Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι απέγινε το έργο ύδρευσης της Κέρκυρας;

ΥΔΡΕΥΣΗ
18 Ιουλίου 2024 / 14:57

Η επίκαιρη ερώτηση Αυλωνίτη σε Σταϊκούρα για το νερό. Ο υπουργός υποδομών και μεταφορών καλείται να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε το «από μηδενική βάση» του πρωθυπουργού.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από τις δεκάδες δηλώσεις και θριαμβευτικές εξαγγελίες που έγιναν για το θέμα υπενθυμίζω εκείνη του Πρωθυπουργού: “Για τα έργα ύδρευσης στην Κέρκυρα, προορίζονται σε πρώτη φάση 29,1 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια 176 εκατ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ, ενώ για την ύδρευση της νότιας Κέρκυρας θα δρομολογηθούν 22,7 εκατ. Ευρώ...” (19/4/2023, παρουσιάζοντας το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τα Ιόνια Νησιά). Αλλά και εκείνη του τότε Υπ. Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή: “Βάλαμε μπρος έργα νέας γενιάς, για βιώσιμη ανάπτυξη, ορθολογική διαχείριση, αξιοποίηση του φυσικού πλούτου, όπως το μεγάλο έργο ύδρευσης της Κέρκυρας...” (22/11/2022, Athens Investment Forum). Τι τελικά “βάλατε μπρος” είναι ένα ερώτημα!

Πέραν των επισήμων διαβεβαιώσεων, υπενθυμίζω εν τάχει ότι για το έργο ύδρευσης Κέρκυρας, ήδη από τη δεκαετία του '90 προκρίθηκε το έργο των φραγμάτων (Μελισσουδίου και Καλαμιώτισσας), συγχρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, και έκτοτε δαπανήθηκαν άνω των 12 εκ. ευρώ(!) σε αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων και μελέτες. Σημειωτέον δε ότι στην κατεύθυνση αυτή, δηλαδή στη λύση του έργου των φραγμάτων για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος Κέρκυρας, είχε ομονοήσει από το 1990 και εντεύθεν η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, αυτοδιοικητικών αρχών και τοπικής κοινωνίας.

Αίφνης, και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση ως οφείλατε ως Κυβέρνηση, ενημερωνόμαστε μέσω δημοσιευμάτων και αινιγματικών ημι-δηλώσεων του κ. Μητσοτάκη αφενός για την απένταξη του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης (9ος 2023) και αφετέρου για εγκατάλειψη της λύσης των φραγμάτων και επιλογή της λύσης μεταφοράς νερού, είτε από την Αλβανία, είτε από την απέναντι ηπειρωτική ακτή. Στο μεσοδιάστημα είχατε φροντίσει με απίστευτες παλινωδίες να κρατήσετε μεν το έργο “Ύδρευση Κέρκυρας” στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών, αλλά να μεταφέρετε τα έργα ΣΔΙΤ στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργώντας πρόσθετα κωλύματα επικάλυψης αρμοδιοτήτων και διαδικαστικών ζητημάτων για το έργο. Για το λόγο αυτό, κι επειδή οι πολίτες της Κέρκυρας περιμένουν απαντήσεις παρακαλώ μην επιλέξετε την ίδια μέθοδο, να μας παραπέμπει το ένα Υπουργείο στο άλλο για απαντήσεις!

Τα ως άνω γεγονότα αποτελούν απαράδεκτη συμπεριφορά έναντι των πολιτών της Κέρκυρας, της διαφάνειας και της κατασπατάλησης πόρων αλλά και της υποχρέωσης της πολιτείας για διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες στα έργα ζωτικής σημασίας!!

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Ποιοι είναι, με ακρίβεια και σαφήνεια, οι λόγοι απένταξης του έργου ύδρευσης Κέρκυρας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας; Πότε και από ποιον αποφασίστηκε και γιατί δεν ενημερώθηκε επισήμως η τοπική κοινωνία μέχρι και σήμερα;

-Ποιες είναι, με ακρίβεια και σαφήνεια, οι λύσεις που εξετάζονται; Αληθεύει η πρόθεσή σας για μεταφορά νερού από την Αλβανία ή την απέναντι ηπειρωτική ακτή και βάσει ποιων μελετών (σκοπιμότητας, χρηματοοικονομικών, τεχνικών κλπ) κρίνονται προσφορότερες έναντι της λύσης των φραγμάτων; Τι θα πράξετε για τα 12 εκ. ευρώ που έχουν ήδη δαπανηθεί σε αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων και μελετών για το έργο των φραγμάτων;