Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η διάλυση και της τελευταίας διαδημοτικής δομής!

Σε εξέλιξη η νέα γεώτρηση στη θέση Ζούγρα Κυνοπιαστών για την ενίσχυση της υδροδότησης της χαμηλής τουριστικής ζώνης του Γαστουρίου
ΔΙΑΔΕΥΑΚ
04 Σεπτεμβρίου 2024 / 19:39
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο του κεντρικού Δήμου ενώ όμως αναμένεται νομοσχέδιο που θα επαναφέρει τη διαχείριση σε επίπεδο νησιού!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δεν πρόκειται για αποχώρηση του κεντρικού Δήμου από τη διαδημοτική ΔΕΥΑΚ, στα πρότυπα της ανάλογης συμπεριφοράς του βόρειο Δήμου, όπως εισάγεται το θέμα αλλά για τη διάλυση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ. Ο εναπομείνας νότιος Δήμος σ' αυτήν, αν και εφόσον ξεμείνει πριν από τις αναμενόμενες, σχετικές νομοθετικές εξελίξεις, ίσως και να επιστρέψει για όσο χρονικό διάστημα σε σχήμα δημοτικής Υπηρεσίας Ύδρευσης.

Ο λόγος άλλωστε που προβάλλει το θέμα είναι ακριβώς αυτός, να μην επωμίζεται ο κεντρικός Δήμος και οι δημότες του το συνολικό κόστος της εναπομείνασας ΔΙΑΔΕΥΑΚ, που καταμερίζεται κάπως έτσι: 88% ο κεντρικός και 12% ο νότιος Δήμος!

Οι σκέψεις αυτές υπήρξαν από την Άνοιξη, πρυτάνευσε όμως η σκέψη να προχωρήσουν σε ενέργειες με το τέλος του καλοκαιριού. Η θερινή εμεπιρία αποδείχθηκε οδυνηρή για όλους, δημότες και Αρχές και έτσι αποφάσισαν να σπεύσουν. Το θέμα θα συζητούταν αύριο Παρασκευή όμως η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω υποχρεώσεων αρκετών συμβούλων στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Έτσι κι αλλιώς η απόφαση δεν αναμένεται να αποκτήσει ισχύ αμέσως αλλά από τον επόμενο χρόνο. Στο μεταξύ οι δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για νομοθετική εξέλιξη, ίδρυσης Φορέων διαχείρισης νερού με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας ανά παλαιό νομό (σ.σ. θυμίζει λίγο και τα όσα έγιναν με τον ΦΟΔΣΑ Ιονίων). Σ' αυτήν την περίπτωση το νέο υποκείμενο διαχείρισης θα ξεκινήσει «λευκό» και οι ο φειλές των ΔΕΥΑ θα βαρύνουν τους δήμους τους. Στην κερκυραϊκή περίπτωση, σύμφωνα με πηγές της ΔΙΑΔΕΥΑΚ, με οφειλές ύψους 17 εκατ., τα περίπου 12 εκατ. θα πρέπει να διαχειριστεί ο κεντρικός Δήμος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.