Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κεντρικός Δήμος: Στο νέο ΠΕΠ Σφαγεία και Δημοτικό Θέατρο

ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
10 Ιουλίου 2024 / 14:32

Η αρχή θα γίνει με την επανεκκίνηση της εργολαβίας κατασκευής Πολυχώρου Πολιτισμού στα πρώην Δημοτικά Σφαγεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με δύο σημαντικούς χώρους πολιτισμού, τον χώρο των πρώην δημ. Σφαγείων στο Μαντούκι και τη μελέτη αναβάθμισης του Δημοτικού Θεάτρου, ανοίγει η αυλαία του νέου ΠΕΠ 2021-2027 για τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Όπως ενημερώνει ο Κεντρικός Δήμος, ο οδικός χάρτης των χρηματοδοτούμενων έργων, συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη εργασίας που έγινε στο Δημαρχείο, με ενημέρωση από την Διαχειριστική Αρχή για τις προϋποθέσεις και τις προοπτικές ολοκλήρωσης.

Στη σύσκεψη υπό τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανο Πουλημένο, συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ανδρέας Καρδόνας, Διοίκησης και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Νίκος Βραδής, υπηρεσιακοί παράγοντες της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου.  Σημαντικά έργα για την Κέρκυρα, όπως τα πρώην Δημοτικά Σφαγεία, η Αναβάθμιση του Δημοτικού Θεάτρου, ο Φοίνικας, το κτήριο Γιαλλινά, το Δημοτικό Σχολείο Γαστουρίου, η παράκαμψη Πλατυτέρας, ήταν ανάμεσα στα έργα που δρομολογήθηκαν. 

Η αρχή θα γίνει με την επανεκκίνηση της εργολαβίας κατασκευής Πολυχώρου Πολιτισμού στα πρώην Δημοτικά Σφαγεία, έργο του οποίου η υλοποίηση ξεκίνησε πρόσφατα στο πλαίσιο διασυνοριακού προγράμματος και θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του ΠεΠ ΙΝ 2021-2027.

H παρέμβαση στοχεύει στην ανάδειξη της αισθητικής και της βιωσιμότητας αδρανών στοιχείων του αστικού (δομημένου) περιβάλλοντος της πόλης της Κέρκυρας, μέσω αποκατάστασης και ανάπλασης του κτιρίου, με τη μετατροπή του σε έναν χώρο πολλαπλών χρήσεων, που θα δώσει νέα πνοή στο προάστιο του Μαντουκιού και στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου.

Στον χώρο θα φιλοξενούνται δραστηριότητες πολιτισμού ενώ επιπλέον θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει Εκκολαπτήριο Νεοφυών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο σύμπραξης του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και του  Ιονίου Πανεπιστημίου.

Άμεσα θα προχωρήσουν επίσης οι διαδικασίες για την δημοπράτηση της μελέτης Αναβάθμισης Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας, που περιλαμβάνεται στην εγκεκριμένη Ολοκληρωμένη Στρατηγική Μελέτη Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για την εκπόνηση πλήρους φακέλου μελετών για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου  και του περιβάλλοντα χώρου, με βάση τις αξίες του Ευρωπαϊκού Bauhaus, δηλαδή την αισθητική, την προσβασιμότητα και την συμπληρωματικότητα/συμμετοχικότητα.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση της μελέτης είχε εξασφαλιστεί από το ΠΠΑ (πρώην ΠΔΕ) από το 2020. Ωστόσο, κατόπιν εμπεριστατωμένης παρουσίασης των εκπροσώπων της Διαχειριστικής Αρχής, προκρίθηκε η ένταξη της μελέτης στο ΠΕΠ 2021 – 2027, καθ’ όσον διαθέτει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: Την προσαρμογή στα πρότυπα του ευρωπαϊκού BAUHAUS, που δύναται να αποτελέσει «διαβατήριο» για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης και επιπλέον την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, που περιλαμβάνει ημερίδες διαβούλευσης και αποτύπωση συμπληρωματικών παρεμβάσεων για την ένταξη του θεάτρου στην ευρύτερη πόλη.

Οι δράσεις αυτές προγραμματίζονται για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2024 υπό την αιγίδα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και σε συνεργασία με ειδικό εμπειρογνώμονα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ώστε αμέσως μετά να ακολουθήσει η δημοπράτηση της μελέτης.

 

ΦΩΤΟ@ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ