Παρασκευή 18.10.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εντείνεται το πρόβλημα λειψυδρίας- Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάτω Γαρούνα, Αη Γόρδης

ΔΙΑΔΕΥΑΚ
11 Ιουλίου 2024 / 10:51
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Απαραίτητη κρίνεται η λήψη έκτακτων μέτρων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εντείνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας, με κάποιες περιοχές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Οι περιοχές Κάτω Γαρούνα και Αη Γόρδης βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού, σύμφωνα με τη ΔΙΑΔΕΥΑΚ, οι πηγές των γεωτρήσεων, από τις οποίες υδροδοτούνται επί δεκαετίες οι περιοχές αυτές, έχουν στερέψει. Ως αποτέλεσμα, χρειάστηκε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. Ειδικότερα:

«Η ΔΙΑΔΕΥΑΚ έχει ξεκινήσει την ανόρυξη νέας βαθύτερης γεώτρησης, προσδοκώντας να βρεθεί ικανή ποσότητα νερού για την κάλυψη των αναγκών.

Έτσι μέχρι την ολοκλήρωση της γεώτρησης, καλούνται όλοι όσοι υφίστανται τις συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης να δείξουν κατανόηση και ν' αξιοποιήσουν κάθε άλλη εναλλακτική δυνατότητα που ενδεχομένως έχουν.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές, όπου υπάρχει ακόμη περιορισμένη παροχή νερού, ζητείται να αποφεύγεται κάθε σπατάλη και να γίνεται η χρήση του με λογική συνθηκών έκτακτης ανάγκης».

Και γενικότερα πάντως η Κέρκυρα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με τη ΔΙΑΔΕΥΑΚ, οι γεωτρήσεις έχουν αρχίσει να υπολειτουργούν ή να στερεύουν, με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν μέτρα περιορισμού στη χρήση του νερού. Αποφασίστηκε η εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης:

«Η απαγόρευση της πλήρωσης των κολυμβητικών δεξαμενών ιδιωτικής χρήσης με νερό από το δίκτυο υδροδότησης της ΔΙΑΔΕΥΑΚ

Όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να περιορίσουν τη χρήση του νερού του δικτύου ύδρευσης για τις οικιακές και μόνο ανάγκες τους και να μην το σπαταλούν για πότισμα, κατάβρεξη δρόμων, αυλών, πλύσιμο αυτοκινήτων και άλλες ανάλογες χρήσεις.

Οι επιχειρήσεις φιλοξενίας και εστίασης να ενημερώνουν τους πελάτες τους για την ανάγκη εξοικονόμησης νερού.»

Η ΔΙΑΔΕΥΑΚ διενεργεί νέες γεωτρήσεις, προβαίνει στην εκβάθυνση άλλων, προσπαθεί να αντιμετωπίζει τις βλάβες του δικτύου υδροδότησης συντομότερα, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το αυξημένο πρόβλημα ομαλούς υδροδότησης.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.