Κυριακή 08.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το USS «New York» ξανά στο λιμάνι της Κέρκυρας

ΠΛΟΙΟ
05 Ιουλίου 2024 / 15:39
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Ένα πλοίο εν μέρει κατασκευασμένο από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο λιμάνι της Κέρκυρας για ολιγοήμερη ανάπαυση του πληρώματός του, κατέπλευσε την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024, το μεγάλο αποβατικό πλοίο του Αμερικανικού Ναυτικού (USN) LPD21 USS «New York».

Το «New York» είναι το πέμπτο από τα δώδεκα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων κλάσης «San Antonio» που διαθέτει σήμερα (και από τα 26 που σκοπεύει να αποκτήσει συνολικά) το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Κατασκευάστηκε από την Northrop Grumman Ship System στα ναυπηγεία της Νέας Ορλεάνης στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Καθελκύστηκε τον Δεκέμβριο του 2007 και εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Νοέμβριο του 2009. Έκτοτε εδρεύει στον Ναύσταθμο του Νόρφολκ.

Το πλοίο έλαβε το όνομά του προς τιμήν των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, κατόπιν σχετικής πρότασης του Ελληνοαμερικάνου Κυβερνήτη -τότε- της Πολιτείας, George E. Pataki, προς το Υπουργείο Ναυτικού των ΗΠΑ. Εξ ου και το χαρακτηριστικό μότο του πλοίο «Strength forged through sacrifice. Never forget.» (δηλ.: «Δύναμη σμιλευμένη μέσα από θυσία. Δεν ξεχνούμε.»)

Συμβολικά μάλιστα, για την κατασκευή του συγκεκριμένου πλοίου χρησιμοποιήθηκαν και 7,5 τόνοι μετάλλου από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων!

Το «New York» έχει πλήρες εκτόπισμα περίπου 25.000 τόνων, μήκος 208,5 μέτρα και πλάτος 32 μέτρα. Το πλήρωμά του αποτελείται από 360 άτομα, ενώ μπορεί να μεταφέρει έως και 800 Πεζοναύτες με τον εξοπλισμό τους. Επίσης μπορεί να μεταφέρει σε ξεχωριστά διαμερίσματα που καταλαμβάνουν τρία επίπεδα, πάσης φύσεως φορτίο και οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και έως 14 τεθωρακισμένων οχημάτων αμφίβιας εφόδου.

Διαθέτει μεγάλη κατακλυζόμενη δεξαμενή στην οποία μεταφέρονται μικρότερα αποβατικά σκάφη που εξέρχονται από ειδική θύρα στην πρύμνη. Ακόμη διαθέτει ελικοδρόμιο και υπόστεγο στο οποίο μπορούν να φιλοξενηθούν 4-6 ελικόπτερα ταυτόχρονα (κατά την επίσκεψή του έφερε 4 βαρέα μεταφορικά ελικόπτερα CH-53E Super Stalion των Πεζοναυτών). Το πλοίο κινείται χάρη σε τέσσερις ντηζελοκινητήρες συνολικής ιπποδύναμης 41.600 ίππων, που του προσδίδουν μέγιστη ταχύτητα 22 κόμβων και πολύ μεγάλη αυτονομία.

Το σύνολο των ραντάρ και των λοιπών κεραιών του πλοίου βρίσκεται εντός δύο περίκλειστων ιστών για μείωση του ηλεκτρομαγνητικού ίχνους. Για την αυτοάμυνά του φέρει ως οπλισμό δύο αντιπυραυλικά συστήματα RAM με 21 βλήματα έκαστο, δύο τηλεχειριζόμενα πυροβόλα των 30mm. καθώς και αριθμό βαρέων πολυβόλων.

Το LPD21 USS «New York» έχει επισκεφθεί άλλες δύο φορές την Κέρκυρα, τον Νοέμβριο του 2012 και τον Μάιο του 2018, αντίστοιχα.

 

ΦΩΤΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

 

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».