και για τις διαφόρων βαθμίδων σοβαρότητας επιπλοκές που προκλήθηκαν σε άλλους 5 ασθενείς που χειρουργήθηκαν στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, θα το κρίνει και θα εκδόσει σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων. “Δεν έχει την παραμικρή σημασία εάν αποδειχθεί πως το μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει ή όχι κάποια σοβαρή λοίμωξη”, τονίζει ο κ. Καψαμπέλης. “Η απόκρυψη του πορίσματος για παρουσία του σε αίθουσα στην οποία πιεζόμαστε να χειρουργήσουμε, είναι απαράδεκτη”, προσθέτει. “Οπως καταλαβαίνετε, η Αίθουσα Μαίευσης θα πρέπει να απολυμανθεί σχολαστικά, να γίνουν νέες καλλιέργειες και στη συνέχεια, αν κριθεί, κατάλληλη, να λειτουργήσει και πάλι”, τονίζει.
Νομικές κινήσεις
Το Επιστημονικό Συμβούλιο σκέφτεται να κινηθεί νομικά και έχει προσφύγει στο δικηγόρο κ. Διονύση Γκούσκο, για συμβουλή. Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να συνεδριάσεις εκτάκτως και ακολούθως να επισκεφτεί τον κ. Εισαγγελέα Ζακύνθου προκειμένου να τον ενημερώσει για το γεγονός καθώς επίσης να κινήσει τις ανάλογες νομικές διαδικασίες επι του θέματος.
Η απάντηση της Διοίκησης
Να τεκμηριώσουν γραπτώς και αρμοδίως τα όσα δηλώνουν δημοσίως καλεί τους λειτουργούς του Ε.Σ.Υ., η διοικήτρια του Νοσοκομείου προκειμένου να διασφαλίζεται το κύρος και η αξιοπιστία του ιδρύματος και κατ΄ επέκταση του δημοσίου συμφέροντος που όλοι οφείλουν να υπηρετούν.
Σε γραπτή δήλωσή της η κ. Λίνα Τσαρίδου, με αφορμή ανεύθυνες –όπως τις χαρακτηρίζει- δημόσιες δηλώσεις υπαλλήλων του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, περί δήθεν “απόκρυψης” από τη Διοίκηση εγγράφων σχετικά με τους μικροβιολογικούς ελέγχους του ΚΕΕΛΠΝΟ στο χώρο των χειρουργείων και προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζει ότι “οι αρμόδιοι αποδέκτες για ενέργεια ήτοι, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Διευθυντής της Μαιευτικής κλινικής, ο Διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων επίσης μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, έλαβαν άμεσα γνώση προφορικά των αποτελεσμάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου τούτοι να κρίνουν όσον αφορά στο επείγον ή μη των ενεργειών που όφειλαν να προβούν. Σε κάθε περίπτωση, η Διοίκηση ασκείται θεσμικά και όχι μέσω του τύπου και των ΜΜΕ. Η πρόσβαση σε έγγραφα αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα, το οποίο καθένας μπορεί να ασκήσει και συνδέεται στενά με την αρχή της διαφάνειας”.
Η πρόταση
Υπενθυμίζουμε πως πρόταση για την επαναλειτουργία των χειρουργείων για έκτακτες και προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις υπέβαλε πρόσφατα το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου. Η «ενδιάμεση» λύση περιλαμβάνει πραγματοποίηση επεμβάσεων με αναισθησία από αυτόνομο σύστημα, μη συνδεδεμένο με το δίκτυο αερίων του Νοσοκομείου. Προτείνεται μάλιστα να χρησιμοποιηθεί και ο νέος εξοπλισμός, έτσι ώστε να λειτουργήσουν ταυτόχρονα τόσο η αίθουσα μαίευσης όσο και η κεντρική χειρουργική αίθουσα. Η διάρκεια της «ενδιάμεσης» αυτής εναλλακτικής εικάζεται ότι θα είναι 6 μήνες.
Το αδιέξοδο
Πρόσφατα το Νοσοκομείο επισκέφτηκε ο νέος Διοικητής της 6ης ΥΠΕ. Σκοπός του να ενημερωθει για τα προβλήματα, με κυριότερο, ασφαλώς, αυτό της αναστολής της λειτουργίας των χειρουργείων, ενώ προηγήθηκε ενημέρωσή του από τους Διευθυντές των Κλινικών. Κατά τη διάρκειά της ανακοινώθηκε πως, με βάση τους Ελέγχους που έχουν διενεργηθεί και τις επαναπιστοποιήσεις που έγιναν, δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα στο τεχνικό κομμάτι του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αποφασίστηκε η παραχώρηση της χρήσης των χειρουργικών αιθουσών.