Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εορτάζοντας την Ημέρα της Μουσικής

ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
22 Ιουνίου 2024 / 01:22
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Με εκδηλώσεις από πολλά σωματεία και επιστέγασμα τη συναυλία της Φ.Ε. "Μάντζαρος"

Με την καθιερωμένη πια συναυλία του μουσικού της σώματος στα παλαιά ανάκτορα Μιχαήλ & Γεωργίου, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της Φιλαρμονικής Εταιρίας "Μάντζαρος" για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (όπως έχει θεσπιστεί από το 1982), την Παρασκευή 21 Ιουνίου.

Οπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, το επίκεντρο της εν λόγω συναυλίας ήταν η τρομπέτα. Στο πλαίσιο αυτό, με το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος" και τους τρομπετίστες της, προσκλήθηκαν και συνέπραξαν συνολικά 27 τρομπετίστες και τρομπετίστριες από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ των ΗΠΑ, καθώς και άλλα αμερικανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, με προεξάρχοντα τον Καθηγητή τους Jason Dovel.

Ως εκ τούτου, στο ρεπερτόριο που παρουσιάστηκε στη συναυλία της Παρασκευής, τη τιμητική τους είχαν έργα είτε εξαρχής γραμμένα είτε διασκευασμένα για solo, duetto και μεγαλύτερα σχήματα τρομπετών με τη συνοδεία της μπάντας, πολλά από τα οποία σε πρώτη εκτέλεση.  Αναλυτικότερα, ακούστηκαν γνώριμες μελωδίες από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Duke Ellington έως τη κινηματογραφική μουσική του John Williams, αλλά και σύγχρονες συνθέσεις των Σπύρου Γραμματικού (The Prophete, για τρείς τρομπέτες και μπάντα), Ruud Mourik (Fanfare to you, για τρομπέτες και κρουστά), Σπύρου Μαυρόπουλου (διασκευές γνωστών ελληνικών λαϊκών και παραδοσιακών τραγουδιών) κ.ά. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με όλους τους τρομπετίστες να ερμηνεύουν από κοινού την Ολυμπιακή Φανφάρα του John Williams για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Los Angeles, εν συνεχεία το Α Corfu Festival, (ένα έργο εμπνευσμένο από την τοπική παραδοσιακή μουσική, το οποίο συνέθεσε πρόσφατα ο Jason Dovel, αφιερώνοντάς το στην Φιλαρμονική "Μάντζαρος" και τον αρχιμουσικό της) και, τέλος, το Blue bells of Scotland.

Συνολικά συμμετείχαν οι τρομπετίστες Kayla Adams, Julia Bell, George Carpten, Katie Claussen Katie, Colby Darnell, Brandon Dorn, Jason Dovel, Ben Egan,  Calvin Fackrell, Caleb Gallagher, Ryan Gardner, Aaron Jensen,  Hendrix Likerman, Hanna McMurtrey, Kyle Millsap, Joshua Molina, Oscar Passley, Ashley Peaster, Lacey Phelps, Samuel Philpot, Lily Rindler, Javier Salinas, Brandon Shafner, Sarah Stoneback, Abby Temple, Mitchell Urban, Stephen Wadsack, Σωκράτης Άνθης, Τάσος Ασπιώτης, Διονύσης Μαρτίνης, Κική Κετίκογλου και Ελισάβετ Χειμαριού.  

Διηύθυναν ο αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος", Σωκράτης Άνθης, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκυ, Jason Dovel. Εκτός όμως από τη διεύθυνση, εμφανίστηκαν και ως soloists στα Concerto pour une voix (μαζί με τη soprano Ελένη Μπίκου) και Concierto de Aranjuez και στα La Virgen de la Macarena και Echoes of Harlem, αντίστοιχα.

Άλλες εκδηλώσεις

Εκτός από το μουσικό σώμα, σύντομη συναυλία είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα το απόγευμα της ίδιας ημέρας και η Piccolo Μπαντίνα της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος", στην Πίνια. Η συναυλία αυτή πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του Διονύση Μαρτίνη, επ' ευκαιρία της Ημέρας Μουσικής, αλλά και της λήξης της φετινής σχολικής χρονιάς.

Πέραν, όμως, από την Φιλαρμονική Εταιρία "Μάντζαρος", την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής την 21η Ιουνίου τίμησαν επίσης το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (Παλαιά) και η Φιλαρμονική Ένωση "Καποδίστριας", με τέσσερις ξεχωριστές εκδηλώσεις.

Η αρχή έγινε νωρίς το μεσημέρι στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας με συναυλία φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών σε μια συναυλία για solo βιολοντσέλο και κιθάρα. Συμμετείχαν οι φοιτητές Χρήστος Χατζηναθαναήλ (βιολοντσέλο), Αχιλλέας Μακράκης και Ιάσων Κυδωνιάτης (κιθάρα). Λίγο αργότερα, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, πραγματοποιήθηκε αντίστοιχη συναυλία με έργα για solo βιολί βιολοντσέλο και κιθάρα. Συμμετείχαν οι φοιτητές Γρηγορία Παπαγεωργίου (βιολί), Μυρσίνη Αχαλινοτοπούλου, Χρήστος Χατζηναθαναήλ (βιολοντσέλο), Γιάννης Μπάγιος και Θωμάς Γράβας (κιθάρα). Αμφότερες οι συναυλίες συνδιοργανώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου  συμμετέχει στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με δύο συναυλίες κλασικής μουσικής.

Το απόγευμα ήταν η σειρά της Παλαιάς Φιλαρμονικής να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, με τη συναυλία της Μαθητικής Ορχήστρας και της Ορχήστρας Νέων της, που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της. Εκεί, οι νεαροί μουσικοί των δύο αυτών ορχηστρικών συνόλων, υπό τη διεύθυνση της Φλώρας Κλήμη, ερμήνευσαν κατάλληλα διασκευασμένα έργα Grieg, Dvorak, Rubinstein, N. Λαμπελέτ κ.ά.

Τέλος, λίγη ώρα αργότερα, τμήμα του μουσικού σώματος της Φιλαρμονικής Ένωσης "Καποδίστριας" έδωσε τη δική του σύντομη συναυλία με δημοφιλείς μελωδίες από latin, disco μουσική κτλπ, τιμώντας και αυτό την Ημέρα Μουσικής. Τη συναυλία, η οποία έλαβε χώρα στην πλατεία έμπροσθεν του παλαιού δημαρχείου San Giacomo, διεύθυνε η υπαρχιμουσικός Πέλη Κοντογούρη.

Οι παραπάνω συναυλίες ήταν ενταγμένες στις σχετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας για την Ημέρα της Μουσικής.

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».