Τρίτη 01.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απόπειρες τηλεφωνικής εξαπάτησης σε Κέρκυρα και Λευκάδα

ΓΕ.Π.Α.Δ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
01 Οκτωβρίου 2024 / 10:54
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Περιστατικά τηλεφωνικής εξαπάτησης σε βάρος πολιτών σε Κέρκυρα και Λευκάδα έχουν καταγγελθεί τις τελευταίες μέρες σε Υπηρεσίες των αντίστοιχων Διευθύνσεων Αστυνομίας και διερευνώνται περιστατικά τηλεφωνικής εξαπάτησης ή απόπειρας του ιδίου αδικήματος.

Ειδικότερα, άγνωστοι επικοινωνούν τηλεφωνικά, προφασιζόμενοι τους υπαλλήλους λογιστικών γραφείων και με το πρόσχημα της  καταβολής επιδόματος, επιχειρούν να εκμαιεύσουν προσωπικά στοιχεία ηλεκτρονικής τραπεζικής, με σκοπό να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανυποψίαστων πολιτών και στη συνέχεια να αφαιρέσουν χρηματικά ποσά.

Για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων συμβουλεύει τους πολίτες:

  • να είναι προσεκτικοί με τέτοιου είδους τηλεφωνικές κλήσεις,
  • να κρατούν τον αριθμό τηλεφώνου από τον οποίο τους έχουν καλέσει,
  • να μην καλούν πίσω έναν αριθμό που τους γνωστοποιήθηκε μέσω φωνητικού μηνύματος,
  • να είναι επιφυλακτικοί – να μην συζητάνε με οποιονδήποτε τους καλεί και ζητάει ευαίσθητες πληροφορίες,
  • να μην αποκαλύπτουν τους κωδικούς της ηλεκτρονικής τραπεζικής, τα στοιχεία της κάρτας τους ή άλλα ευαίσθητα στοιχεία µέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφώνου και
  • να μην δίνουν, σε καμία περίπτωση, τον κωδικό “PIN” της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού τους λογαριασμού μέσω e-banking.

Επιπλέον, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και σε κάθε περίπτωση, ακόμη και απόπειρας, να απευθύνονται αμέσως στην Αστυνομία στον τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό «100».

Περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (https://www.astynomia.gr/) στην ενότητα Οδηγός του Πολίτη και της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (https://cyberalert.gr).

ΦΩΤΟ@ ΓΕ.Π.Α.Δ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.