Πέμπτη 19.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το νερό χάνεται στο δίκτυο έως και 62%!

ΥΔΡΕΥΣΗ
17 Σεπτεμβρίου 2024 / 11:16

Οργανώνεται η επιχειρηματολογία για την αύξηση των τελών ύδρευσης κατόπιν ελέγχων της Ρυθμιστικής Αρχής.

ΑΘΗΝΑ. Η εγκατάλειψη των υποδομών και εν προκειμένω των δικτύων ύδρευσης δεν αποτελεί κερκυραϊκό προνόμιο, όπως αποδεικνύεται! Σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη κατά την ενημέρωση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βουλή την περασμένη Τρίτη «με βάση τη χρήση του δείκτη “Εξοικονόμηση πόσιμου ύδατος από μείωση διαρροών”, προκύπτει ότι τα περίπου 58 εκατ. κυβικά μέτρα εξοικονόμησης πόσιμου ύδατος ανά έτος από τη μείωση διαρροών αντιστοιχούν στην ετήσια ζήτηση νερού μιας πόλης 600.000 κατοίκων» είπε ο κ. Σπανάκης. 

Στην πρόσφατη παρουσίαση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημάνθηκε ότι το 2019, κατά δήλωση των ΔΕΥΑ (Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης), το ποσοστό απώλειας νερού από διαρροές κυμαινόταν μεταξύ 9,5% και 62%, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 35,6%.

Ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως περί το 40%-50% του νερού χάνεται από διαρροές στα δίκτυα, ενώ συμπλήρωσε: «Πλέον όλοι οι πάροχοι νερού θα περνούν την οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που μέχρι τέλος του μήνα μπαίνει σε πλήρη λειτουργία. Ο έλεγχος βασίζεται στην ευρωπαϊκή οδηγία που δεν σου λέει τίποτα άλλο πέραν του ότι οφείλεις να έχεις ρύθμιση κόστους, χωρίς κέρδος στο νερό».