Κυριακή 29.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τις ελπίδες τους για ανάκαμψη εναποθέτουν οι έμποροι στις θερινές εκπτώσεις

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
03 Ιουλίου 2024 / 10:18

Γ. Αλέγρης: Οι εκπτώσεις είναι μονόδρομος. Εργαλείο για τη ρευστοποίηση των εμπορικών επιχειρήσεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις ελπίδες τους για ανάκαμψη του τζίρου τους έχουν εναποθέσει οι έμποροι της Κέρκυρας στις θερινές εκπτώσεις που κάνουν πρεμιέρα την Δευτέρα 8 Ιουλίου. Όπως μάλιστα εκτιμά ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Γιάννης Αλέγρης, η πτώση των εσόδων στο λιανεμπόριο για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αντιστοιχεί σε διψήφιο νούμερο σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Με «νύχια και με δόντια» κρατούνται τα εμπορικά καταστήματα και το αν θα υπάρξουν τελικά «λουκέτα» θα φανεί στο τέλος της φετινής σεζόν. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι η τουριστική σεζόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο ο εμπορικός κόσμος παρατηρεί μια συγκρατημένη αγοραστική κίνηση από τους ξένους επισκέπτες συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. 

Ζητούμενο η ρευστοποίηση

Σύμφωνα με τον κ. Αλέγρη, η εικόνα της αγοράς μετά το Πάσχα εξακολουθεί και είναι υποτονική, με τη ρευστοποίηση να αποτελεί το κύριο ζητούμενο. «Η αγοραστική κίνηση των καταναλωτών μειώνεται συνεχώς. Η ακρίβεια στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής είναι ο παράγοντας μείωσης της κατανάλωσης. Ο εμπορικός κόσμος περιμένει την αύξηση της κατανάλωσης εντός της εκπτωτικής περιόδου για τη ρευστοποίηση, έτσι ώστε να μπορέσει να καλύψει τις τρέχουσες υποχρεώσεις, που δυστυχώς αυξάνονται συνεχώς», ανέφερε ο ίδιος.

Συγκρατημένα και οι τουρίστες

Παρότι πάντως θα περίμενε κανείς να υπάρχει μια ώθηση, λόγω του τουρισμού που υπάρχει στο νησί, ωστόσο η εικόνα δεν είναι η αναμενόμενη. Οι αγορές περιορίζονται σε μικρής αξίας αντικείμενα και δώρα, όπως έχει φανεί τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Συν τοις άλλοις το κυκλοφοριακό χάος και οι έλλειψη χώρων στάθμευσης λειτουργούν αποτρεπτικά, όπως επισημαίνει ο κ. Αλέγρης. «Δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, όπως υπήρχε παλιότερα από τους ξένους. Λειτουργεί αποτρεπτικά και το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες δεν μπορούν να μπουν στο κέντρο και να κάνουν αγορές, λόγω της αυξημένης κίνησης και των μη διαθέσιμων θέσεων στάθμευσης. Περιφερειακά πάρκινγκ δεν λειτουργούν», ανέφερε ο κ. Αλέγρης. Όπως είπε, παρότι ο Εμπορικός Σύλλογος έχει ζητήσει συνάντηση με τη δημοτική αρχή για ζητήματα του κλάδου τους, με κυρίαρχο το κυκλοφοριακό και τους χώρους στάθμευσης, δεν έχει καταστεί εφικτό μέχρι σήμερα.

Από 8 Ιουλίου – 31 Αυγούστου

Σύμφωνα με τον κ. Αλέγρη, οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν φθηνότερα τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν από 30% - 60% κατά την διάρκεια των θερινών εκπτώσεων που ξεκινούν την Δευτέρα 8 Ιουλίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 31 Αυγούστου. Όπως είπε, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να έχουν αναρτημένη την πινακίδα που να αναγράφει ξεκάθαρα την αρχική τιμή και την τελική τιμή έκπτωσης με το ποσοστό της.

Σημείωσε επίσης ότι οι καταστηματάρχες πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλιά τιμή πώλησης ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σε ό,τι αφορά πάντως τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 14 Ιουλίου, τόνισε ότι βάσει του νομοθετικού πλαισίου, μπορούν προαιρετικά να είναι ανοιχτά. Ωστόσο επανέλαβε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας παραμένει πιστός ως προς την πάγια θέση του για την Κυριακάτικη αργία και προτείνει τα εμπορικά καταστήματα να είναι κλειστά.

Σε «τεντωμένο σχοινί»

Η επιβίωση πάντως ορισμένων εμπορικών επιχειρήσεων βρίσκεται σε «τεντωμένο σχοινί». Σύμφωνα με τον κ.Αλέγρη υπάρχει μια τάση για «κλείσιμο», η οποία λόγω της θερινής περιόδου δεν εκδηλώνεται, ωστόσο θα φανεί μετά τη λήξη της φετινής σεζόν, με βάση τα έσοδα που θα μπουν στα ταμεία καθ’ όλη την επίμαχη αυτή περίοδο.